De nieuwste versie is Android 13. Er zijn inmiddels al bijna twintig versies van Android gemaakt. Maar ze zijn niet allemaal nog goed bruikbaar. Op een gegeven moment besluit Google, de maker van het Android-systeem, om een oudere versie niet meer bij te werken.
Open de app Instellingen op je apparaat.Tik op Systeem. Systeemupdate.Je vindt de updatestatus.
De nieuwe versie van Android verscheen 15 augustus 2022. Deze opvolger van Android 12 zet vooral de puntjes op de i en bouwt voort op het fundament van zijn voorganger. Tijdens Google I/O in mei 2022 kondigde Google officieel Android 13 aan.
Op een vouwbare smartphone werkt Android 12 beter dan Android 11, omdat de software in zijn geheel slimmer omgaat met de verspringende schermruimte als het toestel in- en uitklapt. Ook heeft Google technische verbeteringen doorgevoerd, zodat apps en games automatisch het juiste schermformaat gebruiken.
Open Instellingen op je smartphone.Kies Over deze telefoon.Selecteer Systeem updates.Kies Controleren op updates.
Conclusie Android 11 review
Android 11 is niet zo'n spannende update als zijn voorgangers, maar wel eentje die het mobiele besturingssysteem weer completer en iets volwassener maakt. Chat-apps en notificaties staan meer centraal en dankzij de nieuwe privacy-opties krijg je meer controle over de apps op je telefoon.
Android 13 is een minder grote update dan zijn voorganger. Versie 12 introduceerde een compleet nieuw design en allerlei andere verbeteringen, en Android 13 borduurt hierop voort. Het nieuwe Material You-ontwerp wordt aangevuld met functies, waardoor je nu bijvoorbeeld de icoontjes van niet-Google-apps kan aanpassen.
Android 14: dit is de codenaam van de Androidversie van 2023 Google gebruikt elk jaar een interne naam voor een nieuwe Androidversie.
De Samsung A13 los toestel is Samsungs goedkoopste smartphone voor 2022 en heeft een adviesprijs van 189 euro.
De Samsung Galaxy A50, S10, S10+ en S10e krijgen niet langer elk kwartaal een beveiligingsupdate. De ondersteuningsperiode is na vier jaar voor deze telefoons afgelopen. De toestellen krijgen bij uitzonderingen mogelijk nog wel beveiligingsupdates.
Ga dan naar de Instellingen-app. De specifieke aanwijzingen verschillen per telefoonmerk, maar waarschijnlijk moet je in de instellingen naar 'Over de telefoon' en vervolgens op 'Status' drukken. Dit venster verzamelt allerlei informatie over jouw telefoon, waaronder op welke Android-beveiligingsupdate hij draait.
Als je toestel nog op Android 9 zit en je kunt niet upgraden naar Android 10 dan krijg je geen beveiligingsupdates meer. Android 9 is dus end of life (EOL) zoals dat genoemd wordt, drieëneenhalf jaar nadat Googles mobiele besturingssysteem verschenen was in augustus 2018.
Android 13 is meertalig
Dankzij Android 13 worden apps ook meertalig – en dat is handig als je tweetalig bent. Je kan per applicatie een specifieke taal instellen. Bijvoorbeeld als je toestel in het Nederlands staat, maar een bepaalde Google-app (zoals YouTube) juist liever in het Engels gebruikt.
Android 13 brengt dynamische app-pictogrammen naar alle apps, niet alleen die van Google. Met de functie thematische pictogrammen kunnen app-pictogrammen een kleurtint krijgen die bij je achtergrond past - maar app-ontwikkelaars moeten een compatibel app-pictogram aanbieden.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar en bij Samsung en Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Heb je een smartphone van Google, dan kun je erop rekenen dat je Android-updates direct en als eerste ontvangt. Voor Android 12 is het updatebeleid dan ook simpel: heb je een Pixel 3 of nieuwer, dan krijg je een Android 12-update.
Android 12 biedt persoonlijkere, veiligere en makkelijkere functionaliteit op je apparaat. Deze versie heeft een compleet nieuwe UI speciaal voor jou en nieuwe privacyfuncties voor extra beveiliging en meer controle.
Android 12 heeft een nieuw menu dat volledig draait om veiligheid en hulp bij noodgevallen. In dat menu zal belangrijke medische info te vinden zijn over de bezitter van de telefoon, maar ook instellingen die bepalen wat je telefoon doet in noodsituaties.
Samsung Galaxy S21. De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14.
De beste manier om een Android-update te forceren, is door naar Instellingen > Software-update > Downloaden en installeren te gaan. U kunt Android-updates ook forceren door het Android-besturingssysteem opnieuw te installeren via een pc of uw Android te rooten voor diepgaandere aanpassingen.