Amandelpasta is iets gezonder dan pindakaas omdat het meer vitamines, mineralen en vezels bevat. Amandelpasta is daarom een voorloper als je naar het vitamine- en mineralengehalte kijkt. Het bevat bijna drie keer zoveel vitamine E, tweemaal zoveel ijzer en zeven keer zoveel calcium als pindakaas.
Een van de lekkerste, smeuïgste én met de meeste voedingswaarde is amandelpasta. Het zal geen verrassing zijn, bij BULK POWDERS® wordt deze gemaakt van 100% pure geroosterde amandelen – zelfde concept als onze pindakaas. Geen toegevoegd zout, suiker, olie of andere 'smaakmakers'.
Amandelpasta bevat echter weer meer van bepaalde nutriënten, waaronder vitamine E, magnesium, mangaan en calcium, die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Verder bevatten de varianten met stukjes een beetje meer vezels dan de gladde varianten.
Notenpasta is heel gezond voor je. Het bestaat uit pure noten en er worden geen toevoegingen aan gedaan. Daardoor is het een volledig natuurlijk product, zonder verdere bewerkingen. Het past in principe dus ook goed in het paleo dieet.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
De meeste suikers zitten in de Calvé Pindakaas met stukjes pinda, bijna 3 keer zoveel. Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
Amandelpasta, of ook wel amandelboter, genoemd bevat enorm veel gezonde vetten en proteïne zoals vitamine E, omega 3 en onverzadigde vetzuren. Daarnaast heeft het ook nog eens een verlagend effect op het cholesterolgehalte, dus des te meer reden om voortaan dit wonderlijke goedje op je brood te smeren!
Wat zijn alternatieven voor pindakaas
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Tahin sesampasta
Tahin of tahini wordt ook sesampasta genoemd. Het is een smeuïge pasta van fijngemalen, (op een lage temperatuur) geroosterde sesamzaadjes. Het lijkt op notenpasta en bestaat in een versie met of zonder zeezout.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Je kunt van elk soort noten een meel of notenpasta maken. Hazelnoten, amandelen, walnoten, macadamia's, pecannoten, met of zonder vliesje, verzin het maar! Ze hebben ieder hun uitgesproken smaak en je zal al snel ontdekken welke jouw favoriet is. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van verschillende noten gebruiken.
Notenpasta heb je van heel wat verschillende noten en ze bestaan ook van zaden. Pindaboter, amandelboter, cahewboter (my favorite!) maar ook van hazelnoten, zonnebloempitten en so on.. Noten (en zaden dus ook) bevatten veel vetten, goeie vetten gelukkig waardoor ze makkelijk een romige pasta kunnen worden.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
We kunnen in ieder geval stellen dat ze qua energiegehalte redelijk overeenkomen met elkaar. Goed nieuws voor de Nutella lovers. Wanneer je echter verder dan dat kijkt kun je stellen dat pindakaas het meest voedzaam is. Het bevat meer eiwitten, onverzadigde vetten en meer vezels, vitaminen en mineralen.
Voedingswaarden 100% pindakaas
Onverzadigd (=Oke) vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het levert namelijk veel calorieën voor je lichaam, waardoor je ongemerkt kunt aankomen in gewicht.
De winnaar: De verschillen zijn te verwaarlozen, maar in amandelpasta zitten iets meer calorieën en vet. Grotere verschillen zie je als je kijkt naar de vitaminen, hierin scoort de amandelpasta een stuk beter.
Pindakaas bevat Lectines. Lectines zijn een groep complexe eiwitten die zich binden aan koolhydraten en zich kunnen hechten aan het slijm van de darmwand. De werking van de darmen kan hierdoor verstoord worden.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Twee sneetjes volkoren brood met pindakaas met een glas magere melk kun je zien als een complete en gezonde maaltijd. Nu moet je het natuurlijk niet gaan overdrijven. Het hoge caloriegehalte noodzaakt wel tot matiging, want als je vijf sneetjes brood met pindakaas naar binnen werkt praat je wel over 700 calorieën.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.