Alles bij elkaar opgeteld zijn haver- en sojamelk de meest duurzame soorten. Misschien ben je hier wat door verwonderd omwille van de kwalijke reputatie van soja. Voor sojamelk wordt echter geen Amazonewoud gekapt. De meeste soja die gebruikt wordt voor melk, is afkomstig uit Canada, Amerika en Europa.
Plantaardige 'melk' dus. Doordat er niets dierlijks in is te vinden, heeft het linea recta minder milieubelasting. Dat zit zo: minder energie-, water-, land- en grondstoffenverbruik. Soja- en havermelk krijgen de hoogste sustainable score, amandelmelk is milieubelastender.
Wie geen gewone melk wil drinken, kan het best kiezen voor een sojadrank. Kies er dan eentje met toegevoegde calcium en vitamine D, stelt de Consumentenbond. Melkvervangers bevatten namelijk vaak veel minder voedingsstoffen van zichzelf. Het is geen onderzoek betaald door de zuivelbranche.
Ook hier is een duidelijke winnaar: de Oatly Bio variant! Met 36 calorieën per 100 ml, bestaande uit slechts 3 ingrediënten (water, haver en zout) en 10% haver is dit de puurste variant.
De nadelen van koemelk zijn de belasting voor het milieu, met name door het mestoverschot, het gebruik van land en water. Soja scoort op die punten beter. Voor de productie van soja is minder land en water nodig. Ook is er minder uitstoot van broeikasgassen.
Geen enkele soort plantaardige melk scoort zo slecht. Alles bij elkaar opgeteld zijn haver- en sojamelk de meest duurzame soorten.
Havermelk wordt, zoals de naam al zegt, van haver gemaakt. De productie hiervan zorgt voor 0,9kilo CO2 per liter en is op gebied van klimaat de op een na beste keuze. Havermelk heeft van alle plantaardige melksoorten de hoogste hoeveelheid calorieën en koolhydraten.
In tegenstelling tot de barista variant, bestaat biologische havermelk enkel uit haver, water en zout. “Toch is dit nog steeds niet mega gezond. Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten.Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Bron van vitaminen B2, B12, D
** De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Deze week antwoord op de vraag: welke melk kan ik het beste drinken. Dat in melk veel voedingsstoffen bevat, weet iedereen wel. Het Voedingscentrum raadt aan om halfvolle of magere melk te drinken. Dit advies is gebaseerd op rapporten van de Gezondheidsraad.
Welke drank nou het meest gezond is, hangt deels af van jouw eigen dieetwensen. Zo bevat havermelk bijvoorbeeld meer koolhydraten dan koemelk.En is sojamelk rijker aan eiwitten. Beide dranken zijn verrijkt met voedingsstoffen die we ook in koemelk terugvinden, zoals bijvoorbeeld calcium en B12.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Havermelk is gemaakt van haver en water. Er is dus geen koe bij te pas gekomen: een voordeel voor de vegans! De voedingswaarden van havermelk lijken daarentegen wel minder op die van koemelk. De plantaardige drank bevat minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten in vergelijking tot halfvolle melk.
Maar de grote vraag blijft natuurlijk: zijn deze plantaardige dranken gezonder dan gewone melk? Absoluut niet, zegt diëtist en natuurvoedingskundige Henny de Lint. “In plantaardige dranken zitten veel minder noodzakelijke voedingsstoffen, zoals calcium, jodium, vitamine B2 en B12, vitamine A en D en eiwit.
En dat terwijl je voor havermelk alleen water, haver en een simpele staafmixer nodig hebt. Voor koeienmelk daarentegen heb je veel meer nodig: stallen voor de koeien, voeding, verzorging en speciale apparatuur om te melken bijvoorbeeld. Een pak haver koop je in de winkel al voor 50 cent.
Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Het is goed voor de gezondheid van de botten
De extra vitamine A en D ondersteunen een gezond botmetabolisme.( 2) Terwijl veganisten of mensen met lactose-intolerantie deze voedingsstoffen vaak missen in hun dieet, biedt havermelk een goed afgerond product, ongeacht de persoonlijke voedingsbehoeften.
Je kunt het ook gewoon verwarmen.
De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie. Het hele verhaal van allerlei verschillende stoffen is een beetje ingewikkeld, maar er worden zuurteregelaars en extra vetten aan de melk toegevoegd waardoor die beter schuimt en beter samengaat met koffie.
Ingredients. Water, HAVER 10%, koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), mineralen (calciumcarbonaat, kaliumjodide), zout, vitaminen (D2, riboflavine, B12).
Van alle plantaardige melkvervangers lijkt sojamelk qua samenstelling het meest op koemelk. Het is dan ook het meest populaire plantaardige alternatief voor melk.
Qua voedingswaarde is plantaardige melk niet per se gezonder dan koemelk, dus als bovenstaande niet op jou van toepassing is, is er geen reden om koemelk te laten staan. Kies bij plantaardige melk vooral soorten met veel eiwit die verrijkt zijn met vitamine B12 en calcium en niet te veel suiker en zout bevatten.
Duurzame melk komt van koeien die zoveel mogelijk in de wei lopen, en voer krijgen dat in Europa geteeld is. Bovendien moet de boer genoeg land hebben om de mest van zijn koeien over te verspreiden, en houdt hij rekening met weidevogels.