Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
De vijf soorten appels die zorgen voor de lekkerste appeltaart zijn: Elstar, Goudrenetten, Jonagold, Granny Smith en Cox Orange. Bij het maken van een appeltaart is het namelijk belangrijk dat de appel niet te vochtig is, zodat de appel zijn stevigheid behoudt na het bakken.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Elstar; Sappig, zoetzure smaak, appelschijfjes bij appeltaart, niet zo bakvast (niet te lang bakken) Granny Smit; Sappig, friszure smaak, het meest geschikt voor appelgebak. Cox; Hard, krakend en sappig, mild zurige smaak, uitgesproken aroma.
Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.
Zoetzure appels ideaal zijn voor het maken van appelsap en appelmoes. Enkele zoetzure appels die je ongetwijfeld kent zijn de Elstar, de Golden Delicious, de Jonagold, de Kanzi.
De Goudreinet is een zoetzure appel met zacht vruchtvlees. Deze appelsoort staat bekend om de verwerking tot appelmoes, maar is ook geschikt voor het maken van sap, appelballen, gebak en salades. De kleur varieert van groengeel tot bronsachtig met vaak een blos. De Goudreinet wordt ook wel Rode Boskoop genoemd.
Granny Smith, Cox, Gala en Golden Delicious zijn andere appelrassen die ook geschikt zijn om mee te bakken. Over het algemeen stevige friszure appels. Behalve de Golden Delicious, dit is een wat zoetere appel.
Het is een appel met een gelijkmatige vorm. Hij heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. De appel smaakt friszoet en heeft een verfijnd aroma.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Appeltaart topper Elstar
De Elstar is misschien wel het bekendste appelsoort van Nederland. Deze appel is zeer geschikt om mee te bakken. Na het bakken heb je nog een beetje een knapperige bite in de appeltaart. Deze stevige appel heeft een zachtzure tot zoete smaak: de perfecte appel om mee te bakken!
Bij zuur kun je kiezen voor Goudreinetten of Granny Smith en bij zoet ga je voor Jazz of Royal Gala. Wij vinden persoonlijk een mix van zoete en zure appels het lekkerst. Geen mix gebruiken, maar gewoon de perfecte appel scoren? De Elstar (zoet en zuur) komt dan het beste uit onze test!
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
Het is een sappige, knapperige appel met roomwit vruchtvlees. Zijn aroma en smaak: fris en heerlijk zoet. De meeste Elstar appels zijn groengeel met een helderrode blos.
De Cox orange pippin appel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een zachtzure aromatische smaak.
Jonagold
De meest gegeten appel in België is de Jonagold. Deze grote, rode, stevige appel staat gekend om zijn zeer sappige vruchtvlees en zoetzure smaak. Deze appelsoort kan je ook lang bewaren.
Waarom zijn appels goed voor je gezondheid:
Dit komt onder andere doordat ze veel vezels bevatten. De schil van een appel bevat zelfs nóg meer vezels dan het vruchtvlees, een goede reden om je appel met schil te eten dus! Daarnaast is een appel handig mee te nemen als gezonde snack.
De donkerrode goudreinette die je bij Groentebroer.nl kunt kopen is lekker zuur en uitstekend om te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld appeltaart.
De goudreinette heeft een stevige, friszure smaak en een heel goed aroma. Daarom is hij uitermate geschikt voor het maken van appeltaart. Ook in appelmoes, gebak, salades en als sapje smaakt de goudreinette heerlijk.
Kanzi is net als Junami een clubras.De naam betekent 'verborgen schat' in het Swahili. Het is een kruising tussen de bekende appelsoorten Braeburn en Gala.
De meeste recepten vermelden friszure appels, zoals reinette of Boskoop. Piet Huysentruyt kiest voor de Jonagold. Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.
Braeburn is een appelras afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Dit ras is zeer populair in de winkel door zijn heerlijke zachtzure smaak. De appel is stevig en kan lang worden bewaard. Braeburn doet het ook goed in warmere klimaten.