In de derde fase werkt het verkoudheidsvirus op volle toeren. Klachten als keelpijn, hoesten en een loopneus geven u het beroerde verkoudheidsgevoel. Tot slot verdwijnt het virus uit uw lichaam in de vierde fase. De klachten nemen langzaam af.
Het begint meestal met een vervelend, scherp gevoel in de keel. Daarna komt de bekende loopneus, gevolgd door een verstopte neus, zwaar gevoel in het hoofd, rillingen en een algeheel gevoel van malaise. Als deze verschijnselen langzaamaan afnemen, komt de hoest opzetten.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug. Houdt je verkoudheid langdurig aan? Neem dan contact op met je huisarts.
Hoe lang duurt een verkoudheid normaal? Bij een persoon met een goede weerstand duurt een verkoudheid vaak een week.Mensen met een zwakkere gezondheid zijn vaak na zo'n twee weken genezen. Als de verkoudheid langer dan 15 dagen duurt, raadpleeg je best een arts.
Een warme douche ontspant je lichaam en de stoom ervan werkt als een mini-stoombad: het maakt het slijm los. Laat alcohol achterwege en drink zoveel mogelijk (lauwwarm) water of thee. Heb je veel last van keelpijn, maak dan verse gemberthee met een schijfje citroen en een klein beetje honing.
Paracetamol is de beste behandeling om hoestbuien, snotneus en keelpijn te genezen, dat beweren Britse artsen. Dit bestanddeel zit in heel wat medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen. Ibuprofen neem je beter niet, dit kan namelijk maken dat je langer last hebt van je symptomen.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Wanneer je overdag verkouden bent, is het logisch dat je daar 's nachts ook last van hebt. Doorgaans wordt het in de nacht zelfs nog erger, omdat je dan in een andere houding ligt. Om dezelfde reden kan je houding voorkomen dat je overdag nergens last van hebt, maar in de nacht opeens moet hoesten.
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Naast het griepvirus gaan er in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken. Zoals het RS (respiratoir syncytieel)-virus, het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus.
Water. Vocht is het belangrijkste om binnen te krijgen als je ziek bent. Het transporteert zowel voedings- als afvalstoffen in het lichaam en als je water drinkt, vul je het vocht aan dat je tijdens het ziek zijn bent verloren door bijvoorbeeld koorts, braken of diarree.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
Met een zoutoplossing, in de juiste concentratie, kunnen de slijmvliezen van de neus en de neusbijholten veilig worden gespoeld. Het slijm wordt verdund en kan makkelijker worden afgevoerd. Ook worden korsten en vuilstofdeeltjes verwijderd.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Bel bij verkoudheid, krasje, puistje of koortslip
Voordat u de operatiekamer op gaat controleren wij of u een huidbeschadiging heeft, vanwege het infectierisico kan de operatie mogelijk niet doorgaan.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Thee voor griep en verkoudheid
Honing- en citroenthee. Honing staat bekend om zijn verzachtende werking op de keel, terwijl citroen rijk is aan vitamine C en helpt bij het verminderen van slijm. Samen vormen ze een krachtig duo om hoest en keelpijn te verlichten.
Probeer eerst eens een neusspray met zout of spoel de neus zelf met een neusdouche met een zoutoplossing. Bij een heftige verkoudheid kan een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline een hele opluchting zijn. Gebruik deze echter niet langer dan tien dagen achter elkaar, want het goedje is behoorlijk verslavend.