Met de magnetronstand ontdooi je etenswaren of warm je restjes van gisteren op. Daarnaast is deze stand zeer geschikt om broccoli, boontjes of aardappels te koken. Met de magnetronstand heb je minder water nodig dan wanneer je groente kookt in een pan.
Er zijn meerdere opties voor de magnetron, en deze drie golvende lintjes vormen het symbool voor de normale stand – vaak 700 watt.
400-600 watt: Opwarmen van gerechten zonder te oververhitten.700-900 watt: Snel opwarmen of bereiden van gerechten.900 watt en hoger: Intensief opwarmen en koken; bijvoorbeeld voor soepen of grote porties.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Met de magnetronstand ontdooi je etenswaren of warm je restjes van gisteren op. Daarnaast is deze stand zeer geschikt om broccoli, boontjes of aardappels te koken. Met de magnetronstand heb je minder water nodig dan wanneer je groente kookt in een pan.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron. Bevroren producten kan je heel eenvoudig ontdooien zonder dat je gebruik maakt van een verwarmingsfunctie.
WAT IS ONTDOOIEN IN DE MAGNETRON EN HOE WERKT HET? Veel magnetrons hebben een knop met het label "Ontdooien" waarmee u snel bevroren voedsel kunt ontdooien. Het gebruikt standaard magnetronwarmte, maar verlaagt het vermogen tot ongeveer 30%, waardoor voedsel wordt ontdooid, maar niet gekookt .
Herkennen van magnetronbestendige bakjes
Bakjes die magnetronbestendig zijn, worden vaak aangegeven met de tekst "microwave safe" (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor.
Hoog ( 100 procent ) vermogen is het beste voor het bruinen, koken van vloeistoffen, koken of verwarmen van vis, gehakt, spek en groenten. Middelhoog (70 procent) vermogen is het beste voor het zachtjes koken van vlees en gevogelte, het bakken van ovenschotels en kant-en-klaarmaaltijden, het sauteren en opwarmen van voedsel.
Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum.Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website. Kies een schaal of bakje dat geschikt is voor de magnetron.
Bakken met hete lucht is een van de symbolen op een combimagnetron. Je herkent deze ovenstand aan het teken met de ventilator. Met deze functie wordt de warmte in de magnetron gelijk verdeeld, waardoor je op meerdere bakplaten of ovenroosters tegelijk kunt bakken.
Rekenvoorbeeld: Stel: op de verpakking van het gerecht staat 5 minuten op 700 watt. Je wil dit omrekenen naar 900 watt. Als je precies wil weten hoeveel seconden 0,889 minuut is dan kun je nog het volgende doen: 0,889 x 60 = 53,34 seconden.
Magnetrons met 700 watt hebben minder vermogen dan hun tegenhangers met een hoger wattage, dus ze zijn langzamer, afhankelijk van uw maaltijd . De meeste magnetronrecepten vereisen 1000 watt vermogen voor de beste resultaten, dus u kunt het beste een magnetronmodel met een hoger wattage kiezen als u gaat winkelen.
Vrijwel al deze ovens hebben tegenwoordig een ontdooifunctie, die voedsel geleidelijk verwarmt op een laag vermogen ( meestal onder de 350 Watt ). Het ontdooiprogramma van de magnetron werkt door afwisselende periodes van golfemissie en periodes van rust, zodat de geleiding de tijd krijgt om in te werken en de temperatuur van het voedsel gelijkmatig te maken.
Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen. Grotere hoeveelheden, of wat gevoeligere producten kunt u beter op maximaal 100 watt verwarmen. Verhit steeds kort en controleer tussendoor of het vlees ontdooit is.
Druk op de ontdooiknop op uw magnetron . Als u geen ontdooiknop hebt, stelt u uw magnetron in om te koken op 20-30 procent van zijn volledige vermogen.
Als je diepvriesproducten gaat ontdooien in de magnetron, plaats ze dan rechtstreeks uit de vriezer in de magnetron. Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Snel vlees ontdooien in de microgolfoven (5 à 10 minuten)
Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling. Eens het vlees ontdooid is, haal je het meteen uit de microgolfoven.
Bak heerlijke krokante frietjes en pizza's in een combi-oven én in een combi magnetron. Op de crispschaal van een combimagnetron met crispfunctie wordt de patat of de pizza in een paar minuten tijd van onderen op hoge temperatuur bereid.
Zorg dat de frietjes niet op elkaar liggen, anders worden ze zompig. Bak ze in een voorverwarmde oven 220 graden voor 30-35 minuten of totdat ze goed knapperig en goud gekleurd zijn. Draai ze halverwege de baktijd een keertje om. (En ja!
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken. Dit apparaat heeft alleen een heteluchtfunctie en een verwarmingselement aan de bovenkant. Taarten en ovenschotels worden dan vaak niet overal even gaar en knapperig.