De minst gangbare letter is de “Q”. In de meeste Europese talen is “A” de tweede meest algemene letter in de meeste Europese talen.
Het kortste alfabet is overigens dat van het Rotokas, dat uit elf letters bestaat. Het Rotokas wordt door enkele duizenden mensen gesproken op Bougainville, een van de Salomonseilanden die bij Papoea-Nieuw-Guinea horen.
Frequentieanalyse vereist een basiskennis van de karakteristieken van een bepaalde taal, zo komen in het Nederlands de e, n en a het meeste voor. De meest voorkomende letters in bijvoorbeeld het Frans zijn e, a, i, s en t en in het Duits e, n, i, r en s.
De grootheid "elektrische lading" (symbool: Q) wordt uitgedrukt in de SI-eenheid coulomb (symbool: C).
De vorm van de letter is wellicht afgeleid van qaw, een streng wol, en mogelijk gebaseerd op een Egyptische hiëroglief. In het Grieks werd deze letter de Qoppa (Ϙ, ϙ), die verscheidene plofklanken kon voorstellen, waaronder /kw/ en /kwh/.
C, symbool voor coulomb, de SI-eenheid van elektrische lading. c, symbool voor het voorvoegsel centi (1/100) in de natuurwetenschappen. C, aanduiding voor de warmtecapaciteit van een voorwerp. c, aanduiding voor de soortelijke warmte van een stof.
De oorsprong van de letter is een ligatuur voor de tweeklank "oe", waarbij de horizontale/diagonale lijn van de "e" door de "o" heen wordt geschreven, zodat de ø ontstond. In modern Deens, Faeröers en Noors is de Ø een aparte letter, en geen ligatuur of variant van de "O".
Welke chocoladeletters zijn het zwaarste? Veel mensen denken dat sommige letters meer chocolade bevatten dan andere letters. Dat is vaak niet het geval. De letter Y wordt bijvoorbeeld dikker gemaakt, zodat deze even zwaar is als de letter M.
De S is van Sinterklaas, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. De M is vermoedelijk afkomstig van Moeder ; een veel gebruikte en toepasselijke 'beginletter' van een vrij algemene groep ontvangers van dit gebak.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
De geboorte van het alfabet. Het eerste alfabet werd zo rond het jaar 2.000 voor Christus opgesteld en was afgeleid van de Egyptische hiërogliefen. Het Proto-Sinaïtische schrift moet overigens nog volledig ontcijferd worden. De oudste voorbeelden werden gevonden in Sinai en zijn ongeveer 3.850 jaar oud.
De ij bestaat dus historisch gezien uit twee letters en dat gegeven speelt nog altijd een rol bij het alfabetiseren van woorden. Er is geen aparte plek voor de ij in ons alfabet. Dat neemt overigens niet weg dat de ij wel vaak als één letter wordt beschouwd.
Het is in de app Wordfeud niet zichtbaar of iemand gebruik maakt van een Wordfeud Helper. Je zult dus zelf moeten inschatten of je tegenspeler alle woorden zelf heeft neergelegd, of op internet naar hulp heeft gezocht.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.
Het alfabet bestaat uit klinkers en medeklinkers. De A, E, I, O, U zijn de klinkers van het alfabet. Alle andere letters zijn de medeklinkers (B, C, D, F, G, H, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, V, W, X, Y, Z). Bij de uitspraak van klinkers beweegt je mond.
Het alfabet dat gebruikt wordt voor de officiële Turkse spelling is afgeleid van het klassiek Latijns alfabet. Het heeft 29 letters.
Wat computers betreft: in de Unicode-tekenset zijn de codes voor "Œ" en "œ" respectievelijk U+0152 (alt+0156) en U+0153, of 338 en 339 in decimaal.
Er zijn veel grootheden in de natuurkunde en relatief weinig letters, daarom worden veel letters voor meerdere grootheden gebruikt, zoals A voor massagetal, oppervlakte en activiteit.
H, in de natuurkunde een aanduiding voor magnetische veldsterkte. h, in de meetkunde de hoogte. h, in de natuurkunde de constante van Planck. h, symbool voor het decimale voorvoegsel hecto (102) in de natuurwetenschappen.