Van kou kunnen we eigenlijk niet spreken op dit tropische eiland. De minst warme maand is januari met nog altijd zo'n 29 graden. De meeste neerslag, met een gemiddelde van 110 millimeter, valt in november.
Wanneer kan ik het beste reizen naar Curacao
Op Curaçao heb je met zon, een frisse wind en nauwelijks regen het hele jaar door niets te klagen. Oktober t/m december zijn meer bewolkt, met af en toe een hevige bui. Het orkaanseizoen loopt grofweg van augustus t/m september, maar de eilanden worden nauwelijks aangedaan.
De hoogste temperatuur ooit gemeten was 38,3 °C en de laagste ooit was 17,3 °C. Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november. Het eiland wordt nauwelijks aangedaan door tropische stormen of orkanen.
Van februari t/m september valt de minste regen, dus wie zeker wil zijn van zoveel mogelijk zon, kan het beste in die maanden reizen. De warmste maanden zijn mei t/m oktober. Wil je van de natuur genieten, dan is december de beste reistijd. Tussen januari en mei kan het er door de droogte wat minder groen uit zien.
Curaçao heeft een semi-droog, tropisch klimaat. De koudste maand is januari met een gemiddelde maandtemperatuur van 26,5 °C en de warmste maand is september met een gemiddelde maandtemperatuur van 28,9 °C.
Dit betekent dat tijdens onze zomertijd het op Curaçao 6 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd, 5 uur vroeger. Belangrijk om hier wel rekening mee te houden als u vliegt naar deze zonnige vakantiebestemming. Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland.
Wat spendeer je per dag in Curaçao. Curaçao is niet de goedkoopste bestemming om vakantie te vieren, maar het is ook zeker niet de duurste. Het budget voor Curaçao zal afhangen van een paar dingen waarvan je ticket, accommodatie en activiteiten de grootste invloed hebben.
De periode met de meeste neerslag, met op 10 tot 12 dagen regen, zijn de maanden november en december. Er bestaan echter grote verschillen van jaar op jaar. Het hoogseizoen op Curaçao bestaat uit de maanden januari, februari, maart, april en mei.
Vanwege het warme zeewater, van ongeveer 28 graden, kan het vooral midden op het eiland soms benauwd zijn. Pal aan zee is het dankzij een zeebries vaak aangenamer. Het eiland ligt heel zuidelijk in het Caribisch gebied en wordt daardoor zelden getroffen door orkanen.
De vliegduur is vrij lang, want de afstand tussen Amsterdam en Curacao bedraagt 7850 kilometer. Dit betekent dat een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar dit Caribische eiland 9 uur en 30 minuten duurt.
Curaçao is 2,5 keer zo groot als het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel. Het eiland heeft een grootte van 444 km2. Curaçao heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao telt 153.946 inwoners (2023).
Wie op zoek is naar een zonnige vakantiebestemming, is op Curacao aan het juiste adres. De zon schijnt er namelijk bijna altijd en het is er altijd warm. Qua temperatuur is het het hele jaar door zomer.
Zonuren. Gemiddeld heeft Curaçao ongeveer acht uur zon per dag, waardoor het een zeer zonnige plek is om te bezoeken. Met een jaarlijks gemiddelde van meer dan 3.000 zonuren is het eiland doorgaans uitzonderlijk helder. Het hele jaar door is er een goed evenwicht tussen bewolkte en zonnige dagen.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Orkanen volgen graag het pad dat ze wegvoert van de evenaar. Daarom worden de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao eigenlijk nooit getroffen door orkanen.
Voor Curaçao heeft u een geldig paspoort nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Uw paspoort moet geldig zijn tijdens het hele verblijf op Curaçao. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs reizen naar Curaçao.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Kies voor het eiland Curaçao als je van cultuur, ongerepte baaitjes en afwisseling houdt. Iedereen kan hier uitstekend uit de voeten. Kies voor het eiland Aruba als je van romantiek en uitgaan houdt. Zon, zee en strand, een uitstapje aangevuld met veel vertier is de ideale combinatie.
Qua temperatuur is het in december op Curaçao het koudst. Maar met 30 °C overdag en 25 °C 's nachts kun je nog steeds prima overwinteren op het eiland. Deze maand telt maar liefst 8 heldere zonuren en er valt al ietsje minder regen met ongeveer 90 mm per maand.
Curacao is een paradijselijke zon, zee en strand bestemmingen maar dit Caribische eiland voor de kust van Venezuela heeft nog veel meer te bieden dan alleen dat. Naast het drijven in een azuurblauwe zee of cocktails drinken op de hagelwitte stranden kan je er juist ook lekker actief zijn.
Goedkoop eten op Curaçao
Uiteten gaan hoeft op Curaçao niet duur te zijn, als je maar op zoek gaat naar de juiste restaurants. Vermijd de toeristische hotspots, als is Pleincafé Wilhelmina in Willemstad daarop een uitzondering. Bij deze populaire Nederlandse tent eet je voor nog nog geen € 7,- een maaltijdsalade.
Het gemiddelde uurloon op Curaçao is ongeveer 10 Antilliaanse gulden. Dit betekent dat als je 40 uur per week werkt ongeveer 1600 gulden per maand verdient. Dit is zo'n 750 euro per maand. De lonen liggen op Curaçao een stuk lager dan in Nederland.
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.