Kousenband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) of kowsbanti (Surinaams) is een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. Vermoedelijk komt hij oorspronkelijk uit tropisch Afrika.
Van oorsprong is een kousenband een 'elastische band om de kous op te houden'.
Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon. Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot 4 meter hoogte. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. Deze lange en gezonde peulen bevatten onder andere foliumzuur (vitamine B11), kalium en vitaminen B1 en B6.
Kousenband is, net als andere peulvruchten, ontzettend gezond. Het bevat behoorlijk wat eiwitten, en aardig wat vezels.
Hoe moet ik Kouseband telen? Je kunt de Kouseband zaden onder glas zaaien in het eind van de maand april en het begin van de maand mei. Het is een echte warmteminnende plant, dus de temperatuur mag goed opgeschroefd worden. Uitplanten vanaf eind mei, of lekker in de kas houden voor het beste resultaat.
Wat is Kouseband? De Kouseband die je bij Groenebroer.nl kunt kopen is een een typische Surinaamse groente die gebruikt wordt in bijvoorbeeld roti. Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon.
Kousenband is de traditionele groente om bij roti te eten. Het is een lange peul die qua uiterlijk wel wat lijkt op een sperzieboon die is uitgerekt en zijn daarnaast naaste familie van elkaar. Als alternatief voor kousenband zijn sperziebonen ook prima te combineren met roti.
Kouseband heeft een boonachtige smaak die zoeter en pittiger is dan de sperzieboon. De dunne, stevige boontjes zijn het lekkerst! Je kunt de groente perfect combineren met ingrediënten uit de Surinaamse keuken. Met zout vlees of pittig varkens- of rundvlees is kouseband bijvoorbeeld erg lekker.
Kousenband (suriname) in het Engels ± long bean, snake bean.
Sommigen zeggen dat de kousenband symbool staat voor een bride to be die nog maagd is en dat het uitdoen van de kousenband door de bruid dus betekent dat zij afstand doet van haar maagdelijkheid, maar anderen zeggen weer dat het geluk zou brengen om na de ceremonie een stukje van de bruidsjurk te bemachtigen.
De boon komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar wordt al eeuwenlang gegeten in Nederland. Ze werden al opgediend voor de aardappel en de tomaat in ons land werden gegeten. Er bestaan veel verschillende bonen, zoals haricots verts, kidneybonen, bruine, zwarte en witte bonen.
Kousenband heeft veel water nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft door regelmatig water te geven, bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond. Ontdoe de planten van onkruid en zorg ervoor dat ze niet overgroeid worden door ander vegetatie.
Kousenband is vooral bekend in Suriname. De peulen van deze inheemse plant worden gesneden en gebruikt in roti en andere Surinaamse gerechten. Kousenband is erg lekker door een pittige curry en in combinatie met bijvoorbeeld hete kip. De peulen zijn (gesneden) erg geschikt om mee te roerbakken.
De Orde van de Kousenband, in het Engels The Most Noble Order of the Garter, is de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk en een van de oudste Europese ridderorden.
Kouseband Yard Long is een bonensoort die 91 centimeter lang kan worden. Oogst de bonen van kouseband Yard Long als ze ongeveer 30 centimeter lang zijn voor de beste smaak.
Waar precies plaats je de kousenband? Plaats de kousenband waar je maar wil, maar zorg ervoor dat je hem uitprobeert voor je trouwdag. Gewoonlijk wordt de band net boven je knie gedragen. Dit is meestal het smalste deel van je been; je andere been zal hem zo het minste voelen wanneer je wandelt of danst.
De koningen en de andere mannelijke ridders dragen de kousenband aan hun linkerbeen, de vrouwelijke leden om hun linkerarm – want onder een lange rok is de onderscheiding niet te zien.
In 1 bos (285 gram) kousenband zit: 123 kcal energie. 0 gram vet. 0 gram verzadigd vet.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op een etiket moet staan, is vastgelegd in de warenwet en in Europese regels. Voor onbewerkt vlees, eieren, vis, groente, fruit, olijfolie en honing is een aanduiding van land van herkomst verplicht.
Droog de kousenband volledig af voordat je deze gaat invriezen. Verdeel de kousenband in porties die je denkt nodig te hebben bij toekomstige maaltijden. Bewaar elke portie apart in luchtdichte diepvrieszakjes of -bakjes. Plaats de zakjes of bakjes met kousenband in de vriezer.
Bij kousenbanden valt het minder strak. Je maakt een keuze op basis van je voorkeursbeen. Net als dat je links- of rechtshandig bent heb je ook dat iemand links- of rechtsvoetig/benig is. Een goede manier om hier de juiste keuze in te maken is door te kijken wat je “standbeen” is en welke je “speelbeen”.