Het principe van deze methode is dat je het eten op een positieve manier introduceert aan je kind. Je geeft je kind gewoon eerlijk eten, in grote stukken en je geeft het de gelegenheid die grote stukken eten te pakken, er wat aan te ruiken en sabbelen, ervan te likken, de vorm te voelen en de kleur en vorm te zien.
Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Het kan zijn dat je kind er nog niet aan toe is.
De 'baby-led weaning methode' (BLW) is een manier om baby's zelf van bij de start zachte stukjes te laten eten. De methode gaat uit van de zelfstandigheid van een kind waarbij hij of zij de voedingsmiddelen met de eigen zintuigen leert kennen en zelf bepaalt wat en hoeveel hij of zij eet.
Verschillende methodes. Als je baby start met vast voedsel kun je dat op twee manieren aanbieden. Je pureert de vaste voeding en geeft dit via een lepeltje. Of je laat de voeding in de vaste vorm en laat je baby zelf sabbelen uit zijn vuistje, dit wordt ook wel de Rapley-methode of baby-led weaning genoemd.
Met de Rapley-methode introduceer je vast voedsel door je kind zelf te laten proberen het in zijn mond te stoppen. In plaats van hem gepureerd eten te voeren met een lepel, geef je hem stukjes die hij zelf met zijn handjes mag pakken en opeten.
Houd het eten leuk
Probeer niet te veel nieuwe smaken en structuren tegelijk. Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt.
Vast voedsel
Dit kunnen gepureerde hapjes zijn, maar vanaf ongeveer 7 maanden kan je ook kleine stukjes eten, oftewel finger foods aanbieden. Het is handig om te beginnen met het aanbieden van hapjes die makkelijk te kauwen zijn voor je kleintje, zoals stukjes banaan.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Plet alles of maak fijn met een vork. Mixen kan ook, maar dan komt er veel lucht in de pap en gaan de vitamines sneller verloren.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten. TIP! Voor kleintjes met doorkomende tandjes kan het sabbelen en bijten op een gekoeld stukje komkommer verlichting geven.
Na 6 maanden. Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken.
Doe dit tot de kinderen in ieder geval 5 jaar oud zijn. Appels of ander rauw fruit en groente kan je het beste raspen of in kleine stukjes snijden. Laat je kind nooit alleen tijdens het eten.
Omdat de darmflora van kinderen tot 1 jaar oud nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen de sporen ontkiemen en in de darm toxine gaan produceren. Infantiel botulisme treedt in 98% van de gevallen op bij baby's in de leeftijd van 1 tot 6 maanden.
Je baby kan iets vroeger dorst krijgen en wat meer of vaker willen drinken. Geef dus gerust een extra flesje. Het kan ook dat je baby vaker kleine flesjes wil drinken. Net zoals je zelf op een warme dag graag een extra slokje van je waterfles neemt, heeft ook je baby nu andere drinkbehoeften.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Hoe en wanneer maakt u hem klaar? U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Potjesvoeding is dus niet zo zeer ongezond, maar er kunnen wel wat andere nadelen aan zitten. Nadelen: In een potje worden vaak verschillende smaken met elkaar gemengd, waardoor je baby niet goed kan wennen aan de ''echte'' smaken van de groenten en fruit.
Als je baby ongeveer 6 maanden is, mag je hem ook paprika voeren.