De draagtijd van een koe is ongeveer gelijk aan die van een mens, negen maanden. De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.
Alle vrouwelijke dieren jaloers op goudhamster
Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden. Daarmee hebben ze het allemaal heel wat zwaarder dan de goudhamster.
Onderzoekers zijn eruit waarom olifanten zo lang zwanger zijn. Ze blijken via tijdelijke klieren op de eierstokken een hormoon af te scheiden, waardoor een ongeboren kalf zich bijna twee jaar kan ontwikkelen in de baarmoeder. Dankzij de lange draagtijd kan het olifantje overleven als het geboren wordt.
De dracht van deze haai kan variëren tussen de 6 a 16 maanden. Moeilijk in te schatten dus wanneer de moeder gaat bevallen. Op het moment suprême waren de dierenverzorgers ter plaatse en zij hebben het kunnen filmen (door een ruit).
Beren, gordeldieren, robben en sommige otters, dassen en andere marterachtigen kennen een jaarlijkse diapauze, die een vast onderdeel is van hun reproductieve cyclus. Veel soorten beren bijvoorbeeld, paren op het einde van de lente of het begin van de zomer.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Neushoorn
Ook de relatief lange draagtijd – gemiddeld 450 dagen – is een oorzaak van het geringe aantal neushoorns. Daar komt bij dat een neushoorn per zwangerschap maar één jong draagt. Een neushoorntweeling is komt bijna nooit voor! Opmerkelijk is ook dat neushoorns zich maar om de drie jaar voortplanten.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
De Tasmaanse duivel of Sarcophilus harrisii, ook wel buidelduivel genoemd, werpt zo'n 40 jongen per keer. In de buidel is er echter maar plaats voor vier dieren, waardoor de rest sterft. Van de vier overlevende jongen overleeft er bovendien maar één het eerste jaar.
Lamantijnen (zeekoeien) – 12 maanden
Er zijn best wel veel overeenkomsten met de olifant, hoewel ze natuurlijk niet op het land leven. Door de omvang van het beest, kun je nauwelijks met het blote oog vastleggen of ze zwanger is. Gelukkig luieren zeekoeien veel, waardoor de lange zwangerschap verlicht wordt.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
De draagtijd is circa 21 dagen, het kan enkele dagen korter of langer zijn. Laat het vrouwtje en haar nest met rust rondom de geboorte en verschoon even niet. Het nest bestaat doorgaans uit twee tot veertien jongen maar meer kan ook. De muizen worden kaal en blind geboren.
Vogels leggen eieren, en de struisvogel legt de grootste eieren ter wereld. Het vrouwtje, de hen, kan elke twee dagen een ei leggen.
De medische term hiervoor is 'serotiniteit'. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De verloskundige, huisarts of gynaecoloog bepaalde voorheen in het begin van de zwangerschap de uitgerekende datum.
Je kindje is nu rond de vijf centimeter en gaat steeds meer op een echt mens lijken. Wanneer je 11 weken zwanger bent, begint je kindje met bewegen. Eerst beginnen de armpjes en beentje te trekken en te trillen en vervolgens de romp en het nekje.
Karan was al opvallend lang toen hij geboren werd. Hij was toen meer dan 60 centimeter lang en woog 7 kilo. Hij had daarmee de twijfelachtige eer om in het Guiness Book of Records te worden opgenomen als grootste en zwaarste baby ooit.
Tineke Geessink werd in 2011 moeder op 63-jarige leeftijd. Haar moederschap op 63-jarige leeftijd deed veel stof opwaaien. Maar Tineke Geesink vond jonge moeders niet per se betere moeders. Tineke Geessink, de vrouw die op 63-jarige leeftijd moeder werd, is op 25 juni overleden, 72 jaar oud.
Gerbil (woestijnratje) als huisdier
De gerbil is een woestijndier, en daarom produceert hij heel weinig urine. Zijn kooi stinkt dan ook bijna niet, en je hoeft hem niet vaker dan eens per maand te verschonen. Bij gerbils moet je er wel rekening mee houden dat echt aan alles knagen!
Het is duidelijk dat een koe ongemak ervaart bij afkalven, zelfs bij een normale geboorte; de dieren zijn onrustiger gaan vaker staan en weer liggen. Dit wordt bevestigd door Marina von Keyserlingk en Daniel Weary, zij doen onderzoek naar gedragsveranderingen, die plaatsvinden in de transitieperiode.
De Turritopsis dohrnii, de onsterfelijke kwal is een dier waarvan je zou kunnen zeggen dat het werkelijk onsterfelijk is. Volgens National Geographic heeft het dier de mogelijkheid de ouderdom om te draaien. Als de kwal gewond raakt of ziek begint te worden dan gaat het dier drie dagen in een poliep status.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Kwal – Oneindig
Dit type kwal, de Turritopsis nutricula, heeft het geheim van de eeuwige jeugd gevonden. Ze maken cycli van oud naar weer jong, dit kan oneindig door gaan.
Buideldieren hebben echter twee baarmoeders, elk met een eigen eileider en baarmoederhals. Een tweede reden heeft te maken met het endocriene systeem. De hormonen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een foetus zijn anders dan de hormonen die het mogelijk maken dat een bevrucht eitje zich nestelt na een paring.
Er zijn teven die de eisprong hebben op dag 7 van de loopsheid, sommige pas op dag 21!. Meestal echter vindt deze plaats van dag 9 tot dag 15. Na de eisprong is het eitje ongeveer twee dagen levensvatbaar en vruchtbaar. Het sperma van de reu blijft zeer lang in staat om een eicel te bevruchten, tot wel 10 dagen!