In de moderne geneeskunde wordt de waarde van olijfolie nog steeds erkend. Talrijke wetenschappelijke studies hebben de gezondheidsvoordelen van olijfolie aangetoond, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het beschermen tegen ontstekingen.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Een tot twee eetlepels per dag heeft al een duidelijk ontstekingsremmende werking. Doordat olijfolie een antioxidantele en ontstekingsremmende werking heeft, is het een natuurlijke beschermer tegen kanker. Olijven verminderen de kans op oxidatieve stress en chronische ontstekingen.
De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Olijfolie bevat heilzame stoffen zoals het omega 9-vetzuur oliezuur, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen. Het draagt bij aan een goede celfunctie, beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker, functioneert als bouwstof voor steroïde hormonen en vitamine D én werkt ontstekingsremmend.
Uit een recent onderzoek(link is external and opens in a new window) is gebleken dat twee eetlepels extra vierge olijfolie (EVOO) per dag de bloeddruk en het cholesterolgehalte binnen drie weken kunnen verbeteren en kunnen helpen bij het afvallen.
Ten opzichte van olijfolie en snurken, is het goed om te weten dat olijfolie ontstekingsremmend is.Snurken wordt dikwijls veroorzaakt door een zwelling in de luchtwegen en olijfolie helpt hier tegen. Daarnaast werkt extra vierge olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel.
Als vuistregel geldt dat tussen de één en twee eetlepels per dag een goede hoeveelheid olijfolie is om te consumeren. Dit geldt zowel voor olijfolie die u drinkt voor gezondheidsvoordelen als voor olijfolie die u consumeert met eten als onderdeel van uw normale kookproces.
Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Het kan helpen bij het verbeteren van de huid: Olijfolie bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam.
Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein. Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
Pijnstiller: zijn gehalte aan oleocanthal geeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen die spier- en gewrichtspijn helpen te verminderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig olijfolie eten minder last hebben dan mensen die geen olijfolie gebruiken.
Extra vergine olijfolie is ook onderzocht op zijn beschermende voordelen bij inflammatoire auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en lupus. Experimenten met mensen, dieren en laboratoria hebben aangetoond dat de polyfenolen in EVOO effectief ontstekingen bestrijden en artritissymptomen in gewrichten en in het hele lichaam verbeteren .
2 eetlepels olijfolie per dag is gezond
Inmiddels is bewezen dat het gebruik van olijfolie helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes, alzheimer en kanker. Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol.
Dagelijkse consumptie van goede, extra vierge olijfolie zorgt ervoor dat de bloeddruk iets daalt.
Olijfolie staat bovenaan deze lijst van voeding voor gezonde ogen. Olijfolie vermindert namelijk het risico op hart- en vaatziekten én het is heel goed voor je ogen. Dankzij de omega 3-vetzuren, omega 6-vetzuren en vitamine E helpt olijfolie ook om droge ogen en leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.
Er zitten veel vet en calorieën in olijfolie. Als je te veel calorieën binnenkrijgt, leidt dat tot gewichtstoename. Toch brengen veel onderzoeken het olijfolie-rijke mediterrane dieet juist in verband met gunstige effecten op het lichaamsgewicht (23, 24, 25).
Olijfolie drinken voor het slapengaan kan leiden tot minder opgeblazen gevoel en indigestie tijdens de nacht, wat zorgt voor een meer rustgevende slaap . Olijfolie staat bekend om zijn hart-gezonde eigenschappen. Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, kan het helpen om de niveaus van LDL (slechte cholesterol) te verlagen en HDL (goede cholesterol) te verhogen.
Olijfolie is goed voor je hart
Een van de meest opvallende voordelen is dat olijfolie het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie.
Effect olijfolie op je lichaam
Dit pakketje maakt dat het gebruik van olie een positief effect heeft op het lichaam. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren helpen bij het verbranden van vet. Dit proces wordt direct na het nuttigen van de olie in gang gezet en werkt nog tot enkele uren na de maaltijd door.
Eigenlijk drinken we bijna nooit puur olijfolie, maar als je dit wel zou doen (en de olie dus beter zou proeven) zou je merken dat van sommige oliën je een behoorlijke kriebel in je keel krijgt. Dit is een teken van bitterheid, en hoe bitterder de olie, des te beter en gezonder hij is.
Er zijn veel mensen die elke dag tenminste een paar eetlepels olijfolie nemen. Vaak puur en op een nuchtere maag. Zij kiezen daarvoor omdat al vrij lang bekend is en wetenschappelijk aangetoond, dat extra vierge olijfolie heel goed is tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en dat je dan langer gezond leeft.
Extra vergine olijfolie (EVOO). 1 tot 4 porties per dag . 1 eetlepel. Gebruik in plaats van plantaardige olie en dierlijke vetten (boter, zure room, mayonaise); Besprenkel met salades, gekookte groenten of pasta; Gebruik als dip voor brood.
Olijfolie is een dikke, gladde vloeistof en heeft tal van gezondheidsvoordelen, maar het is niet aan te raden om het te gebruiken als glijmiddel. Glijmiddelen op water- en siliconenbasis hebben de voorkeur.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.