De Franse supermarktgigant Carrefour is niet langer de grootste van Europa. Het Duitse Schwarz, waartoe discountketen Lidl behoort, stoot de Fransen van de troon. Het realiseerde het voorbije boekjaar betere omzetcijfers dan Carrefour: 79,3 tegenover 74,9 miljard euro.
Albert Heijn ziet marktaandeel groeien en blijft grootste supermarkt van Nederland. Albert Heijn heeft nog altijd het grootste marktaandeel (35,9 procent) van de Nederlandse supermarktketens, voor Jumbo met 21,8 procent. Dat meldt marktonderzoeker Nielsen IQ.
Net als eerdere jaren is en blijft het Amerikaanse Walmart de grootste retailer ter wereld, gevolgd Amazon. Discounters, zoals Schwarz Gruppe (Lidl), Aldi en het Amerikaanse Costco, staan op de plaatsen 3, 4 en 5.
Net als in 2021 is het Carrefour Market die aan de leiding gaat met 546.702 m². Op de tweede plaats komt Aldi (448.653 m²), net voor Colruyt (447.461 m²).
De drie grootste reguliere supermarkten in Duitsland zijn Edeka, Kaufland en REWE. Bij een verkoopoppervlakte kleiner dan 1500 m2 spreekt men in Duitsland van een 'Supermarkt'. Bij meer dan 1.500 m2 is het een 'Verbrauchersmarkt'.
Aldi: vergelijkbaar met de Nederlandse Aldi, alleen een stuk goedkoper en zeker voor dingen als bakproducten een echte aanrader. Lidl: de Lidl zul je wel kennen en deze vind je dus ook in Duitsland.
Nederland 10,1% duurder
De prijzen zijn in Duitsland gemiddeld 1,5% hoger dan het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten. In Polen ligt het niveau 43,5% daar onder, in Tsjechië is dat 29,4%. Het duurste EU-lid is Denemarken, daar zijn consumenten 39,6% duurder uit dan het gemiddelde.
De Jumbo Foodmarkt pal naast het NAC-stadion in Breda is met zijn 6000 vierkante meter de grootste supermarkt van Nederland.
De Kijkgrijp in IJmuiden is in 1955 de eerste echte supermarkt van Nederland. De winkels in Wormerveer en Zaandam zijn in 1969 de eerste winkels in de Zaanstreek met de naam DekaMarkt op de gevel. Sinds 1986 hebben alle filialen dezelfde naam: DekaMarkt.
Na Edah, Konmar, Super de Boer en C1000 verdwijnt ook Deen uit straatbeeld. Edah, Konmar, Super de Boer, C1000, Emté: de lijst van supermarktketens die sinds 2000 uit het straatbeeld zijn verdwenen, wordt steeds langer.
Albert Heijn is de grootste supermarktketen in Nederland en heeft meer dan 1000 filialen. Het bedrijf is opgericht in 1887 door Albert Heijn Sr. en is sindsdien uitgegroeid tot een van de bekendste merken in het land.
Met 980 vestigingen is Albert Heijn wel de grootste supermarktketen, gevolgd door Jumbo met 669 vestigingen en Aldi met 494 vestigingen.
Lidl heeft vorig jaar 100,8 miljard euro omzet geboekt. Dat betekent een groei van 4,7 procent, meldt moederbedrijf Schwarz Group. Het is voor het eerst dat Lidl de grens van honderd miljard euro omzet passeert. De Duitse discounter opende vorig jaar 300 nieuwe winkels.
Zo'n 85% van alle Duitsers kopen regelmatig bij ALDI. De producten gelden als goed en goedkoop. Experts schatten de omzet op zo'n 83 miljard Euro, 7 miljard meer dan de grootste concurrent LIDL. Bijna 40% van alle levensmiddelen wordt in Duitsland bij discounters als ALDI en LIDL gekocht.
Grootste van Europa in 2018
Marktonderzoekbureau Planet Retail verwacht dat Lidl in 2018, 45 jaar na opening van die eerste Lidl-winkel, het grootste supermarktconcern van West-Europa wordt met zo'n 80 miljard euro omzet. Vorig jaar behaalde Lidl's moederconcern zo'n 68 miljard euro omzet.
De eerste zelfbedieningszaken verschenen in de Eerste Wereldoorlog in de Verenigde Staten. Vóór die tijd werden voedingsmiddelen verkocht door kleine kruideniers.
In 1973 ging de eerste Lidl open, in Ludwigshafen. De formule – een supermarkt met een goedkoop, beperkt maar goed assortiment, was afgekeken van de broers Karl en Theo Albrecht, die een decennium eerder Aldi waren begonnen en hadden uitgebouwd tot een grootmacht onder de voordelige supers.
Samen met zijn neven Berthold en Theo Albrecht beschikt de Aldi-familie over €33,2 miljard. Dieter Schwarz, eigenaar van concurrent Lidl, prijkt met €12,5 miljard euro op de derde plaats.
Natuurlijk kan je gewoon winkelen bij de Lidl op Ibiza. Aan de Avinguda San José de sa Talaia kom je de Lidl tegen. Verspreid over Ibiza stad zijn ook nog een aantal kleine Eroski supermarkten te vinden.
In Tilburg is Jumbo de grootste, als je AH to go-vestigingen niet meetelt, en in Nijmegen voert Coop de lijst aan.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
De hoge tarieven in Nederland komen vooral door accijnzen en belastingen. Ter vergelijking: wereldwijd kost een liter benzine gemiddeld 1,04 euro, vooral vanwege de lagere belastingen.
In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.