In de praktijk hanteren beroepsbeoefenaren verschillende leeftijdsgrenzen en dit weerspiegelt zich onder andere in het beleid van de IVF klinieken waar de maximumleeftijd voor toelating tot diagnostiek en (eventueel) behandeling varieert van 40 tot 45 jaar.
Er is geen 'vaste leeftijd' tot wanneer je zwanger kan worden. Vrouwen raken ook boven de 35 of 40 jaar nog zwanger. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden loopt al jaren op. Waar vrouwen in 1970 gemiddeld op hun 24e een eerste kind kregen, is dat inmiddels gestegen naar 29 jaar*.
Mannen kunnen nog wel kinderen verwekken op hun vijftigste, maar de kwaliteit van hun sperma wordt wel minder. Vanaf hun 45e worden zaadcellen minder beweeglijk en zaadlozingen kleiner. Ook neemt het aantal afwijkende zaadcellen toe. Daardoor kunnen oudere mannen dus verminderd vruchtbaar worden.
In de Monitor Fertiliteitszorg kun je zien welke leeftijdsgrens de verschillende ziekenhuizen in Nederland hanteren. Na je 35eneemt de kwaliteit van eicellen snel af. Na je 42eis de kans op een zwangerschap met eigen eicellen zeer klein, ook als je een IVF/ICSI-behandeling ondergaat.
2. Wanneer kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling? Redenen voor IVF zijn bijvoorbeeld: niet goed werkende eileiders, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie bij de vrouw, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.
Wachttijd voor een behandeling
Voor een behandeling zoals ovulatie inductie, IUI, KID, IVF of ICSI zijn op dit moment in de meeste gevallen GEEN wachttijden, maar zijn uiteraard wel cyclusafhankelijk.
De kans op een zwangerschap na IVF of ICSI bedraagt gemiddeld 20 tot 25%. De kans op een miskraam is echter iets hoger dan na een spontaan ontstane zwangerschap.
Dit betekent dat de kans om zwanger te worden voor vrouwen ouder dan 40 jaar sterk is afgenomen. Vanaf 45 jarige leeftijd worden vrouwen nog maar heel zelden zwanger. De vruchtbaarheid neemt af omdat zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de eicellen afneemt met het stijgen van de leeftijd.
Na de overgang kan een vrouw niet meer spontaan zwanger worden. Meestal is dat na het 52e levensjaar. Sommige vrouwen komen helaas al veel eerder in de overgang, waardoor zij al op jongere leeftijd niet meer spontaan zwanger kunnen worden.
Veel vrouwen denken dat ze dan niet meer zwanger kunnen raken. Toch is niets minder waar. Een groot deel van de overgang ben je nog vruchtbaar.
Hoewel de vruchtbaarheid van de vrouw snel afneemt vanaf eind dertig, betekent dat niet dat een zwangerschap onmogelijk is rond haar 50ste. Er kan van tijd tot tijd en heel onregelmatig nog een eicel vrijkomen uit de eierstokken.
Daarmee is ze niet wereldrecordhouder. De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
De kans op een zwangerschap tijdens de normale maandelijkse cyclus is 1 op 4 als je 20 bent, 1 op 8 als je 35 bent en 1 op 12 als je ouder dan 40 bent. Om je kansen te vergroten is het aan te raden om een preconceptie-onderzoek te laten doen.
5 procent van de baby's geboren bij 40-plus-moeder
De toename van de gemiddelde leeftijd van moeders bij de geboorte past in een al langer durende trend: Er zijn steeds minder jongere moeders en meer oudere moeders. In 2021 was 5,9 procent van de vrouwen die een kind kregen jonger dan 25 jaar.
Een behandeling bestaat uit één hormonale stimulatie en het plaatsen van één of twee embryo's. Zijn er meer geschikte embryo's, dan kunnen deze worden ingevroren voor eventuele latere plaatsing in een volgende cyclus. Gemiddeld bestaat een ivf-traject in Nederland uit 2,1 ivf-behandelingen.
Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.
Als je jonger bent dan 35 en in goede gezondheid verkeert, is het volledig normaal dat het tot één jaar kan duren. Het kan langer duren als je ouder bent, maar van de vrouwen van 38 jaar die regelmatig onbeschermd vrijen, wordt 67% alsnog na twee jaar zwanger2.
Vanaf 30 jaar is die kans duidelijk groter en boven de 45 jaar ongeveer 25 maal zo groot, dus circa één op de 100 zwangerschappen. Met de leeftijd neemt ook het risico van choriocarcinoom toe.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Hoe kan je testen dat je verminderd vruchtbaar bent? Ben je al een jaar bezig zwanger te worden, maar lukt het niet, dan kun je testen of je wel een eisprong hebt. Dit kun je doen door elke dag je temperatuur te meten of met een ovulatietest (eisprongtest te koop bij de drogist).
Na de menopauze is een vrouw onvruchtbaar, haar voorraad eicellen is uitgeput.
Het grootste bezwaar bij ivf is dat er embryo's verloren kunnen gaan. Dit kan komen omdat sommige embryo's van onvoldoende kwaliteit zijn, of omdat ingevroren embryo's niet meer nodig zijn als de ivf-poging geslaagd is. Deze embryo's worden vernietigd.
Bij de 3e poging mag u 2 embryo's laten terugplaatsen. Bent u 38 jaar of ouder? Dan plaatst de arts bij alle pogingen 1 of 2 embryo's terug.