Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Naast het corrigeren van de minsterkte, en het geven van oogdruppels geven wij de 20-20-2 regel mee. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
De dagelijkse schermtijd van Nederlanders ligt hoog. Ruim een kwart (28%) kijkt meer dan 6 uur per dag naar een beeldscherm. Bij dertigers is dit zelfs bijna twee op de vijf (38%). Dit vindt een meerderheid van hen dan ook teveel (61%), net als de helft van alle Nederlanders (50%).
De oogarts adviseert om kinderen in de leeftijd tot twee jaar geen telefoon of tablet in handen te geven. Voor kinderen tussen de twee en vijf jaar oud is het advies maximaal één uur per dag en voor kinderen tussen de zes en tien jaar maximaal twee uur.
Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Op de meeste Android toestellen, waaronder die van Samsung, bekijk je de schermtijd via instellingen -> digitaal welzijn of 'digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Ook hier staan diverse inzichten in de schermtijd, zoals een dag- en weekoverzicht en het gebruik per app.
Scholieren zitten gemiddeld zo'n vijf uur per dag achter hun smartphone. De invloed op de schoolprestaties is groot, zegt neuropsychiater Theo Compernolle. Hij schreef een boek over de smartphone en leerprestaties.
Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen tussen de 18 en 33 onderschatten hoe vaak ze hun smartphone erbij pakken. We denken dat we dat gemiddeld 37 keer doen. Het is in werkelijkheid 85 keer keer, ruim twee keer zo vaak. We hebben soms niet eens meer door dat we onze smartphone erbij pakken.
Je schermtijd op Android bekijken
Ben je benieuwd hoeveel jij elke dag op je telefoon zit? Zo kom je erachter: Open het instellingenmenu van je Android-telefoon of open de 'Digitaal Welzijn'-app. Ga naar 'Digitaal Welzijn', 'Digitale Balans' of 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Waarom je schermtijd beperken belangrijk is
Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen.
Deze richtlijnen geven je wat houvast: 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag; 4 tot 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer; 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over 2 keer van ongeveer 30 minuten per keer.
Open de app Instellingen op uw telefoon. Tik op Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht. Tik op het diagram. Kies hoeveel tijd je in die app kunt besteden.
Zo voorkom je bijziendheid
Wie het turen afwisselt met in de verte kijken loopt minder kans op bijziendheid. Daarnaast is het belangrijk om de juiste afstand te nemen tussen je ogen en bijvoorbeeld een boek of scherm. "Dat moet minstens dertig centimeter zijn. Hoe verderaf, hoe beter.
Waardoor wordt bijziendheid veroorzaakt? Bijziendheid komt doordat het oog te lang is; de afstand tussen de voor- en achterkant van het oog is te groot of doordat het hoornvlies te bol is voor de lengte van het oog. Het brandpunt van het licht valt dan vóór het netvlies, waardoor voorwerpen op afstand er wazig uitzien.