De geluidsisolatie tussen bijvoorbeeld woonruimten van twee woningen moet minimaal 52 dB zijn. Het contactgeluid, zoals dat veroorzaakt wordt door een hamerapparaat in de zendwoning, mag in een andere woning niet meer zijn dan 54 of 59 dB. Het Bouwbesluit stelt uitsluitend de geluidseisen.
Het volgens NEN 5077 bepaalde karakteristieke lucht-geluidniveauverschil voor de geluidsoverdracht van een besloten ruimte naar een niet in een verblijfsgebied gelegen besloten ruimte van een aangrenzende woonfunctie op een ander perceel is niet kleiner dan 47 dB.
De NEN 5077 is een voorbeeld van een geluidsnorm. In de NEN 5077 norm staan de bepalingsmethoden om de geluidseisen van gebouwen te toetsen. Dit zijn de onderdelen die tijdens een meting op het programma staan: Geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies van een gebouw of ruimte.
Onder karakteristieke geluidwering wordt verstaan de grootheid die het verschil weergeeft tussen geluidsniveaus aan weerszijden van die gevel waarbij de geluidwering is teruggerekend naar een standaard diepte achter de scheidingsconstructie.
Steen of beton hebben veel massa. Hoe meer massa hoe meer geluidsisolatie. Door verdubbeling van de massa neemt de geluidsisolatie praktisch 3 tot 4 dB toe.
De hoeveelheid geluid die op de gevels van woningen terecht komt, moet volgens de Wet milieubeheer zo mogelijk aan 50 dB voldoen. Dat is de voorkeurswaarde.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen. Voor een goede geluidsvermindering mogen er ook niet teveel kieren, gaten of luchtspleten zijn, zoals onder de deur: anders gaat het geluid gewoon daardoor, en heb je weinig effect meer van de muur of de kurkplaten.
Hoe groter hun massa, hoe beter de geluiddemping. Met een enkele gipsplaat aan elke kant krijgt men een demping van 43 dB. Als men het aantal platen verdubbelt, stijgt ze naar 51 dB.
De NEN 1070 gaat over classificering van de kwaliteit van de geluidwering in gebouwen. Deze norm kent vijf geluidsklassen welke aangeduid worden met een cijfer (1 t/m 5). De middelste klasse (k=3) sluit aan op de Bouwbesluit eisen.
Het eerste lid geeft aan dat een woonfunctie als nevenfunctie een niet-gemeenschappelijke afsluitbare bergruimte moet hebben met een vloeroppervlakte van ten minste 5 m² bij een breedte van ten minste 1,8 m en een hoogte boven de vloer van ten minste 2,3 m.
Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie bestaande uit een of meer op dezelfde bouwlaag gelegen aan elkaar grenzende ruimten anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte.
De nieuwe eisen worden op 1 januari 2021opgenomen in het Bouwbesluit 2012. In het Bouwbesluit 2012 staan regels voor onder andere het bouwen van een veilig, energiezuinig en milieuvriendelijk gebouw. De BENG-eisen zorgen ervoor dat een nieuw gebouw straks energiezuiniger is.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Hout heeft naast een isolerende en vochtregulerende werking van nature ook zeer goede geluidsdempende eigenschappen.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Wandplaten met isolatie
Je maakt de wandplaten geluidsisolerend door isolatiemateriaal tussen de wandplaat en de muur te bevestigen. Het isolatiemateriaal houdt geluidstrillingen tegen die normaal gesproken wel door de wand heen komen. Het aanbrengen van geluidsisolatie is een kleine aanpassen met een groot effect.
Woningscheidende muren isoleren
Dat kan bijvoorbeeld een isolatielaag van glaswol zijn, die het geluid absorbeert en zo de akoestiek tussen twee woningen verbetert. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat de verende laag van akoestisch presterend isolatiemateriaal gemaakt moet zijn.
De maximale waarden voor geluid die bedrijven mogen maken zijn: Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Zodra u dagelijks bloot staat aan een geluidsniveau van meer dan 80 decibel, kan dat schadelijk voor uw gehoor zijn. Geluiden van 120 decibel en meer kunnen uw gehoor zelfs direct beschadigen. Hoe schadelijk geluid is, hangt ervan af hoe lang u ernaar luistert.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
In veel gevallen is een geluiddempende ondervloer verplicht voor woningen met onderburen. Het staat bijvoorbeeld in het reglement van het appartementencomplex óf het is binnen een VvE afgesproken. Vaak gaat het om een ondervloer 10dB en in sommige gevallen is een TÜV gecertificeerde ondervloer 10dB vereist.