Eigenlijk is de mens de grootste vijand van de giraffen. Opgejaagd en gedood om het smakelijke vlees en afgeslacht om de staart en botten, om er vliegenmeppers en muziekinstrumenten van te maken, was de populatie giraffen teruggebracht naar het niveau bedreigde diersoorten.
Giraffen bewonen streken waar ook antilopen, struisvogels en zebra's lopen. Voor vijanden als leeuwen en hyena's hoeven ze niet zo bang te zijn als andere dieren. Giraffen zijn veel te groot om aangevallen te worden en bovendien zijn ze vreselijk sterk.
Dit is handig om ook andere dieren te waarschuwen voor gevaar. Als bescherming tegen de doorns van bomen en tegen stof, hebben giraffen oogleden met zeer lange wimpers. Giraffen kunnen, net als mensen, de ogen apart van elkaar sluiten.
Giraffen kunnen niet goed zwemmen. Door zijn lange poten kan hij geen goede zwembewegingen maken. Een giraffe kan wel heel erg hard trappen. Met een flinke trap kan een giraffe gemakkelijk de schedel van een leeuw verbrijzelen.
Ze kunnen het verst zien van alle dieren op de savanne. Als bescherming tegen stof en doorns heeft de giraf lange wimpers. Het gewicht van de giraf varieert van 400 tot 500 kilo en ze kunnen een leeftijd van gemiddeld 28 jaar bereiken. De lengte van hun darmkanaal is wel 77 meter.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
Het vrouwtje heet een koe, een jong een kalf, en een mannetje een bul. Toegevoegd na 1 uur: De volgende informatie heb ik gevonden: http://www.diergaardeblijdorp.nl/import/assetmanager/8/6718/Netgiraffe.pdf Soms bestaat een groep giraffen uit een twaalftal dieren aangevoerd door een bul (man).
Een giraffe is een dier van de grasvlaktes en voedt zich met bladeren en scheuten van bomen en struiken. Hij kan zich moeiteloos aanpassen aan het voedselaanbod dat hij vindt. Bomen zoals acacia's hebben te veel doornen om zo gegeten te worden. Daarom bijten giraffen steeds de stukjes tussen de doorns af.
De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
De giraffe eet: bladeren, takken, doorns en vruchten. Als er lange tijden van droogte zijn kan hij lang zonder water. Maar wanneer een giraffe moet drinken kan een leeuw of een hyena hem gemakkelijk aanvallen. Om te drinken moet hij namelijk zijn voorpoten spreiden.
HERKAUWER Een giraffe is een herkauwer. Het eten komt eerst in een van de vier magen terecht, maar later komt het weer omhoog in de bek. Dan gaat de giraffe het voedsel pas echt goed kauwen.
Een giraf snoept graag van bladeren van verschillende bomen en planten. Met z'n tong grijpt hij de hapjes vast. Doordat die lange lap zo multifunctioneel is, schijnt de zon er vaak op. Het blauwe kleurtje is daarom een soort zonnebrandcrème en beschermt het vochtige lichaamsdeel tegen zonnestralen.
De grootste giraffen-merrie die ooit geleefd heeft, was 5 meter en 17 centimeter hoog. Maar meestal worden ze niet langer dan ruim vier meter. De grootste giraffen-hengst ooit was bijna zes meter lang! En die woog waarschijnlijk bijna tweeduizend kilo.
Talloze dieren hebben geen tong, met name dieren die in de zee leven. Bijvoorbeeld Kwallen, koralen, vissen, inktvissen en (de meeste) schelpdieren.
“Giraffes kunnen drijven, maar ze zouden klunzig en onstabiel zijn in het water”, schrijft hij in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American. Over het drijfvermogen van giraffen is veel geschreven vanwege hun ongebruikelijke postuur. De dieren zijn in het wild nog nooit zwemmend aangetroffen.
Giraffen leven in groepen van 4 tot 20 dieren. Mannetjes leven meestal alleen en zoeken de vrouwtjes alleen op voor de voortplanting. Om een vrouwtje te bemachtigen, voer- en zij met andere mannetjes een ritueel nekgevecht uit. Hierbij slaan de mannetjes met hun lange nek en kop tegen de flanken van de tegenstander.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
Bij de geboorte valt een kalf op de grond, maar het dier mag geen tijd verliezen om op eigen poten te kunnen staan. Giraffekalveren kunnen doorgaans binnen een halfuur na de geboorte op hun hoge poten staan. In de bijgaande video zijn de eerste momenten van het leven van een giraffe te zien.
De giraf heeft een gevlekte vacht. De vlekken zijn bruin en geel. De omgeving waar een giraf leeft is ook bruin en geel.
In de bladeren zit veel vocht en een volwassen giraffe eet hiervan zo'n 60 à 65 kg per dag. Dankzij zijn hoogte kan de giraffe bij bladeren die voor de meeste herbivoren onbereikbaar zijn. De giraffe is het meest kwetsbaar als hij drinkt.
Dat is maar goed ook, want tijdens het drinken is de giraf heel kwetsbaar. Hij moet namelijk zijn poten uit elkaar zetten om met zijn kop bij het water te komen. Een soort spagaat.
Giraffes worden met hoorntjes geboren. Eigenlijk zijn het geen echte hoorns, maar beenvormige uitsteeksels van de schedel die met huid en vacht bedekt zijn. Bij de mannetjes kunnen de hoorns wel 25 centimeter lang worden. Vrouwtjes hebben kleinere hoorns.
Het zal u misschien niet verbazen, maar olifanten kunnen niet springen. Hoe dat komt, is echter moeilijk te zeggen. Te meer omdat wetenschappers nog nooit specifiek hebben onderzocht waarom een olifant niet kan springen.