In Nederland wordt de dood ook wel eens aangeduid als 'de man met de zeis', 'knekelman' of 'benenman'. En in Vlaanderen kent men nog benamingen als Pierke Pierlala en Pietje of Heintje de Dood.
Magere Hein (ook wel de Dood, man met de zeis, Pietje de Dood [in Vlaanderen] of Heintje de Dood) is een personificatie van de dood.
Magere Hein wordt vaak uitgebeeld als een skelet dat beweegt als een echt mens. Vaak draagt Magere Hein een zwart gewaad en heeft een zeis bij zich. Vaak is zijn hoofd niet te zien door zijn zwarte kap.
De zeis is het traditionele attribuut van Magere Hein en andere personificaties van de Dood in het Westen.
Magere Hein, steevast een man (of het skelet van een man), is gewapend met een zeis, houdt een zandloper vast en wordt vergezeld van een kraai. Andere attributen die Heer Dood bij zich kan hebben, zijn pijl en boog, een lans of speer, een bijl, een weegschaal en een doodskist.
Een koude neus, reutelen en troebele ogen. Het zijn enkele symptomen die bij mensen die terminaal ziek zijn, wijzen op een naderende dood. Iemand die gaat sterven na een ziekbed, voelt zich steeds zwakker worden en heeft het gevoel dat alle kracht uit het lichaam wegvloeit.
Het is namelijk de typische geur van rotte eieren. Ook ruikt u dit gas vaak in riolen, waterputten en zompige gebieden als een moeras. Dit gas ontstaat tijdens het omzetten van organische eiwitten binnenin het lichaam, waar geen zuurstof bij kan.
Vrijwel direct verandert de dode van kleur. Het bloed trekt weg, de huid wordt vaalbleek en slap. Omdat het hart het bloed niet meer rond pompt, zakt het bloed naar de laagst gelegen lichaamsdelen, de billen en de rug. Op sommige plekken waar het bloed zich verzamelt, ontstaan paarse lijkvlekken (livor mortis).
Volgens de theorie uit 1907 van de Amerikaanse wetenschapper Duncan MacDougall zou dit 21 gram zijn. Tot dit antwoord kwam hij na een reeks experimenten, waarbij een lichaam gewogen werd vlak voor en vlak na het overlijden. Het verschil zou gelijk staan aan de ziel, die bij het overlijden het lichaam verlaat.
U kunt bij het Nationaal Register Overledenen (NRO) persoonsgegevens opvragen van inwoners van Nederland die vanaf 1939 zijn overleden. Bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek. In het register vindt u bijvoorbeeld geboortedata en adressen.
In het rouwproces komen hallucinaties voor bij iedereen, ook zonder het gebruik van verdovende middelen en bij mensen die in het verleden geen psychische problemen hadden. Het is een normale reactie op het verlies van de dierbare.
Advies is om de overledene zo min mogelijk (met een zeepproduct) te wassen om de aanwezige beschermende talglaag in stand te houden. Mocht toch worden gewassen, dan zijn voldoende washandjes noodzaak om vooral bevuilde delen van het lichaam van de overledene schoon te wassen.
De snelheid van het ontbindingsproces hangt sterk af van de omgevingsomstandigheden: hoe warmer en vochtiger, des te sneller. De huid verkleurt in de dagen na overlijden eerst tot groen en na ongeveer 2 weken wordt de huid zwart. De tijd die hiervoor nodig is hangt sterk af van de omgevingstemperatuur.
Doordat de normale hoest- en slikprikkels verdwijnen, kan slijm zich ophopen in de keelholte of de luchtpijp. Dat kan leiden tot een reutelend geluid bij het ademhalen. Omstanders denken soms dat de stervende dan ernstig benauwd is of zelfs dreigt te stikken, maar het is iets waar hij zelf geen last van heeft.
Pijnklachten worden niet altijd rechtstreeks geuit. In sommige gevallen komt het er op aan om de stervende goed te kennen en/of te observeren om te weten of hij of zij pijn heeft. Geprikkeld of agressief reageren, zich helemaal op zichzelf terugtrekken kan wijzen op pijn.
Een stervensfase kan veel tijd nemen, wel dagen, soms meer dan een week. Vaak is de patiënt dan niet meer bij bewustzijn en het stervensproces onomkeerbaar. Maar hoe invoelbaar een verzoek om bespoediging van de dood bij een comateuze patiënt ook kan zijn, het mag niet.
Om nachtzorg te kunnen krijgen, schrijft uw huisarts een terminaal verklaring. Daar staat in dat uw huisarts verwacht dat u nog maximaal 3 maanden te leven heeft.
Wetenschappelijke verklaringen over spiercontracties, reflexen en gasophoping geven aan dat het kan lijken alsof de overledene zelf nog beweegt, maar dat zijn geen bewuste acties. Het heeft dus vooral te maken met processen in het lichaam die na het overlijden optreden.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Omdat het lichaam dan ook nog niet zo koud aanvoelt en soepel is. Rigor mortis treedt als eerste op in de armen, de benen en het hoofd.
Bij het afleggen worden de ogen gesloten met een plakkertje of klein kapje dat onder het ooglid wordt geplaatst. De mond wordt gesloten met een klein kussentje onder de kin of wordt soms met een enkele hechting dichtgehouden. De overledene wordt aangekleed met eigen kleding die vaak van ten voren al is uitgekozen.
De mond kan je na overlijden dichtdoen en met een handdoek-rolletje onder de kin dichthouden. Maar de mond is de sterkste spier van je lichaam en als de spierstijfheid afneemt, gaat de mond weer open staan. Overigens moet je als iemand een kunstgebit heeft, dit weer indoen voor het sluiten.
Zowel bij het op bed opbaren als op een opbaarplank wordt de overledene op enig moment overgelegd in de kist. Tenzij de opbaarplank gebruikt wordt als het lichaam in een wade wordt gewikkeld in plaats van in een kist gelegd.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van het aardse en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
Er vindt bij aanraking geen overdracht van bacteriën plaats van de overledene op de nabestaanden. Alle nabestaanden, ook kleine kinderen, kunnen de overledene aanraken zonder besmettingsgevaar. Een laatste kus geven kan zo zonder zorgen voor de gezondheid.