Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente.
Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo'n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.
Tussen de 16 en 18 jaar en nog geen diploma? Ben je ouder dan 16 jaar, maar nog geen 18 jaar oud dan moet je in het bezit zijn van een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma wil je kunnen stoppen met school.
De leerplicht gaat in op de eerste dag van de maand na de vijfde verjaardag van een kind. Je kunt je kleuter tot hij 5 jaar wordt dus best af en toe thuis laten als hij erg moe is door alle nieuwe indrukken op school.Zo kan hij makkelijker wennen.
Dit zijn enkele situaties waarin u vrijstelling kunt aanvragen: Uw kind is ernstig ziek.Of uw kind heeft psychische klachten, waardoor het niet naar school kan. Voor vrijstelling heeft u een verklaring van een arts, psycholoog of pedagoog nodig.
Ieder kind tussen 5 en 16 jaar moet naar school. Dit heet leerplicht. In een aantal gevallen hoeft uw kind niet naar school.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Urennorm basisonderwijs
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Absoluut verzuim
Dit is strafbaar, want de Leerplichtwet wordt overtreden. Als ouders of verzorgers de jongere niet op een school of instelling willen inschrijven, maakt de leerplichtambtenaar een proces-verbaal op. De leerplichtambtenaar stuurt dit naar de officier van justitie.
Vraag hulp als je kind niet naar school wil: Praat met de leerkracht of de mentor van je kind.En maak een afspraak met de huisarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Samen kun je bespreken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind snel weer naar school gaat.
Zonder vmbo-diploma naar het mbo
Dan kan je een mbo-opleiding op niveau 1 doen. Dit heet een 'entreeopleiding'. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar, soms iets korter. Na een entreeopleiding kan je een baan zoeken.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
De Leerplichtwet is streng.Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd.Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier te downloaden.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Kinderen kunnen het hele jaar door starten op de basisschool. De meeste kinderen gaan naar groep 1 zodra ze 4 jaar worden. Dit is niet verplicht; kinderen zijn pas leerplichtig zodra ze 5 jaar worden.
Kinderen die in de maanden januari tot maart geboren zijn, worden late leerlingen genoemd. Met name kinderen uit de maand januari kunnen eerst een half jaar in groep 0 meedraaien en daarna nog 2 jaar in groep 1 en groep 2. Hierdoor kleuteren ze in totaal 2,5 jaar.
vierde klas: 9-10 jaar (groep 6) vijfde klas: 10-11 jaar (groep 7) zesde klas: 11-12 jaar (groep 8)
Wanneer een leerling regelmatig verzuimt, meldt de leerkracht dit bij de directeur. Deze schakelt vervolgens de leerplichtambtenaar in. Deze stelt een onderzoek in en zoekt naar een oplossing. Als uw kind ziek is, hoeft het niet naar school.
Ongeoorloofde afwezigheid van 16 uren les- of praktijktijd in een periode van 4 aaneengesloten lesweken moet gemeld worden bij de gemeente via het digitale verzuimloket van DUO, al dan niet door middel van een machinekoppeling met het softwarepakket van de school. Vakanties tellen niet mee als lesweek.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.
Zo biedt de Leerplichtwet de mogelijkheid om een leerling te ontheffen van de leerplicht op grond van een beperking (artikel 5a Lpw 1969). In ieder geval tot het schooljaar 2018/2019 was sprake van een toename van het aantal leerlingen dat op deze grond een onderwijsvrijstelling ontving.
De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht. Die loopt tot en met het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt.