De Echte Bakker Ewals Deze bakkerij is uitgeroepen tot De Lekkerste Vlaaienbakker van 2018/2019. De vlaaikeuring is een prestigieuze wedstrijd tussen alle ambachtelijke bakkers van Limburg. Voor in ieder geval dit jaar mag Bakker Ewals zichzelf dus de lekkerste noemen.
Bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy bakken de allerbeste Limburgse vlaai. Ze winnen de 42ste jaarlijkse vlaaienkeuring.
Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj). Een variant op de traditionele rijstevlaai wordt geserveerd met een laag slagroom en chocoladevlokken. Kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) is een vlaai gevuld met kruisbessen, die aangevuld kan worden met een stevige eiwitschuimlaag.
Jan Linders Supermarkten mag het streekproduct Jan Linders Abrikozen-progresvlaai bestempelen tot het 'Beste Product van het Jaar 2020-2021'. Deze vlaai won de prijs in de categorie Banket, maar werd ook verkozen tot overall winnaar van álle inzendingen die meededen aan de 'Beste product van het jaar-verkiezing'.
Op het platteland werd vrijwel altijd zelf gebakken, meestal in een traditioneel bakhuisje. De vlaaien werden op feestdagen (kermissen, bruiloften, communiefeesten, enz.) 's middags om een uur of vier bij de koffie geserveerd, meestal per persoon twee of drie stukken van verschillende smaak.
De liefhebbers van fruit kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een kersenvlaai of appelkruimelvlaai. De keuze is reuze. Als je niet kunt kiezen of niet heel veel taartpunten nodig hebt, kun je ook voor een halve vlaai gaan. Oh, en goed om te weten is dat we met de feestdagen ook themavlaaien hebben.
Maar spannender nog dan eten, is zelf een appelvlaai bakken, zeker als die ook nog eens tot de lekkerste van Limburg wordt uitgeroepen. De zwarte pruimenvlaai behoorde in Limburg lang tot de top van meest gegeten en -verkochte vlaaien van professionele bakkers.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Raster- en kruimelvlaaien
De basis van de raster en de kruimelvlaai is bij allebei de zachte traditionele Limburgse bodem. Beide worden gevuld met een brede variatie aan smaken, van kersen, appel en abrikozen tot exotische smaken zoals ananas en boerenjongens.
“In hoeveel stukken snijd jij je vlaai?” Het vlaai snijden ging vroeger op z'n Limburgs, grote stukken dus. Gewoonlijk in 6 tot 8 stukken, maar de zuinige Hollandse invloed is ook hier soms doorgedrongen en dan snijdt men een vlaai in wel 12 tot 14 stukjes.
Lekker plekje. Een befaamde plek in Maastricht, waar ze wel weten hoe je een vlaai maakt, is 'de Bisschopsmolen'. Iedere dag maken zij in hun bakkerij tussen de 40 en 180 vlaaien (afhankelijk van het weer en de dag).
De vlaai heeft zijn roots namelijk in Zuid-Duitsland liggen, in de buurt van de Bodensee. Daar werden in de Middeleeuwen reeds resten brooddeeg en fruit samen gebakken, wat Fladen werd genoemd. Een heel duurzame lekkernij dus, die we hier in Limburg verfijnd hebben.
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Een ouderwetse appeltaart is niet gezond. Er zit veel roomboter, suiker en witte bloem in. Bovendien bevat een punt appeltaart veel calorieën, vaak nog meer dan een punt slagroomtaart.
Het is bakkerij Loven uit Roermond! Samen met juryvoorzitter Marcel Roubroeks verraste L1-presentator Henk Hover, bekend van Henk Bakt, Jos en Jan Kemmeren en de rest van hun team tijdens een live-uitzending in zijn bakkerij. De jaarlijkse vlaaikeuring werd voor de veertigste keer werd gehouden.
Een punt slagroomtaart bevat 8 suikerklontjes, appeltaart 7 stuks. In de gemiddelde plak cake zitten 2 suikerklontjes en een stroopwafel bevat bijna 3 klontjes suiker!
Niet iedere vlaai mag Limburgse vlaai heten. Dat mag alleen als de vulling is meegebakken, dat is de klassieke bereidingswijze. Traditionele vullingen zijn kersen, abrikozen, kruisbessen, rijstepap en pudding. Tegenwoordig wordt er vaak slagroom bij geserveerd.
Een grote vlaai kunt u in 8 à 10 stukken verdelen. De middelmaat is geschikt voor ongeveer 6 à 8 stukken.