Grootste hoeveelheid sneeuw Toch heeft in Nederland weleens een pak sneeuw van ongeveer 80 centimeter sneeuw gelegen. Dit is ook het hoogste sneeuwdek dat in Nederland ooit is gevallen. Na langdurige sneeuwval was in januari 1987 op Terschelling een sneeuwdek van lokaal 80 centimeter te vinden.
De sneeuw in januari 1987 op Terschelling kwam tot circa 80 cm, de grootste niet-opgewaaide sneeuwhoogte in Nederland.
De Veluwe heeft dit weekeinde de meeste sneeuwval moeten verwerken. Volgens metingen van Weeronline lag in Hoog-Soeren, niet ver van Apeldoorn zondagavond een sneeuwdek van 34 centimeter dikte. Ook in veel andere plaatsen in Gelderland lag een dik pak sneeuw.
Het winterseizoen van 1970 was het sneeuw rijkste seizoen ooit gemeten en telde gemiddeld over het land maar liefst 69 sneeuwdagen. 1918: Weerstation Losser: op 16 januari 1918 viel daar meer dan 50 mm, het sneeuwdek was 35 cm, op de 17e 30 cm en op de 18e nog 20 cm.
De warmste winters in de reeks zijn, in aflopende volgorde, de winters van 2007, 2020, 2016 en 2014, allen met gemiddelde temperaturen boven de 6 graden.
Het jaar van de zon is vooral droog en over het algemeen gematigd warm. Vanwege de cyclussen kun je het wintersportweer van 2023/2024 vergelijken met de winter van 2016/2017. November begint met koud weer, maar in de middagen kunnen de temperaturen ook nog oplopen.
1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Valt de neerslag in vaste vorm, bijvoorbeeld als sneeuw of ijzel, dan wordt de neerslag door een verwarmingselement in de regenmeter gesmolten. 1 millimeter smeltwater is te vergelijken met een sneeuwhoogte van 1 centimeter.
Eén vierkante meter verse sneeuw van 1 cm dik op een horizontaal dak heeft een gewicht van 1 kg of iets minder. Dat hangt af van de sneeuwsoort. Een dakoppervlakte van 300 m² die bedekt is met een verse sneeuwlaag van 20 cm, zorgt dan voor een extra gewicht van 300 x 20 x 1 = 6000 kg ofte ongeveer 6 ton.
Het is heel erg afhankelijk van temperatuur, luchtdrukverschillen, ondergrond, etc… Maar zware sneeuw is rond de 5cm en poedersneeuw 20cm of meer voor dezelfde neerslaghoeveelheid.
Volgens weerhistoricus Christopher Burt ligt de plek op aarde waar de meeste sneeuw valt in de Japanse Alpen (daar waar de bergen door de prefectuur Nagano lopen), even ten westen van Tokamachi en Takakura.
Het is moeilijk te geloven, maar historisch gezien valt er elk jaar gemiddeld tussen de 30 en 38 meter nieuwe sneeuw in de Japanse Alpen. Dit betekent dat het gebied in het westen van het hoofdeiland Honshu, dat ook bekend staat om dit extreme weer, wordt beschouwd als de regio met de meeste sneeuw ter wereld.
De ondergrens van de eeuwige sneeuw ligt in de poolstreken ongeveer op zeeniveau, in de Alpen op een hoogte van ongeveer 3000 meter en in de tropen op meer dan 5000 meter hoogte. De hoogte van de sneeuwgrens verloopt zeer onregelmatig.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
Vrieskou is precies wat je nodig hebt voor sneeuw. De hele luchtlaag waar de neerslag doorheen valt, moet een temperatuur hebben van rond of onder het vriespunt. Sneeuw krijg je dus alleen in ijskoude lucht.
Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.
Stuifsneeuw zorgt voor ophoping op één plek
In Nederland staat in bouwregelgevingen vastgelegd dat de constructie van het dak een last moet kunnen dragen van twintig tot dertig centimeter sneeuw in combinatie met het water dat zich op het dak ophoopt.
Poeder- en stuifsneeuw bestaan grotendeels uit lucht. Dat klinkt onschuldig licht. Normale, droge sneeuw is echter zwaarder en bestaat voor ongeveer een zevende deel uit water.
Ligt er sneeuw in de zomer van 2024? Het antwoord is ja. Sterker nog, in deze maand kan het zelfs af en toe nog sneeuwen.
Nu berekent het model opnieuw een relatief zachte winter. Alle wintermaanden verlopen 1 tot 2 graden zachter dan het langjarig gemiddelde. De neerslagverwachting van CFSv2 is veel grilliger. December verloopt nog relatief normaal, maar januari, februari en maart zijn natter dan normaal.
In oktober volgt wel een forse temperatuurdaling naar 13 graden aan het einde van de maand. Vooral aan het begin van de maand kan het nog wel een enkele keer 20 graden worden. Maar het is ook de maand waarin de eerste vorst zich meestal aandient. In november daalt de middagtemperatuur verder naar een graad of 8.
De Kitzbüheler Alpen zijn gegarandeerd sneeuwzeker!
Geniet van sneeuwzeker winterplezier in het hart van Tirol. Op deze pagina hebben we de. Wij wensen u een fijne wintervakantie in de regio St. Johann in Tirol!
Wat is sneeuw eigenlijk? Wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen, krijgt de waterdamp hoog in de lucht een vaste vorm, het wordt omgevormd tot kleine ijskristallen. De optimale temperatuur voor dit proces is -12°C.
In uitzonderlijke gevallen kan het ook in de zomer tot sneeuw komen. De beste situatie hiervoor is een zware bui die met de vallende neerslag een grote hoeveelheid koude lucht naar het aardoppervlak voert. Het mag daarbij niet al te warm zijn.