De giftigste paddenstoel in Nederland is de groene knolamaniet. Die lijkt in sommige groeistadia heel erg op niet-giftige paddenstoelen, zoals champignons. Door het eten ervan kunnen de lever en nieren ernstig aangetast worden, met in sommige gevallen overlijden tot gevolg.
De Groene Knolamaniet is een vrij algemene soort Amaniet welke vooral bekend is om zijn dodelijke giftigheid. Hij staat bijna altijd in een straal van 20m om een eik in loofbossen. De hoed van de Groene Knolamaniet is meestal olijfgroen tot geelgroen gekleurd, maar is soms ook heel licht gekleurd.
Oesterzwammen zijn zeer gewaardeerd om hun culinaire toepassingen en worden wereldwijd gegeten. Hun vlees is stevig en houdt goed stand bij het koken, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor diverse gerechten. Deze paddenstoelen zijn niet giftig en kunnen veilig worden gegeten na de juiste bereiding.
De Amanita phalloides is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen. Ongeveer 17 % van de slachtoffers sterft binnen tien dagen na het eten van de paddenstoel. De prognose werd beter door de medische vooruitgang inzake reanimatie. Toch blijft een intoxicatie met Amanita phalloides uiterst ernstig.
Laat oesterzwammen niet in het water liggen, dan verliezen ze veel smaak, zonde! De taaie stelen van de oesterzwammen haal je er vanaf. Snijd de stelen fijn en bak of kook mee met de hoeden, of bewaar ze om soep of saus mee te maken.
Deze paddenstoel is giftig, maar niet zo sterk als vaak wordt beweerd. Van alleen aanraken zijn geen nadelige gevolgen te verwachten. Opeten van een hele paddenstoel kan wel zorgen voor ernstige vergiftigingsverschijnselen.
De hoed die helderrood is met witte stipjes, die er door de regen af kunnen gaan, kan wel een doorsnede bereiken van 20 cm. Onder de hoed zitten witte plaatjes. De steel en de voet zijn wit, en de steel heeft steeds een witte ring. Onderaan is de steel bolvormig, met karakteristieke plooitjes die net schubben lijken.
De bekendste uit het rijtje: de champignon. Deze paddestoel bevat weinig tot geen calorieën, zouten en vetten. Wel bevatten ze een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en water. Hierdoor hebben deze zwammen een slankmakend effect.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteren ze moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
Box Jellyfish. Voor de kust van Australië leeft het meest giftige dier ter wereld: de box jellyfish. Deze kwal – ook wel bekend als kubuskwal of stinger – heeft vijftien lange tentakels die vol met dodelijk gif zitten.
Bel meteen het Antigifcentrum op het nummer 070 245 245.
welke paddenstoelen geplukt en opgegeten werden; de tijd tussen het plukken en het eten; eventueel de manier waarop de paddenstoelen klaargemaakt werden; de toestand van het slachtoffer.
Het grootste levende wezen op aarde is een paddenstoel: Armillaria Ostoyae. Het beslaat een oppervlakte van 890 hectare, het grootste deel van zijn massa is ondergronds en daarom onbekend.
De Lion's Mane (Hericium erinaceus) is een prachtige roomwitte paddenstoel. Misschien is het zelfs wel de mooiste paddenstoel ter wereld. De paddenstoel is eenvoudig te herkennen: het heeft een volle bos sierlijke stengels die doen denken aan de manen van een leeuw. Lion's Mane kan ook prima gegeten worden.
Volgens een Duitse website is het gewoon varkensoor smakelijk en uitstekend eetbaar.Maar het moet goed gekookt worden, want het bevat kleine hoeveelheden van de gifstof gyromitrine (2).
Hoe zien de champignons of paddenstoelen eruit? Eten beoordelen begint bij kijken. Bij een verse champignon zijn de sporen (de schijfjes verstopt onder de hoed van de champignon) nog een beetje knapperig. Als je hem breekt, breken de sporen ook gemakkelijk af.
Zoals veel mensen weten is de Vliegenzwam giftig. Daar heeft de Vliegenzwam ook zijn naam aan te danken. Het verhaal gaat dat veehouders de witte vlokken van de hoed vermengden met water om zo van vliegen in stal af te komen. Maar aanraken kan nooit kwaad.
De witte stippen op de vliegenzwam (Amanita muscaria), de bekende rood met witte paddenstoel, zijn restanten van het velum, een tijdelijke beschermende laag.
Muscimol, ook agarine of pantherine, is een natuurlijk voorkomende psychoactieve stof die behoort tot de klasse van de isoxazolen. Muscimol is afkomstig van verschillende soorten paddenstoelen, waaronder vliegenzwam, die inheems zijn in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Snijd een stukje van de onderkant van het steeltje.Snijd daarna in reepjes of plakjes. De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en mag maar een paar minuten worden verhit, anders verliest hij zijn stevigheid. Oesterzwammen bevatten minder water dan champignons en slinken daarom niet bij de bereiding.
De cantharel is een wilde paddenstoel en kan niet worden geteeld. Hij groeit in loof- en naaldbossen op een humusarme en zure grond. In Nederland is de cantharel niet vaak meer te vinden in tegenstelling tot in Oost-Europa, waar hij nog wel veel wordt gevonden.