Het hoogste Nederlandse voetbalniveau is de Eredivisie. In deze competitie strijden achttien teams om de landstitel én tickets voor Europees voetbal.
De Eerste Divisie (vanwege sponsorrechten ook wel de Keuken Kampioen Divisie genoemd) is de op een na hoogste voetbalcompetitie in Nederland die de KNVB organiseert. Het is de laagste divisie waar betaald voetbal gespeeld wordt.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse. Het derde landelijke niveau is de Vierde divisie (vroeger de Hoofdklasse genoemd).
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
De Derde Divisie is het vierde niveau van het Nederlands voetbal.
De Vierde Divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau vier competities en nemen in elke competitie zestien teams deel.
Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal de huidige vorm. Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.
Vanaf het seizoen 2001/02 werd door opheffing van de achtste klasse de zevende klasse de laagste klasse van het Nederlandse amateur voetbal.
De Tweede divisie is sinds de herinvoering in 2016 het derde niveau van betaald voetbal in Nederland. Tussen 1956 en 1971 bestond de Tweede divisie ook al, alleen was het toen de laagste divisie van het betaald voetbal.
Derde divisie zaterdag
ACV, ASWH, Barendrecht, DOVO, DVS'33, Excelsior'31, GVVV, Harkemase Boys, Hoek, Rijnvogels, Sparta Nijkerk, Sportlust'46, Staphorst, SteDoCo, Ter Leede, Urk, RKAV Volendam, VVOG.
De kampioen heeft de plicht te promoveren naar de Eerste Divisie. Dit geldt echter niet in de seizoenen 2017/18 tot en met het seizoen 2022/23. Alleen in het allereerste seizoen sinds de herinvoering van de competitie promoveerde een club naar de Eerste Divisie, dat was in 2016/17 Jong AZ.
Bij de JO15 zijn er over het gehele land negen 6e divisies van 12 ploegen.
Het betaald voetbal in Nederland is onderverdeeld in twee competities: de Eredivisie en de Eerste divisie (sinds juli 2006 bekend als Jupiler League, en sinds 2018 de Keuken Kampioen Divisie).
Van alle huidige 34 profclubs is TOP Oss nu de enige die nog nooit in de eredivisie actief was. De vijf voorgaande debutanten in de eredivisie waren RKC Waalwijk (1988), SC Heerenveen (1990), SC Cambuur (1992), RBC Roosendaal (2000) en FC Emmen (2018).
Vanaf komend seizoen heet de hoofdklasse vierde divisie en komt er verdeeld over de komende twee seizoenen een versterkte degradatie om het aantal eerste, tweede en derde klassen kleiner te maken. De wijzigingen zullen volgens de KNVB voor een kwaliteitsimpuls zorgen omdat de top van de voetbalpiramide smaller wordt.
De Britse 6e Luchtlandingsdivisie was een divisie van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. De divisie werd op 23 mei 1943 opgericht en telde rond de 10.000 man aan parachutisten.
De KNVB maakt voor wat betreft de verschillende niveaus een onderscheid tussen klassen waarbij de teams spelen met verplichte promotie en degradatie, de A-categorie en de klassen waarbij dit niet het geval is en waar de teams zich vrij kunnen inschrijven, de B-categorie.
Champions League De Premier League afficheert zich als de zwaarste competitie ter wereld. De opeenstapeling van wedstrijden zou de Engelse clubs wel eens kunnen opbreken in de halve finales van de Champions League.
Volgens een algoritme van FiveThirtyEight is Manchester City is het beste team ter wereld. Ajax, de hoogste Nederlandse club, staat op plek 25.
Meest gezochte voetbalclubs ter wereld
Zonder in de cijfers te duiken, laat de kaart duidelijk een overweldigende interesse zien van over de hele wereld in de club Real Madrid. De Spaanse La Liga-club kwam bovenaan in de lijst te staan van in totaal 97 landen.
Voetballoopbaan meldt op haar website dat een speler uit de tweede divisie (hoogste amateurcompetitie) gemiddeld tussen de € 800,- en € 1.500,- bruto per maand verdient. Afhankelijk van je contract, leeftijd en het aandeel dat je in het team hebt.
Voor de spelers is dit een goudmijn. 'Als je in vierde afdeling speelt bij een ploeg die gemiddeld twee keer per maand wint en je af en toe een goal maakt, dan kun je gemakkelijk 2.500 à 3.000 euro per maand in het zwart verdienen", getuigt een anonieme speler op Sporza.