4. De meest gegeten vissoorten zijn zalm, tonijn en kabeljauw met een consumptie op 4,8%, 2,1% en 1,3% van de dagen.
Er zijn veel mensen die helemaal geen vis eten. Dat haalt het gemiddelde omlaag. Van de gegeten vis is 42 procent vette vis. Zalm, tonijn, kabeljauw en zoute haring zijn de meest gegeten vissoorten in Nederland.
Nederlanders eten jaarlijks ruim 22 kilo aan vis en zeevruchten. Dat lijkt veel, totdat je het vergelijkt met Portugal: daar eten ze maar liefst 55,9 kilo.
Van de totale bevolking heeft 5 procent een gebruikelijke consumptie van meer dan 41 gram vis en visproducten per dag. De meest gegeten vissoorten zijn zalm, tonijn en kabeljauw met respectievelijk een consumptie op 4,8, 2,1 en 1,3 procent van de dagen. Vis en visproducten worden het meest gegeten.
De ophiodon elongatus, die in het Engels ook Pacific lingcod wordt genoemd, is een humeurige, omnivore vis met een bek als een rommelige bestekla: de ruim 500 tanden van het dier staan willekeurig verspreid over zijn twee paar zeer beweeglijke kaken.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Vraag het aan een karpervisser, en hij zal je vertellen dat de karper de sterkste zoetwatervis van ons land is.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Nederlanders eten geen vis omdat ze bang zijn zich in een graatje te verslikken. Een kwart van de Nederlanders vindt het ook niet fijn om de vis schoon te maken. Ook houden smaak en geur ons tegen om vis te bereiden.
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs).
Plus nog een onbekend aantal vissen. 'Op dierendag vertroetelen we onze hond of kat, maar we eten gedurende ons leven ook 522 dieren die over het algemeen een zeer miserabel leven hebben geleid. Daar zit iets heel tegenstrijdigs in.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Ze bevatten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Kreeft bijvoorbeeld scoort daarnaast ook nog eens hoog op de vitamine B1-index, terwijl vette vis weer heel rijk is aan vitamine D, B2 en vitamine A. Daarnaast bevat vis van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen vissen in principe niet onder. Echter kan vis wel gegeten worden en is het ook een dierlijk product. In dit opzicht kan vis dus gezien worden als het vlees van een vis.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
In het luxueuze Las Vegas kookt de Franse chef Hubert Keller in restaurant Fleur. Zeker niet de duurste eetgelegenheid op aarde, maar The Fleur Burger 5000 steekt er met kop en schouders bovenuit. De burger heeft een prijskaartje van maar liefst 5000 dollar, maar wat maakt hem zo bijzonder?
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
De exclusieve Japanse paddenstoel die matsutake heet is de duurste groente ter wereld en dat is niet voor niets. Deze luxueuze champignon wordt door velen gezien als magisch en is over de gehele wereld zeer gewild.
'De schrik van de Noordzee', wordt hij ook wel genoemd. De pieterman, de giftigste vis in de Nederlandse wateren, maakt elke zomer zo'n drie tot vier slachtoffers.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
Het gaat om een schaapskopbrasem. Hij eet vooral schaaldieren en daarvoor heeft hij een heel geschikt gebit. Met zijn tanden kan hij de schelpen goed kapotmaken.