Stukken natuur worden vernietigd en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Door droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen deze branden enorme stukken natuur in de as.De effecten van klimaatverandering maken de bosbranden heviger.
Ontstaan van een bosbrand
Een bosbrand kan ontstaan als er lokaal een hoge temperatuur ontstaat; voldoende om een brandhaard te krijgen. Dit kan wanneer er: moedwillig een vuur wordt gemaakt (brandstichting of zwerflandbouw door middel van hakken en branden). Onvoorzichtig met vuur wordt omgegaan (barbecue of sigaret)
De meeste bosbranden vinden plaats in Californië, het Amazoneregenwoud (dat zich uitstrekt over 9 landen in Zuid- Amerika), Australië en in verschillende landen in Azië, zoals in Indonesië.
Wind en bosbranden
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
2021 werd het jaar van de meeste bosbranden. In juli 2022 schreef de Volkskrant: Nu al zijn er dit jaar in de EU ruim 1.700 grote branden geregistreerd, waarbij ruim 340 duizend hectare bos is verwoest. Normaal gesproken zijn er een stuk minder bosbranden, zo'n 400 in deze tijd van het jaar.
Gevolgen van bosbranden
Bij bosbranden komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit draagt bij aan de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde. Veel dieren komen in de problemen door de branden. Ze komen om of raken gewond, hun leefgebied wordt verwoest, en er is minder water en voedsel beschikbaar.
als de grond in brand staat heet dat grondvuur. Er bestaat ook loopvuur dit vuur verspreidt heel snel over dode bomen. Er bestaat ook nog kroonvuur dan staan de bladeren van de bomen in brand. De twee belangrijkste oorzaken van natuurbranden zijn bliksem en mensen die het veroorzaken.
bosbranden zijn iedere zomer herhaaldelijk in het nieuws. De langdurige droogte en hittegolven dragen daaraan bij. Meldingen van branden kwamen vaak uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Kroatië Italië Griekenland en Rusland.
De hitte van een vuurtje is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof en het soort brandstof. Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius.
Bosbranden verwoesten nu al fors meer Europese natuur dan in heel 2021. In de Europese Unie is dit jaar al meer natuur in vlammen opgegaan dan in heel 2021. Een gebied van bijna 6000 vierkante kilometer is in de as gelegd, meer dan drie keer de oppervlakte van de provincie Utrecht.
Natuurbranden veroorzaakten het afgelopen jaar naar schatting ongeveer 1760 megaton aan CO2-uitstoot. Dat is een record voor wat betreft de uitstoot door bosbranden, berekende het aarde-observatieprogramma van de Europese Unie, Copernicus.
Voor Spanje is 2022 qua bosbranden nu al het verwoestendste jaar. Het risico op bosbranden is al maandenlang hoog en zelfs "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië. De droogte en hitte spelen het land parten. Alleen al nabij de Portugese grens ging ruim 31.500 hectare bos in vlammen op.
De meeste bosbranden zijn te vinden op de continenten Australië, Noord- en Zuid-Amerika. Grotere bosbranden worden ook regelmatig gemeld in delen van Azië en in Afrika.
Enorme bosbranden razen door Zuid-Europa en we helpen waar we kunnen. In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam.
Een bosbrand in het natuurpark Serra da Estrela, een bergachtige regio in het centrum van Portugal, besloeg de afgelopen weken meer dan 28.000 hectare. Vorige week woensdag was de brand onder controle.
Greenpeace wil dat overheden van bosrijke landen hun bossen beschermen. Samen met de lokale bevolking moeten overheden komen tot een duurzaam bosbeheer. In Europa moet een bossenwet komen die bedrijven verplicht om geen producten meer te maken die elders leiden tot ontbossing.
Frankrijk kampt deze zomer met historisch grote bosbranden. Sinds begin dit jaar ging meer dan 60.000 hectare aan bos en heide in vlammen op, vooral de afgelopen weken ten zuiden van Bordeaux en langs de Middellandse Zee. Daarmee is het een van de ergste jaren ooit qua bosbranden.
Gemiddeld registreert de brandweer 4.500 woningbranden per jaar. Per jaar overlijden gemiddeld 50 mensen door brand in huis en belanden zo'n 800 slachtoffers met zeer ernstige brandwonden in het ziekenhuis. De totale schade door woningbranden bedraagt per jaar ongeveer 250 miljoen euro.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65[1] is.
Jaarlijks raken gemiddeld achthonderd mensen gewond door brand. De schade door brand loopt jaarlijks in de honderden miljoenen euro's. In nieuwbouwwoningen zijn rookmelders verplicht.