Alleen bij bananen en bij broccoli in de koeling heeft een plastic verpakking echt een positief effect. Aan de andere kant laat een plastic verpakking broccoli, die op kamertemperatuur wordt bewaard, juist sneller bederven.
Plastic om groente en fruit zorgt ervoor dat je de producten langer kunt bewaren. Als het in het plasticfolie gewikkeld is, blijft het langer vers en hoef je het dus minder snel weg te gooien, aldus het Voedingscentrum.
Vooral bij biologische komkommers, waarvan er minder per dag worden verkocht dan de gangbare komkommers en omdat bij komkommers de houdbaarheid relatief kort is, is het voordeel van het plastic dat er minder komkommers hoeven te worden weggegooid.
Groente wordt niet zomaar verpakt, daar is per groente goed over nagedacht: door het verpakken wordt de zuurstof gereguleerd en droogt het voedsel niet uit. Hierdoor bederft het niet snel, sterker nog: verpakte groente blijft tot drie keer langer vers dan niet-verpakte groente.
Het zorgt ervoor dat de producten langer vers blijven in de schappen van de supermarkt en dat ze beter beschermd blijven tijdens het vervoer. Anders zou er veel meer moeten worden weggegooid. Dat zorgt weer voor een toename van voedselverspilling, met een veel hogere impact op het milieu dan de recyclebare folie.
Dan worden ze verpakt om te beschermen tijdens transport én om ze langer vers te houden. Zo kan het dus dat een komkommer de helft van het jaar niet en de andere helft wel in een plastic jasje zit. In deze winterperiode zijn ook de groene en gele paprika's, komkommers en aubergines ingepakt."
Product omschrijving
BIO komkommers zijn frisse, langwerpige vruchten. Het zijn echte dorstlessers die veel vocht bevatten en een knapperige donkergroene schil hebben. Biologische komkommers zijn daarom uitermate geschikt in frisse gerechten als salades. Vocht is erg belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.
Groenten en fruit kunnen ook worden verpakt onder een gewijzigde atmosfeer. Met dit gasverpakken probeert men de inhoud van de verpakking langer vers te houden door de lucht binnenin aan te passen. Dit wordt vooral toegepast op gewassen en voorgesneden groenten zoals zakjes sla of geraspte worteltjes.
Dat het zakje bol wat staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn. De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan. Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
Voorgesneden groente is dus eigenlijk net zo gezond als verse groente. Het bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen en is net zo veilig om te eten.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
En voedselverspilling is erger voor het milieu dan dat plastic zakje. De productie van voedsel kost immers meer energie dan het maken en verwerken van plastic afval. Verder beschermt het ons voedsel, waardoor er minder wordt verspild. Als je een komkommer langer vers wil houden, moet je hem verpakken in plastic.
Plastic. Plastic verpakkingen hebben een slecht milieu-imago, maar ze zijn wel degelijk zinvol als ze bederf en beschadiging van voedsel voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Biologische bedrijven hebben wel meer ruimte (akkers en weilanden) nodig voor de koeien en voor de teelt van veevoer. Maar daar staat tegenover dat de biologische landbouw zorgt voor een betere landschapskwaliteit, een grotere biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt.
Ja. Bij biologische productie is alleen het gebruik van chemische synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet toegestaan. Alle ander soorten bestrijdingsmiddelen mogen wel gebruikt worden.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Het antwoord is simpel: om het fruit niet bruin te laten worden, is er citroenzuur aan toegevoegd en dat bevat ook vitamines. Niet veel, maar wel wat. Dus kortom: voorverpakt, gesneden fruit is net zo gezond als ongesneden fruit.
Moet voorgesneden groente gewassen worden? Op de verpakking staat vermeld of u voorverpakte groente moet wassen. Als er op staat dat het al gewassen is, hoeft dit niet nogmaals te gebeuren en anders wel.