De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Is prei gezond? Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Een gezonde keuze. Paprika's staan erom bekend veel vitamine C te bevatten, een vitamine die erg goed is voor je immuunsysteem. Wel zo fijn in tijden van corona. Met een halve rode paprika krijg je zelfs al ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
AVOCADO'S ZIJN SUPERGEZOND
Zo bevatten avocado's meer kalium dan bananen, namelijk zo'n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met het mineraal zitten, bevatten 10% van de ADH. Potassium (kalium) is belangrijk voor een gezonde normale bloeddruk. En dát is weer zinvol omdat het de kans op een hartaanval reduceert.
Kortom, de aardappel is een gezonde knol die naast koolhydraten ook nog zorgt voor voedingsvezels, vitamines en mineralen. Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte pasta en rijst ongeveer 75 procent meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Knolselderij is supergezond. Het zit bommetjevol vitamine C, wat belangrijk is voor je weerstand. Samen met de natuurlijke suikers en folaat die in deze knol zitten helpt vitamine C je energie op peil te houden. En er zit kalium in, wat weer kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Conclusie. Avocado is een prima voedingsmiddel, rijk aan gezonde vetten en vezels, maar het is geen superfood. Uit een Amerikaanse studie blijkt duidelijk dat dagelijks één avocado eten geen positief effect heeft op de hoeveelheid onderhuids en visceraal buikvet of het suikermetabolisme.