"De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maatje 40 tot 42, maar Nederlandse merken maken al kleren in maat 38." Dat de maten kleiner zijn geworden, ziet ook styliste Manon Meijers. "Maat 40 was vroeger veel kleiner dan nu.
In de tekst staat dat maat 42 de gemiddelde vrouwenmaat is. Bron: het onderzoek van lingerieontwerpster Jackelien Struik – gespecialiseerd in plus size-maten.
De uitslag: twaalf procent van de opgemeten vrouwen had maatje 38, negentien procent (de grootste groep) past in maat 40, veertien procent maat 42 en elf procent had maat 44.
De lengtemaat van ONLY broeken vallen normaal, bestel je eigen lengtemaat.
Baby maat 44: het gewicht
Gemiddeld is een baby die maat 44 past ongeveer 2-2,5 kg zwaar. Als een kindje zwaarder is, past hij meestal geen kleding in maat 44 voor baby's. Dan is maat 50 over het algemeen ook redelijk passend, al kan het wel iets te lang zijn.
Gemiddelde vrouw
De Nederlandse vrouw heeft gemiddeld maat 40-42, maar maatje M is bij ene winkel een 38 en bij de andere een 42.
Als een label geen kleding in grote maten verkoopt, wordt vaak het systeem (damesmaten) S = EU36, M = EU38, L = EU40, XL = EU42, 2XL = EU44 en 3XL = EU46 (als grootste maat) gehanteerd.
En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. De gemiddelde schoenmaat voor vrouwen is momenteel maat 39 en voor de heren 43. Het is te verwachten dat de kinderen van nu een maatje groter uitkomen.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Horloges met een kleinere horlogekast (38 tot 42 mm) hebben vaak een horlogekast met een dikte van 7 mm. Grotere horlogekasten zijn meestal rond de 9 mm dik. Als je een goede maat horlogekast voor je pols kiest, is de dikte daarom meestal ook goed.
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 42 en weegt 80 kilo. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde Nederlandse man verkiest een vrouw met die maat. Vollere vrouwen liggen dus beter in de markt dan de slanke vrouw, gepromoot in de boekjes.
Draag je maat M? Dan is jouw confectiemaat 38.
De kleinste korte maat is 16, de grootste 31. Een broek in maat 20 is niet alleen korter dan dezelfde broek in maat 40. Ook de pasvorm is anders. Een kleine vrouw heeft namelijk een korter lichaam en daar liggen de verhoudingen anders dan bij een langer lichaam.
De specifieke maten worden onder andere K-Maten genoemd en valt vaak samen met petite mode - van het Franse woord "petite", dat toepasselijk "klein" betekent. Deze korte maten zijn dus perfect voor alle vrouwen met een lichaamslengte kleiner dan 1,65m. De algemene classificatie voor K-Maten ligt tussen 1,57m en 1,64m.
“Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43. 47 en 48 zijn courante maten geworden.”
Ook een online aankoop gaat erg eenvoudig wanneer je weet welke maat je nodig hebt. Veel herenkleding wordt verkocht met confectiematen of internationale maten. Wist jij dat maat 50 de meest verkochte maat voor heren is? Veel volwassen mannen hebben een broek, pantalon of overhemd met deze maat.
Maat 68 is een kledingmaat voor baby's van 63 tot 68 cm die ongeveer tussen de 7 en 8 kilo wegen.