Levensduur eicelPer loopsheid komen ongeveer 10 tot 12 eicellen vrij, dit kan ook per ras verschillen maar ook per individuele teef. Er zijn honden bekend die zelfs 18 pups of meer hebben gekregen. Maar er zijn ook teven die maar een enkele pup hebben gebaart.
Hoeveel nestjes mag een hond krijgen? Moederdieren mogen niet te vaak in een korte periode drachtig zijn. Een hond mag in een periode van 12 maanden maximaal 1 nest krijgen.
Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze 'vast' komen te zitten aan elkaar. Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken.
De eileiders monden uit in de baarmoeder. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen, 1 rechts en 1 links. Deze worden ook wel baarmoederhoorns genoemd. De baarmoederhoorns komen uit in het baarmoederlichaam.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Bevalling hond wanneer is de teef leeg. Wanneer je geen foto hebt laten maken een week voor de geboorte dan weet je niet of de teef klaar is en de laatste pup geboren is. Indien je het vermoeden hebt dat de teef leeg is kan je vanaf onder de ribben richting geboortekanaal aftasten.
Hoe vaak een hond loops wordt, verschilt per hondenras. Sommige hondenrassen, bijvoorbeeld de Duitse Herder, kunnen wel 2 tot 3 keer per jaar loops worden.Andere rassen, bijvoorbeeld de Ierse Wolfshond, zijn slechts eenmalig per jaar loops. Toch zijn er gemiddelden genomen om de loosheid bij jouw hond te voorspellen.
Kies bij voorkeur voor een reu met een teefje. Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
Vanaf dag 21 kan je dierenarts zwangerschap bij je hond herkennen met een echografie of een hormoontest.Ook kan je bij sommige honden al vanaf dag 1 merken of ze zwanger zijn, bijvoorbeeld omdat ze ochtendmisselijkheid hebben.
Wanneer vijf tot en met tien volwassen dieren worden gehouden, valt de inrichting onder klasse 3-meldingsplicht; voor meer dan tien volwassen dieren is een milieuvergunning nodig.
2.4 Aantal dekkingen: een reu mag maximaal 20 nesten per kalenderjaar voortbrengen.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Het biologische aspect van hoe honden paren
Dit gedrag heeft te maken met de anatomie van zowel mannelijke als vrouwelijke honden. De penis van een mannelijke hond bevat een structuur genaamd de “knot,” die opzwelt tijdens de paring. Deze zwelling vergrendelt de penis tijdelijk in de vagina van de teef.
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
De twee zwellichamen aan beide kanten van de penis van de reu zwellen in de vagina op.De reu komt vast te zitten.Dit wordt de koppeling genoemd. Om schade aan de geslachtsorganen te voorkomen, trek je de honden best niet uit elkaar, ook niet als de teef agressief reageert.
Dit is meestal aangeboren. Het verwijderen van de baarmoeder heeft geen enkele invloed op de loopsheid, tenzij het achtergebleven stuk eierstokweefsel zich toevallig in de baarmoeder bevindt (en dit is zeer onwaarschijnlijk).
week 1 (0 tot 7 dagen) In de eerste week van de dracht vindt de bevruchting plaats. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange buisvormige baarmoederhoorns, die uitkomen in een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.
Van alle moederdieren is de Afrikaanse olifant het langst drachtig: maar liefst 22 maanden.
Het duurt meestal ongeveer een kwartier, maar kan af en toe meer dan een uur duren. Als de dekking succesvol was, zal het teefje drachtig worden en kun je na ongeveer 58 tot 68 dagen verwachten dat de pups zullen bevallen.
Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen: Rond één maand na dekking kan je teefje wat vaginale afscheiding hebben. Haar tepels zullen opzwellen en veranderen van kleur rond 25 tot 30 dagen na de dekking. Ze kunnen ook een semi-transparante vloeistof afscheiden.
Normale dekking hond
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).