De meest voorkomende familienaam in Vlaanderen is Peeters, in Duitsland is dat Müller (molenaar), in Groot-Brittannië Smith (smid).
Zo kennen wij de populairste Duitse achternaam Müller als Molenaar. In Spanje is het Molina en in Oekraine is Melnyk zelfs de populairste naam in het land.
Waarschijnlijk is de meest voorkomende achternaam ter wereld de Chinese naam Li. Er zijn zo'n 87 miljoen mensen die zo heten - meer dus dan het aantal inwoners van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk bij elkaar.
Op nummer één staat de achternaam Brink. Brink is een adresnaam en duidt op de plek waar men vroeger woonde. Op nummer twee staat de naam Beek, wat ook een adresnaam is. Daarnaast kan deze achternaam ook een patroniem zijn.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Peeters & Janssens
Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen, zijn er slechts 181 personen met familienamen zoals Berkvens, Dehez, Mai, Nahimana, Noteboom of Pâques.
Voor de Middeleeuwen waren er geen achternamen in gebruik. Je had een voornaam en soms ook wel een bijnaam. Je kunt van een achternaam spreken als zo'n bijnaam erfelijk wordt, en dat gebeurde in Nederland pas op grote schaal in de 17e eeuw.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams.
Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam. 677 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2022 zijn in Nederland (tot en met november 2022) 168.526 baby's geboren: 86.108 jongens en 82.418 meisjes.
In IJsland hebben ze geen familienamen zoals wij dat hebben. Bij de geboorte krijg je namelijk een patroniem, de naam van de vader met een toevoeging.
Olivia en Noah blijven de populairste voornamen
Voor het vierde jaar op rij is Olivia de meest gegeven voornaam aan pasgeboren meisjes in België in 2022. Ze behoudt de voorkeur boven de naam Emma, die 16 jaar lang de populairste naam was, maar in 2019 haar eerste plaats moest afstaan.
De rest van de voornamen-top tien luidt bij de jongens: Leon, Jonas, Noah, Elias, Felix, Luis/Louis en Henri/Henry.Bij de meisjes zijn het Mia, Sophia/Sofia, Lina, Mila, Marie, Ella en Lea. Bij de tweede voornaam kozen Duitse ouders dit jaar bij een dochter vooral voor Sophie/Sofie, Marie en Maria.
De Bondsrepubliek Duitsland (BRD) (Duits: Bundesrepublik Deutschland), kortweg Duitsland (Duits: Deutschland), is een land in West- en of Centraal-Europa.
De populairste namen in Duitsland waren Ben voor een jongen en Emma voor een meisje. “Ben had een grote voorsprong op Paul en Finn/Fynn, de nummers twee en drie, maar Emma won nipt van Emilia en Hanna(h)”, aldus hobbyonderzoeker Knud Bielefield uit Ahrensburg bij Hamburg.
Ook Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams heeft een recordaantal karakters op haar naam staan. Zij heeft namelijk de langste voornaam ter wereld, bestaande uit 51 karakters. De moeilijkste naam ter wereld behoort toe aan een Afrikaan die Uvuvwevwevwe Onyetenyevwe Ugwemubwem Osas.
Tokkie is in de Nederlandse taal ingeburgerd als synoniem voor aso sinds de televisieserie over de familie Tokkie. In de Van Dale staat "tokkie" omschreven als een "asociale persoon, met name niemand die in zijn woonomgeving voor overlast zorgt". De naam kent zijn oorsprong echter in het Portugees.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
Het is namelijk precies twee eeuwen geleden dat de Franse overheerser Napoleon Bonaparte alle inwoners van Nederland hun achternaam liet registreren. Vanzelfsprekend was het hebben van een achternaam enkele generaties geleden dus nog niet, al had 70 procent van de Nederlanders er in 1811 al wel een.
Brouwer legt in de uitzending uit dat het achtervoegsel –ma een samentrekking is van –monna dat 'de mannen van' betekent. Meestal gaat daar een voornaam aan vooraf.