Broodverbeteraars zijn volkomen veilige toevoegingen die goedgekeurd zijn door autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid. Ze kunnen de voedingswaarde van brood verbeteren omdat door het gebruik van broodverbeteraars minder zout en vet nodig is.
Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt.
Voor de duidelijkheid, je hoeft bij het maken van brood helemaal geen broodverbeteraar te gebruiken, dat is een keuze. Van meel of bloem, water, zout en gist kan je al heerlijke broden bakken, maar met een broodverbeteraar wordt het iets beter, mooier en lekkerder.
Gebruik ongeveer 3 - 5% broodverbeteraar op het totale bloem/meel gewicht van je baksel om een lekker luchtig brood te bakken.
Het toevoegen van 0,03% ascorbinezuur aan broodmeel is voldoende voor een optimaal resultaat. Het fungeert ook als conserveermiddel en belemmert schimmel- en bacteriegroei. Franse bakkers voegen het toe aan hun recept voor stokbrood of boule. Voor je eigen brood los je 1 gram ascorbinezuur op in water, per 1 kg bloem.
Broodverbetermiddel is bij Baktotaal Bouwhuis verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo is er broodverbeteraar voor zachte broodjes, voor bruinbrood en voor kerststollen. De samenstelling van de broodverbeteraar is afgestemd op de broodsoort waar het voor is bedoeld.
De meest gebruikte stof in een broodverbeteraar is ascorbinezuur (feitelijk is dat een meelverbeteraar) ook bekend als vitamine C. Een paar milligram helpt het gluten te versterken en maakt het gashoudend vermogen van deeg groter.
Waarom moet een brooddeeg meerdere keren rijzen? Tijdens het rijzen maakt gist ook geur en smaakstoffen aan, hoe langer je het laat rijzen, hoe meer smaak. Maar je moet wel op het gashoudend vermogen letten, dus niet te lang wachten met de narijs anders kan het deeg scheuren.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Brood bevat geen vetten, wanneer gebakken met stoom een stevige krokante korst. Sneller 'droog' dan een brood met een klein percentage vet. Omdat het brood geen vet bevat is er geen keuze te maken over wanneer we het vet toevoegen.
Voeg 10 g Biologische meelverbeteraar toe per 500 g witte bloem naar keuze. Volg voor de overige ingrediënten de verpakking van de witte bloem van je keuze.
'Water is de simpelste en de beste broodverbeteraar,' zei mijn meester op de bakkersschool. Vuistregel voor watertoevoeging: 70-80% bij volkorenmeel, 65-75% bij gebuild meel, 60-70% bij bloem. Andere vuistregel: het ene meel neemt meer water op dan het andere meel.
Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit een combinatie van ingrediënten, van zowel natuurlijke als synthetische oorsprong. Dit kunnen melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen en gluten, eibestanddelen, sojameel en/of meelverbetermiddelen zijn. Sommige van deze grondstoffen hebben een E-nummer.
Bijvoorbeeld: “meelverbeteraar E300” of “meelverbeteraar: ascorbinezuur”. Het betreft de volgende additieven – wanneer ze als “meelverbeteraar” aanwezig zijn in het meel of op een andere manier toegevoegd worden aan het deeg: fosforzuur en fosfaten (E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452) ascorbinezuur (E300)
In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke producten voorkomen, zoals ei en boter. Kaasbroodjes, croissants en slagroomtaartjes (o.a.) zullen veganisten daarom niet consumeren. E-nummers van dierlijke afkomst die in brood voor kunnen komen zijn E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Plantaardig aminozuur
Bakkers voegen broodverbeteraar toe aan hun product om de malsheid te verbeteren. In de helft van de gevallen gaat het om het aminozuur L-cysteïne. Doorgaans komt dit aminozuur uit plantaardige producten zoals maïs, maar in China halen sommige fabrieken de stof uit eendenveren of mensenharen.
Van welke verhoudingen gaat deze converter uit? De meeste volle melkpoeders gaan uit van 130 gram volle melkpoeder in combinatie met 900 gram water voor 1030 gram volle melk (1 liter). Hier kan enige variatie in zitten, maar dit is de meest gebruikelijke.
E-nummers die regelmatig in brood voorkomen en wel dierlijke ingrediënten (inclusief melk en ei) kunnen bevatten, zijn: E322, E470 t/m E472, E481 t/m E483 en E920. Van deze E-nummers mag alleen E322 (lecithine) worden gebruikt in biologisch brood, volgens de Europese verordening inzake biologische productie.
Broodzout is ook gewoon keukenzout (natriumchloride), maar hieraan is 70 tot 85 mg jodium per kg zout toegevoegd. Broodzout mocht alleen aan brood toegevoegd worden. Zout in brood is belangrijk voor de smaak van brood en zorgt er ook voor dat het deeg beter verwerkbaar is.
Welke broodbakmachine je ook koopt, je kunt ervan uitgaan dat je minstens 500 broden moet kunnen bakken voordat hij de geest geeft. Een beetje broodbakmachine kost 75 euro en de snelle rekenaars weten dat je 15 cent per brood moet rekenen voor de afschrijving.
De bloemversterker is een toevoeging aan uw klassiek broodrecept. Cook&Bake bloemversterker geeft het product een betere stabiele rijzing en maakt de korst lekker krokant. Kan gebruikt worden in alle broodbereidingen, ook pistolets. Gebruik: 30g/kg bloem, toe te voegen bij de gewone bloem bij het afwegen.