De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Wout van Aert verliest gele trui in Ronde van Frankrijk aan topfavoriet Tadej Pogacar. Wout van Aert verliest de gele trui in de Ronde van Frankrijk aan Tadej Pogacar. In totaal heeft hij vier ritten in het geel gereden.
Daarom waren de gele truien volop op voorraad. Maar geel was vooral de kleur van het papier waarop L'Auto gedrukt werd, het blad dat achter de organisatie van de Tour de France zat. Goede reclame dus. De eerste wielrenner in het geel is volgens deze geschiedenis de Fransman Eugène Christophe.
De gele trui in de Tour de France is voor de leider in het algemeen klassement. Hij werd ingevoerd in de Tour van 1919 door toenmalig koersdirecteur Henri Desgrange. De eerste gele trui werd uitgereikt aan Eugène Christophe na afloop van de tiende etappe van dat jaar.
Truien Tour de France
De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l'Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint. De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement.
De gele trui is 'by far' de meest gewilde trui. Degene die de gele trui om zijn schouders heeft staat namelijk bovenaan in het algemeen klassement. Dat wil zeggen dat hij of zij het kortst over al die gereden kilometers heeft gedaan.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
De truien worden uitgereikt aan de leider van een bepaald klassement, zoals het algemeen klassement, het puntenklassement voor de beste sprinter of het bergklassement voor de renner die de meeste punten heeft verzameld tijdens de beklimmingen in een ronde.
Jumbo-Visma hoort na een week Tour de France de kassa rinkelen. De Nederlandse ploeg koerste een bedrag van 82.140 euro bij elkaar en is daarmee de absolute grootverdiener.
Check de volledige prijzentabellen
Winnaar groene trui: 25.000 euro. Beste klimmer (bolletjestrui): 25.000 euro. Beste jongere (witte trui): 20.000 euro. Beste team: 50.000 euro.
Groene trui
Dit tricot draagt de lijstaanvoerder in het puntenklassement. Er kunnen elke dag punten worden verdiend bij de tussensprints en op de finish. Per dag in het groen: 300 euro.
De gele trui; voor het algemeen klassement. De witte trui; voor het puntenklassement. De blauwe trui; voor het bergklassement. De oranje trui; voor het jongerenklassement.
De regenboogtrui is de trui (wielrennersshirt) die de wereldkampioen in elk van de disciplines van de wielersport tot aan het volgende wereldkampioenschap mag dragen. De regenboogtrui wordt sinds 1927 aan de wereldkampioenen uitgereikt.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
De strijd om de groene trui, oftewel het puntenklassement, in de Vuelta a España was in het verleden vaak in het voordeel van de klassementsrenners, daar elke etappe evenveel punten opleverde.
150.000 à 200.000 euro. Niet slecht voor een renner die zijn geld verdient met hard fietsen. Toch zijn dergelijke bedragen niet veel meer dan zakgeld voor de bestbetaalde sporters ter wereld. Geschat wordt dat de gemiddelde knecht in de WorldTour tussen de 40.000 euro en 100.000 euro per jaar verdient.
Volgens de regels van de internationale wielerfederatie krijgen renners in deze categorie minimaal 27.500 euro per jaar.
Salaris van de beroepsfamilie
het beroep Professioneel wielrenner valt onder de beroepsfamilie Beroepssporters. Het salaris Beroepssporters ligt gemiddeld op € 12800 bruto per maand.
De finish van de Vuelta is de Spaanse hoofdstad Madrid. De kleuren van de officiële leiderstruien van de Vuelta zijn rood, groen, wit of met bolletjes en hebben de volgende betekenis: Rode trui: de leider van het algemeen klassement draagt deze leiderstrui (Maillot Rojo).
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.