Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville. Insane dus!
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Wat ook erg populair is, is sriracha saus. Deze pittige Thaise chilisaus in het rode flesje met de groene dop ken je misschien wel.
Wit vlees – Fruitige sauzen passen perfect bij wit vlees zoals gegrilde of gefrituurde kip. Die combinatie is een absolute topper. Bij varkensvlees raden wij hot sauces aan met een rokerig smaakje. Vis en zeevruchten – Ook bij vis en zeevruchten passen fruitige hete sauzen perfect.
WELKOM BIJ HETESAUS.NL
Bij ons vind je een grote diversiteit aan sauzen, van mild tot superheet. Sauzen die heerlijk zijn op vlees, vis en kip, maar ook sauzen die aan soepen en marinades kunnen worden toegevoegd voor wat extra pit en smaak.
Huy Fong Sriracha – Sriracha is misschien wel de meest bekende hot sauce ter wereld en zelfs in Nederlandse supermarkten kun je deze saus inmiddels vinden. Toch bestaat er maar één echte originele Sriracha en dat is die van Huy Fong.
Ook srirachamayonaise en andere afgeleiden hebben de wereldmarkt veroverd Deze pikante saus is vernoemd is naar het Thais kuststadje waar de saus voor het eerst op tafel verscheen in lokale visrestaurants.. Sriracha eet je als koude dipsaus bij zeevruchten, in soep, bij noedelgerechten, in een wrap of zelfs bij kebab ...
Sweet Chilisaus is lekker als dip bij loempia's of Cassave Kroepoek , maar je kan het ook gebruiken om een lekkere Aziatische dressing mee te maken zoals deze Thaise koolsalade.
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville. Insane dus!
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
De meningen over de uitspraak van deze hot sauce zijn verdeeld, maar wij houden het op sieh-rah-tja.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Deze peper, gekweekt door een Amerikaan met de toepasselijke naam Ed Currie, werd in 2013 door het Guiness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar.
Gemeten volgens de schaal van Scoville zit sriracha-saus tussen de 1.000 en 2.500 SHU.
Go-Tan Sriracha bestellen | ah.nl.
Wij kijken vol bewondering want we weten uit ervaring dat haar pepers behoorlijk heet zijn. Gemengd met rietsuiker en azijn zijn ze aangenaam pittig.
Net als een hot sauce heeft chilisaus ook wel pit, maar door het grote aandeel suiker en kleine aandeel pepers is die veel milder dan de gemiddelde hot sauce. In hot sauces is het aandeel pepers vaak stukke hoger en daarom zijn deze sauzen meestal een stukje heter. Heerlijk toch?!
Chilisauzen worden veel gebruikt in de Chinese en Thaise keuken, en in de Aziatische keuken in het algemeen. Ook in Noord- en Zuid-Amerika zijn chilisauzen populair, vooral in het Caribisch gebied.
De normale warmte van Sriracha heeft ongeveer 3000 Scoville, de extra warme heeft ongeveer 7000 Scoville. De pittige kick van knoflook en de zoetheid van suiker geven de Sriracha-saus zijn karakteristieke smaak, die zo geliefd is bij kenners.
Gochujang. Gochujang is een Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Een veelzijdige hot sauce met een fijne, zoetige pittigheid. Het is milder dan sriracha of sambal.
Sriracha saus is een behoorlijk pittige, friszure chilisaus gemaakt van verse chilipepers, knoflook, azijn, suiker en zout.
Gezondheid
Sauzen zoals Sriracha saus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sriracha saus kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.