Eeuwigheidszondag (Saecula Saeculorum) is, in veel protestantse kerken, de laatste zondag van het kerkelijk jaar en tevens de zondag voordat de adventstijd begint. Deze zondag wordt ook wel voleindingszondag of de oudejaarsdag van de kerk genoemd. In 2024 valt deze zondag op 24 november.
Het kerkelijk jaar loopt niet gelijk met het kalenderjaar, maar begint met de eerste zondag van de Advent (tussen 27 november en 3 december) en eindigt met het Hoogfeest van Christus Koning (de laatste zondag voor de Advent). Het kerkelijk jaar begint met de eerste zondag van de Advent.
Eeuwigheidszondag - de oorspronkelijke benaming is 'dodenzondag' - komt uit de lutherse traditie.Begin 19e eeuw kwam dit gedenken van overledenen en de herdenking van hen die in oorlogen waren omgekomen in het toenmalige Duitsland op. De lutherse traditie kwam naast het rooms-katholieke Allerzielen.
Aan het begin van het kerkelijk jaar – ook wel het 'liturgische' jaar – staat de geboorte van Jezus (Advent en Kersttijd); in het midden staan zijn dood en verrijzenis (Veertigdagentijd en Pasen) en aan het einde vieren we de bekroning van Jezus' leven (Christus, Koning van het heelal).
De vastentijd begint voor katholieken na de drie dagen van Carnaval, op Aswoensdag, wanneer het askruisje wordt opgelegd. De periode eindigt met Pasen. De vastenperiode duurt in totaal 46 dagen, zo'n zes en een halve week.
Aswoensdag is in de katholieke traditie het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die loopt tot en met Stille Zaterdag. Van Aswoensdag tot Pasen zijn er veertig vastendagen, waarbij de zondagen niet worden meegerekend. Aswoensdag wordt voorafgegaan door vastenavond en het carnaval.
Volkstrauertag ("Volksrouwdag") is een nationale herdenkingsdag in Duitsland. Op deze dag worden alle doden herdacht die omkwamen in gewapende conflicten of als slachtoffer van gewelddadige oppressie. Deze dag valt op de voorlaatste zondag voor de eerste adventszondag.
De nationale herdenking is altijd op 4 mei. Ook als deze dag een zondag is of samenvalt met een religieuze feestdag. De herdenking van 4 mei begint in Nederland om 18:00 uur en eindigt bij zonsondergang. Dit is ongeveer 21:10 uur.
"Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties."
Grofweg komt twee keer per jaar dezelfde kleurvolgorde terug: Advent (paars) – Kerst (wit) – Epifaniëntijd (groen) – Veertigdagentijd (paars) – Pasen (wit) – zomertijd en herfsttijd (groen). De zeldzaamste kleur is rood, die wordt in de reguliere kalender van zondagen alleen met Pinksteren gedragen.
Het kerkelijk jaar begint op de eerste zondag van de Advent en eindigt op het feest van Christus Koning (op de 34e en laatste zondag van het liturgisch jaar.) , de laatste zondag voordat met het begin van de Advent weer een nieuw jaar begint. Eigenlijk viert de Kerk in één jaar het leven van Jezus.
Paars wordt gebruikt tijdens de advent en de vastentijd en op andere boete- en voorbereidingsdagen. Bij uitvaarten komt paars ook steeds vaker voor in plaats van zwart. Paars staat symbool voor boete, inkeer en voorbereiding.
Vandaag is het zondag Trinitatis. Zondag na Pinksteren. Al de daden van God zijn aan de orde geweest. Nu prijzen wij God vanwege zijn daden.
Groen: (viridis) – als kleur van groei en hoop op alle dagen van het jaar waar geen andere kleur is voorgeschreven. Zij is voorgeschreven op alle zondagen van de Tijd door het jaar.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking is oorspronkelijk de herdenking van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders. Zij vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.
De bloemen van deze plant lijken net vlammetjes. „In het christelijk geloof staan de vlammen van de Strelitzia symbool voor de Heilige geest die neerdaalt op de apostelen.” Voor een Dodenherdenking in Nederland ook een aardige bijkomstigheid: de Strelitzia is oranje van kleur.
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
Jezus, die zelf ook een Jood was, vastte dagelijks, bad elk moment van de dag, hield zich aan de wetten van de vorige profeten. Hij heeft nooit expliciet gezegd dat voortaan maar alle Joden en nu dus ook Christenen varkensvlees mogen eten, en dus dat ze zich niet meer hoeven te houden aan de wetten van God...
Jezus trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen. Hij leefde veertig dagen onthecht, zodat Hij zich helemaal kon openstellen voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde.