Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
Sla is een frisse en gezonde groente, die rijk is aan vitaminen en mineralen. Zo kom je met 100 gram sla al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K. Ook zitten er verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, wat erg belangrijk is voor een sterk immuunsysteem.
Waarom is ijsbergsla goed voor je gezondheid:
IJsbergsla is rijk aan vitamine K en een goede bron van vezels. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Sla – van ijsbergsla tot verschillende soorten bladsla – doen niet erg veel voor je qua voedingswaarde maar zijn wel een grote last voor het milieu en een belangrijke bron van voedselverspilling.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad. Maar door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet. En nitriet kan weer omgezet worden in nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Een salade eten als lunch kan voor veel mensen helpen om af te vallen. Let wel op dat de salade zelf niet een soort magische pil is, waardoor je afvalt. De reden dat een salade je kan helpen om af te vallen is doordat een salade vaak minder calorieën bevat dan dat je zou binnenkrijgen met je oorspronkelijke lunch.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Er zitten vezels in
Sla is ook een bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Slaplanten nemen de bacterie op en kunnen dus ook inwendig besmet raken. De concentraties waarin dit gebeurt – tot duizend bacteriecellen per gram sla – zijn volgens Franz zodanig dat je er na consumptie ziek van kunt worden. Bovendien is het wassen van sla bij inwendige besmetting zinloos.
Het klopt dat er bij het snijden en schillen van groente en fruit wat vitamine C verloren gaat. Als de producten echter zuurstofarm verpakt worden, blijft dit verlies beperkt, meldt de website van het Voedingscentrum. Zuurstofgevoelige vitamines blijven zo veel beter behouden.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.