De beste reistijd voor Bonaire is tussen februari en juni, want dan zijn er nauwelijks dagen met neerslag. In de maanden oktober tot en met december valt ongeveer de helft van de totaal gemeten neerslag per jaar (gemiddeld 500 millimeter).
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Het voorjaar begint in april met gemiddeld 28 graden en loopt de maanden daarna al direct op naar 29 graden. In september is er gemiddeld de hoogste temperatuur van 30 graden. Er waait jaarlijks een oostelijke wind die zorgt voor een aangename temperatuur.
Klimaat Bonaire
Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat. Het is elke maand warm met zowel een nat als droog seizoen. De gemiddelde jaartemperatuur voor Bonaire is 28°C en er valt in een jaar tijd 566 mm regen. Het is 112 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 80% en een UV-index van 7.
Bonaire is een relatief veilig eiland en de criminaliteit is laag, zeker als je het vergelijkt met de andere eilanden in de Caribische archipel. De sociale controle onder de bevolking op het eiland is hoog. Toch is ook het dievengilde op het duikeiland actief. Je moet dus ook op Bonaire goed op je spulletjes letten.
Ticketprijzen verschillen enorm per seizoen. Tijdens onze vakantiemaanden is het een stuk duurder vliegen naar Bonaire. Je betaalt dan zomaar €850 voor een retourtje Bonaire. Buiten de vakantiemaanden zakt de prijs richting de €450 voor een retour.
Wil je op vakantie naar de ABC-eilanden, dan vinden wij Bonaire het mooiste eiland van de Nederlandse Antillen: de natuur is er mooi, er hangt een rustige, gemoedelijk sfeer en er zijn veel waterrecreatie- en duikmogelijkheden.
Seizoenen zijn er eigenlijk maar twee op Bonaire. Dat zijn het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van december tot en met februari. In deze periode vallen soms korte hevige buien.
Met deze doorsnee berekening kom je uit op 135 euro per persoon per dag. Met twee personen kom je dan uit op 270 per dag als koppel. Ga je een weekje naar Bonaire dan zit je op 1890 Euro.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
De eilanden maken weliswaar sinds 2010 deel uit van Nederland, maar de Antilliaanse gulden is vervangen door de Amerikaanse dollar en niet door de euro. De gulden en de euro worden er niet of nauwelijks geaccepteerd.
Met een gemiddelde windsnelheid die varieert van 6 tot 9 m/s is de wind op veel plekken op het eiland duidelijk voelbaar. gelukkig maar, want op dagen dat de wind grotendeels wegvalt voelt het ineens veel warmer aan op Bonaire. De meeste wind staat er rond de maanden juni en juli.
Het weer en klimaat op Bonaire is tropisch omdat het heet en droog is maar toch relatief vochtig, de constante hoge temperaturen zorgen voor het echte tropen gevoel. De temperatuur is in de koudste maanden, januari en februari het 'koelst' met gemiddeld 29 graden overdag en 25 graden gedurende de nacht.
Het eiland ligt vlak bij de evenaar en dus is dit het hele jaar constant. Het weer op Bonaire bestaat uit 8 zonuren per dag, wat betekent dat er per dag dus 4 uur bewolking is. Een hele dag bewolking komt echter weinig voor en dit gebeurt vooral in september.
Er zijn verschillende plekken waar de meeste toeristen verblijven: In hoofdstad Kralendijk, in het deel van Kralendijk ten zuiden van het vliegveld dat Belnem heet, ten noorden van Kralendijk bij Santa Barbara of aan de oostkant van het eiland bij de prachtige lagune van Lac Bay.
Een must om te bezoeken tijdens je vakantie naar Bonaire is het Washington Slagbaai Nationaal Park. Dit voor Bonaire belangrijke, bergachtige gebied vol met cactuswouden, rotsformaties, aloëvelden, zoutmeren, stranden en blowholes, bedekt het noorden van het eiland.
Je zou denken dat de kleinschaligheid van Bonaire het eiland saai maakt, maar het tegendeel is waar, juist omdat mensen hier heel betrokken zijn, wordt er heel veel georganiseerd er is altijd wel een evenement, optreden, festival of iets dergelijks te beleven. Bonaire is een feestje op zich.
Het prijsniveau op Bonaire ligt iets hoger dan in Nederland als je kijkt naar uit eten, het kopen van kleding en de prijzen in de supermarkten. Dat komt vooral omdat veel producten geïmporteerd moeten worden, wat de prijs opdrijft. Goedkoper dan in Nederland is benzine omdat daar minder belasting op zit in Bonaire.
Aruba: One Happy Island
De mooie plekjes moet je delen met vooral veel Amerikanen, die veelal verblijven in grootschalige resorts, en het prijsniveau ligt gemiddeld hoger dan op Bonaire en Curaçao. Betalen doe je op Aruba met de Arubaanse gulden. Het eiland is goed met een huurauto in een paar dagen te verkennen.
Waarom op vakantie naar Bonaire? Bonaire staat te boek als een topbestemming voor sportduikers en snorkelaars maar ook voor niet-duikers en ecotoeristen zijn er legio mogelijkheden. Op Bonaire is het veel rustiger en overzichtelijker dan bijvoorbeeld op Aruba, Sint Maarten of Curaçao.
Op alle eilanden is het klimaat hetzelfde, evenals de valuta. Welke abc eiland is het goedkoopst? Momenteel betaal je voor de Antillen ongeveer hetzelfde. Soms kan het zijn dat Curaçao iets meer aanbod heeft en daardoor wat voordeliger is.
Vliegtijd naar Bonaire
Tijdens een vlucht Amsterdam Bonaire (AMS - BON) overbrug je in circa 10 uur een afstand van 7.800 kilometer. Je vertrekt vanaf Schiphol en landt op de internationale luchthaven Flamingo Airport, slechts een paar kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kralendijk.