Recente vulkaanuitbarsting op Tonga had effecten tot in de ruimte, zo blijkt uit satellietgegevens. Toen de Hunga Tonga–Hunga Ha'apai-vulkaan op 15 januari van dit jaar uitbarstte, stuurde dat atmosferische schokgolven, supersone knallen en tsunami's de wereld rond.
Laatste uitbarsting Cumbre Vieja is een feit: deze bloedstollende beelden blijven nazinderen. Vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is na 85 dagen en 18 uur gestopt met uitbarsten. Dat hebben de lokale autoriteiten zaterdag met veel opluchting gemeld.
Siciliaanse vulkaan Etna weer uitgebarsten: as slingert tien kilometer de lucht in. CATANIA - Op het Italiaanse eiland Sicilië is donderdag de vulkaan Etna opnieuw uitgebarsten. As wordt tot tien kilometer de lucht in geslingerd en er hangen dikke rookwolken.
Op dit moment bijvoorbeeld in het Geldingadalur, nabij Fagradalsfjall op IJsland, de Etna in Italië en de Kīlauea in Hawaï. Wereldwijd zijn er circa 1500 vulkanen die geologisch gezien als actief worden beschouwd.
De meest actieve vulkaan ter wereld, de Merapi in Indonesië, heeft opnieuw lava gespuwd. Door de uitbarsting stroomde een grote hoeveelheid rode lava uit de vulkaanopening en verspreidden aswolken zich tot zo'n 3,5 kilometer verder.
Europese erupties
De vulkaan Eyjafjallajökull teisterde heel Europa. Zo lagen luchthavens stil door de enorme aswolken. Eind maart 2021 kwam een andere IJslandse vulkaan op het schiereiland Reykjanes tot leven.
De grootste en nog actieve vulkaan ter wereld is de Mauna Loa op Hawaï die 4.170 meter boven de zeespiegel uit torent.
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
In Nederland liggen geen actieve vulkanen. Wél is er een dode vulkaan genaamd de ''zuidwalvulkaan''. Deze dode vulkaan bevindt zich in de Waddenzee ruim 2 km onder het aardoppverlak. Deze vulkaan is inmiddels al 160 miljoen jaar niet actie.
De Mauna Loa is nu weer de grootste geïsoleerde vulkaan op aarde.
De vulkaan op dat eiland is nog actief en kan elk moment uitbarsten! Tenerife is een vulkaaneiland in de Atlantische Oceaan. Het eiland is te herkennen aan de grote vulkaan El Teide. Ongeveer 100 jaar geleden is deze vulkaan voor de laatste keer uitgebarsten.
Naast Tenerife heeft La Palma de meeste vulkanische activiteit. Het eiland is minder populair dan eilanden als Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, maar de paar honderd Nederlandse toeristen op het eiland ten tijde van de uitbarsting zijn volgens de diverse reisaanbieders veilig.
La Palma is veilig om te bezoeken. Wanneer kunnen we weer boeken voor Puerto Naos? Puerto Naos is afgesloten vanwege de gassen Co2 in dit gebied. Wel is het strand Playa Charco Verde en El Remo te bereiken en zijn hier enkele restaurants geopend.
Maar bovenal, La Palma is veilig en je kunt hier zonder zorgen je vakantie vieren! Update: er is een doorgang gemaakt van La Laguna naar Las Norias. Op bepaalde tijden is deze weg open voor al het verkeer.
Vulkaan El Teide, Tenerife
Een van de meest buitengewone landschappen van de Canarische Eilanden wordt gevormd door de stratovulkaan Pico El Teide: de hoogste vulkaan van Europa. De 3718 meter hoge top, die je met een kabelbaan kunt bereiken, is de hoogste van Spanje.
De Etna: 3323 meter hoog is ie. Het is de grootste en meest actieve vulkaan van Europa en dat betekent, dat ie regelmatig uitbarst. Het is ook de hoogste berg van het eiland waarop ie staat: Sicilië.
Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt: het grensvlak tussen aardmantel en kern, zo'n 3000 km diep.
De meeste vulkanen ontstaan aan de grenzen van de aardplaten. Waar die platen tegen elkaar botsen, of juist uit elkaar bewegen, kan gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak stromen. Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er magma en gassen naar boven worden gedrukt.
Vloeibare lava kan temperaturen tot 1500 °C bereiken. Vooral de vulkaan Kilauea in Hawaï staat bekend om zijn gloeiend hete lava. De meeste lavastromen zijn echter 800 tot 1100 °C, en de vulkaan Ol Doinyo Lengai in Tanzania produceert de 'koudste' lava ter wereld van circa 500 °C.
De aarde telt zo'n 1500 vulkanen, maar deze zijn niet allemaal bekend. Sommigen bevinden zich op een onbewoond gebied, zoals de bodem van de oceaan. Van alle vulkanen op aarde zijn er ongeveer 600 actief. Van deze 600 vulkanen barsten er ongeveer 60 per jaar uit.
Hawaii Volcanoes National Park op Hawaï is één van de weinige plekken ter wereld waar je een actieve vulkaan kunt aanschouwen. Wat een bijzondere ervaring is. Ik werd er stil van toen ik het lava zich een weg zag zoeken door het landschap. In dit natuurpark kun je op een veilige manier lava zien.
De Monte Busca-vulkaan staat ook bekend als de kleinste vulkaan ter wereld en ligt midden in Italië, op de Romagna-heuvels tussen de Tramazzo- en Montone-valleien.
Chili staat met meer dan 1500 vulkanen op de zesde plek van de lijst omtrent landen met de meeste vulkanen wereldwijd (2017) na de Verenigde Staten, Rusland, Indonesië, IJsland en Japan.