Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep).Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
De hoofdmaaltijd van de dag is das Mittagessen, of lunch. De traditie is om tijdens de lunch een warme maaltijd te nuttigen. Sauerbraten, snitzels, Frikadellen (Duitse gehaktballen), aardappelen (zoals Kartoffelsalat), sperziebonen, soepen en stoofschotels worden vaak geserveerd voor de lunch.
De meeste restaurants openen rond lunchtijd, soms gaan ze nog even dicht tussen 15.00 en 18.00. De meer exclusieve restaurants openen vaak pas voor het diner. De meeste Duitsers dineren om ongeveer 20.00. In de restaurants kan je meestal een 3-gangendiner bestellen, na het eten wordt er vaak nog geborreld.
Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep). Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
De typische maaltijden zijn verdeeld in een vrij uitgebreid ontbijt (06.00-08.00 uur), lunch ( 12.00-14.00 uur ) en diner (18.00-20.00 uur).
Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland. Sauerbraten is een Duits vleesgerecht dat kan worden bereid door het smoren van diverse vleessoorten. Meestentijds wordt rundvlees gebruikt, maar soms ook kalfsvlees, lamsvlees en schapenvlees.
Hoewel er regionale verschillen zijn in de eetcultuur, richten de meeste Duitse recepten zich sterk op brood, aardappelen en vlees, met name varkensvlees, evenals veel groenten zoals koolsoorten en boerenkool . Cake, koffie en bier zijn ook allemaal zeer populaire elementen van de Duitse keuken - wat goed nieuws zal zijn voor de meesten!
Het ontbijt (Frühstück) bestaat doorgaans uit (geroosterd) brood of broodjes met boter of margarine, vleeswaren, kaas, jam (Konfitüre of Marmelade), honing en (meestal gekookte) eieren. Veelvoorkomende dranken zijn koffie, thee, melk, chocolademelk (warm of koud) of vruchtensap.
Grofweg genomen zijn standaard aardappelen, groente en fruit in NL goedkoper, evenals bepaalde zuivelproducten, waarbij (smeerbare) boter in Duitsland vaak goedkoper is, net zoals Philadelphia. Drank, tabak & drogisterijartikelen zijn ook goedkoper in Duitsland.
Waarschijnlijk de meest geliefde en populaire snack in Duitsland. Gummyberen – Gummibärchen – en al zijn vrienden van Haribo zijn aanwezig op bijna elk feest, diner of elke bijeenkomst met vrienden thuis. Je kunt er zeker van zijn dat ze, tussen de andere zoete snacks die op tafel worden geserveerd, de eerste zijn die de Duitsers kiezen.
Stroopwafels hebben hun weg gevonden door heel Europa, inclusief Duitsland en Frankrijk, waar ze een sterke biologische positie hebben. Ze zijn ook populair geworden in de VS, waar ze worden gebruikt als energieproduct tijdens of na het sporten.
Lunch is doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Normaal gesproken bestaat een maaltijd uit een soort vlees geserveerd met groenten of salade en noedels, rijst, aardappelen of broodjes. Enkele veelvoorkomende thuisgekookte maaltijden die Duitsers graag eten voor de lunch zijn Schnitzel of Wurst.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.
Door hun dieet te frontloaden , verbranden de Duitsers het leeuwendeel van de calorieën die ze consumeren tijdens hun dagelijkse activiteiten. En door alleen een lichte avondmaaltijd te eten, gaan ze met een bijna lege maag naar bed, waardoor de calorieën die ze eten minder snel worden opgeslagen als vet. Ga wandelen.
1. Franz Beckenbauer. Franz Anton Beckenbauer (München, 11 september 1945 – Salzburg, 7 januari 2024) was een Duits voetballer, trainer en sportbestuurder, beschouwd als een van de beste aller tijden.
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten.
De Duitsers staan niet bekend om hun lichte maaltijden. Bratwurst en currywurst, stevige aardappelsalades en alles mit Speck en een flinke pul bier. Vanwege de grote porties kan een maaltijd in een restaurant zo boven de 1000 calorieën komen (meer dan de helft van wat je dagelijks nodig hebt).
Bier is ongetwijfeld de bekendste drank uit Duitsland, en het land biedt een indrukwekkende verscheidenheid aan biersoorten: Pilsner: Dit lichte, heldere bier met een bittere smaak is de meest gedronken biersoort in Duitsland. Bekende merken zijn Bitburger en Warsteiner.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
Lunch (het hoofdgerecht)
In Duitsland is de lunch DE MAALTIJD van de dag. Dit is misschien wel de enige warme maaltijd van de dag en wordt meestal stipt tussen 12.00 en 14.00 uur geserveerd. Werknemers en schoolkinderen gingen traditioneel naar huis zodat het gezin samen kon eten . Het is begrijpelijk dat deze Duitse gewoonte steeds moeilijker te handhaven is.
De prijzen voor eten en drinken zijn in Duitsland over het algemeen wat lager dan in Nederland, zelfs op (zeer) toeristische plekken.
Wetenschappers kunnen het niet eens worden over een vaste tijd, maar de consensus lijkt te liggen binnen drie uur voor bedtijd . Dus als je om 23:00 uur naar bed gaat, eet dan niet meer na 20:00 uur. Het verbannen van late night snacks na die tijd zou ook kunnen helpen de symptomen van zure reflux te verlichten.