De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H's kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.'
De lastige fase van sprong 7: de 3H's
Ook typerend voor deze sprong is dat je baby slechter slaapt dan normaal, ook kan hij wat vaker last hebben van nachtmerries. Wist je dat je in onze app talloze signalen kunt terugvinden waaraan je de lastige fase van een sprong kunt herkennen?
De 6 maanden sprong is een hele heftige. Je baby heeft in het eerste halfjaar al ontzettend veel ontwikkeling doorgemaakt, maar vanaf de 6 maanden kan het échte denkwerk beginnen. Deze 'brein-groeispurt' kan er helaas wel voor zorgen dat je kindje ineens veel meer moeite heeft met slapen.
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
Veel baby's worden niet tijdens een sprongetje ziek, maar er net na. Dat komt doordat je baby dan zo veel te verwerken heeft gekregen, dat hij bevattelijker is voor een ziekte.
Vanaf week 70 kan je dreumes een nieuwe sprong maken in de wereld van systemen; sprong 10. De laatste sprong, althans de laatste sprong die door ons vastgelegd is.
Je zult merken dat je baby mensen, dieren en dingen op een bepaalde manier gaat bestuderen. Hij is bezig met het bekijken, vergelijken en sorteren op overeenkomsten en gaat ze dan onderbrengen in zijn bedachte categorie.
Tussen week 7 en week 10 na de uitgerekende datum kan je baby de eerste signalen van een sprong gaan tonen. Rond week 8 is de grootste kans dat je baby de lastige fase ervaart. Na het nemen van sprong 2 ziet je baby de wereld niet meer als een groot soepje, maar begint hij steeds meer patronen te ontdekken.
Met de zevende sprong komt je baby in de wereld van Opeenvolgingen terecht. Na deze sprong leert je baby reeksen van gebeurtenissen te herkennen, te overzien en te snappen dat ze samen één grote opeenvolging zijn.
Het kan zijn dat je baby eerder aan een sprong is begonnen, maar dat betekent niet dat je baby ook eerder aan de volgende sprong begint. Lees hier over de sprongetjes duur en de start hiervan.
Waarom slaapt mijn baby van 6 maanden niet door? Je baby van 6 maanden slaapt nog niet door omdat het kan zijn dat jouw baby er nog niet aan toe is. Daarnaast kan de combinatie van enorme fysieke groei en mentale sprongen rond 6 maanden een negatief effect hebben op het slaapritme van je baby.
De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden
Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer.
Met de vijfde sprong betreedt je baby de wereld van Relaties. Als de sprong genomen is zal je baby relaties gaan waarnemen tussen mensen en voorwerpen. Waaronder verhoudingen tussen objecten (in, op, tussen, naast ect.) of de afstand tussen mens en object.
We kunnen niet ontkennen dat sprong 5 niet heftig is, maar zolang je in je hoofd houdt dat het een fase is waar jullie even doorheen moeten, wordt het allemaal net iets makkelijker.
De lastige fase van sprong 1: de wereld verandert
Soms duurt deze lastige fase maar één dag, soms een hele week. De grootste kans dat je signalen van sprong 1 bij je baby gaat zien, is rond week 5. De lastige fase van de sprong is niet alleen voor je baby een lastige periode. Ook voor jou als ouder is dit soms heftig.
Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.
In het begin van deze sprong is je kindje sowieso wat huilerig, hangerig en humeurig, dus dat zal je ook merken als je je kindje naar bed brengt. Daarna zit de moeilijkheid vooral in de nieuwe vaardigheden. Je kindje moet natuurlijk even wennen aan minder slaapjes doen overdag.
Een slaapregressie kan een paar dagen tot enkele weken duren. Als je je baby aan de hand van het slaapschema voor 6 maanden in een fijner slaapritme krijgt, is het dus goed om er rekening mee te houden dat dit rond 8 maanden tijdelijk kan verslechteren.
Sprong acht, je kindje is ondertussen een dreumes geworden! Met deze sprong betreedt je dreumes de wereld van Programma's. Hij of zij is voor de eerste keer in staat om een hele opeenvolging van acties waar te nemen als één en hetzelfde ding!
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen.
Slaapregressie 12 maanden
De eerste verjaardag van je baby valt samen met een slaapregressie. Rond deze leeftijd leert je kind nieuwe vaardigheden zoals staan, lopen en de eerste woordjes. Al deze nieuwe dingen aanleren kost veel energie.
6 maanden sprong
Alle losse puzzelstukjes vallen nu in elkaar. Je baby moet flink wennen aan deze grote verandering en kan hangerig en huilerig worden. Deze fase duurt gemiddeld 4 weken, maar elk kindje is anders, dus jouw baby kan er korter of langer over doen.