Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten.Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was.Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Je kan dan de neiging krijgen anderen te gaan overbluffen, te intimideren of aan te vallen. Verder ga je onder invloed van alcohol minder rekening houden met de gevolgen op langere termijn. Ook dit kan impulsiviteit en agressie in de hand werken. Persoonlijkheidskenmerken spelen hierbij natuurlijk een rol.
Lichamelijke afhankelijkheid alcohol
Lichamelijke afhankelijkheid wil zeggen dat jouw lichaam gewend is aan alcohol en dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt. Het gaat bijvoorbeeld om symptomen als trillende handelen of veel zweten.
Maak duidelijk dat je het alcoholgebruik uit de hand vindt lopen. Geef voorbeelden en wees daarbij duidelijk en concreet. Wordt niet boos, maar laat wel duidelijk blijken, wat je ervan vindt. Jouw partner zal het ontkennen, zeggen dat het allemaal wel meevalt, dat je overdrijft.
Als je een alcoholistische partner hebt
Ook kunnen er financiële problemen ontstaan en kunnen relaties met familie en vrienden onder spanning komen te staan. In sommige gevallen wordt de alcoholistische partner verbaal en/of fysiek agressief.
Door alcohol te consumeren onttrekt het in feite de essentie van de ziel, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor entiteiten waarvan de meeste lagere frequenties hebben. Dat is de reden dat we bepaalde alcoholische dranken 'spirit' noemen.
Wanneer je alcohol drinkt, verbruiken je hersens extra neurotransmitters als dopamine en serotonine, waardoor je je extra goed voelt. Je krijgt een mentale kater door alcohol omdat het enkele dagen duurt om deze stofjes weer aan te vullen. Daarom voel je je soms angstig de dag na alcohol te hebben gedronken.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Drugsgebruikers liegen vaak omdat ze zich ervoor schamen en hun drugsgebruik geheim willen houden voor hun omgeving. Ook gaan ze meer over de gevolgen van hun drugsgebruik liegen, zoals problemen op het werk en financiële problemen.
Een alcoholverslaving kan moeilijk te herkennen zijn. De verslaafde heeft over de jaren heen waarschijnlijk manieren gevonden zijn/haar alcoholisme te verbergen voor anderen maar ook voor zichzelf. Flessen worden verstopt, wanneer er veel wordt gedronken is er altijd een excuus, er wordt ontkent en gemanipuleerd.
Als je heel veel hebt gedronken kunnen er psychotische verschijnselen optreden. Dit wordt een alcoholpsychose genoemd. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot psychosen.
Alcohol kan de signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen verstoren, waardoor je depressief wordt na alcohol. Andersom gebruiken veel mensen alcohol om de onaangename gevoelens bij een depressie te verdoven en kan een vicieuze cirkel ontstaan, die er ook weer voor zorgt dat je depressief wordt na drank.
Alcohol drinken en depressie staan sterk met elkaar in verband. Alcoholverslaving komt vaker voor bij mensen die depressief zijn dan bij mensen die niet depressief zijn. Het is niet aangetoond dat veel alcohol drinken een depressie veroorzaakt.
Alcohol als uitlokker van depressie
Hoe langer overmatig drinken voorkomt, hoe meer kans op ontregeling en depressie. Hoe jonger je begint met veel drinken, hoe hoger de kans op verslaving en depressieve klachten. Door het veelvuldige drinken zelf ontstaan lusteloosheid en sombere gevoelens.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Wanneer je spiritueel bent aangelegd zijn er een aantal zaken die je kunt herkennen: Je weet vaak wie er gaat bellen, zonder dat je op je scherm hebt gekeken. Je hebt bijvoorbeeld sterke voorgevoelens dat een etentje of afspraak niet doorgaat zonder dat je daar van tevoren van op de hoogte was.
Alcoholmisbruik tast op lange termijn het ganse lichaam aan. Het best gekend is de beschadiging van de lever (ontsteking, vetopstapeling, cirrose), de pancreas en de hersenen. Er is een verband tussen alcoholmisbruik en diverse vormen van kanker (mond, keel, slokdarm, lever, dikke darm, borst).
Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. 77,3% van de bevolking van 12 jaar en ouder drinkt.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.
Stel grenzen
Maak duidelijk welk gedrag je niet accepteert. Maak ook duidelijk wat je doet als iemand toch over een grens gaat en doe dat dan ook echt. Als je dit steeds doet, voelt de persoon wat de gevolgen zijn van het drinken. Bijvoorbeeld: Als je met alcohol op auto rijdt, bel ik de politie.
Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen leidt sneller tot problematisch gebruik of een verslaving. De omgeving speelt een grote rol bij alcoholgebruik.