De schaal van Kelvin is afgeleid van de schaal Celsius. Kelvin heeft alleen een ander nulpunt. De eenheid Kelvin (K) geeft aan hoe warm of koud het licht is.
K, symbool voor 1000 of 1024 om een groot getal of bedrag compact weer te geven.
De hoofdletter K staat voor 'kilo(-euro)', oftewel '1000 (euro)', en wordt gebruikt om grote getallen en bedragen verkort weer te geven. 100K kan staan voor '100.000' of voor '100.000 euro'. Het woord euro (of het symbool €) kan ook toegevoegd worden.
De kelvin (K) is de eenheid van het internationale systeem die wordt gebruikt om de temperatuur te meten. De kelvin-schaal is een absolute thermometrische schaal, aangezien zij geen negatieve waarden kent.
Het officiële internationale symbool k staat voor 'kilo', oftewel '1000'. Het wordt gebruikt in combinatie met symbolen voor maten, gewichten en andere eenheden. Zo staat 1 kg ('1 kilogram') gelijk aan 1000 gram, 1 km ('1 kilometer') aan 1000 meter en 1 kJ ('1 kilojoule') aan 1000 joule.
Kilo-euro, oftewel '1000 euro', kan verkort worden weergegeven met de hoofdletter K. 100K bijvoorbeeld staat voor '100.000 euro'. Het woord euro (of het symbool €) kan ook toegevoegd worden.
De kelvin (symbool: K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur; een van de zeven basiseenheden van het SI-stelsel.
Als we een temperatuur willen omrekenen van graden Celsius naar Kelvin, tellen we bij de graden celsius 273 op. Als we een temperatuur willen omrekenen van Kelvin naar graden Celsius, trekken we van de Kelvin 273 af.
De schaal van Kelvin is een afgeleide van de schaal van Celsius, met het nulpunt als verschil. Kelvin is de temperatuur ten opzichte van het absolute nulpunt.
Het nulpunt van de temperatuurschaal van kelvin is per definitie gelijk aan het absolute nulpunt. Deze temperatuur is gelijk aan −273,15 °C en −459,67 °F.
k = het aantal groepen.
De letter K is de elfde letter in het moderne Latijnse alfabet. De letter K komt voort uit de Griekse Kappa (Κ, κ), ontstaan uit de Semitische letter Kaf (of Kap) met het pictogram van een open hand.
K-waarde berekenen
U kunt de K-waarde van uw huis berekenen door alle afzonderlijke U-waardes van het huis bij elkaar op te tellen en daarbij ook rekening te houden met de compactheid van het huis.
De eenheid van de grootte van de kracht is newton (N).
Het symbool voor de grootheid kracht is F (van het Engelse force) en de SI-eenheid is de newton (symbool: N), genoemd naar de bekende natuurkundige Isaac Newton.
273,15 Kelvin komt overeen met 0 graden Celsius (het vriespunt) en 373,15 Kelvin komt overeen met 100 graden Celsius (het kookpunt). Omrekenen van graden Celsius naar Kelvin kun je simpelweg doen door er 273,15 bij op te tellen.
In tegenstelling tot de Fahrenheit- en Celsiusschalen, waar de temperatuur wordt uitgedrukt in graden, wordt de absolute temperatuur uitgedrukt in de eenheid "kelvin" en niet "graden kelvin". Dat wil zeggen dat 25 °C = 298,15 K, en niet 298,15 °K.
Je kunt de temperatuur in Kelvin uitrekenen door bij de Celsius temperatuur er 273 op te tellen. Kamertemperatuur (20°C) is dan 293 K.
De temperatuurschaal van Kelvin hangt af van het absolute nulpunt. Dit is het punt waarop de moleculen niet meer bewegen, en dus geen warmte afstaan. Dit is geldig voor alle moleculen. Het absolute nulpunt ligt bij 0 K, oftewel -273.15 oC.
De lichtkleur 4000k is te vergelijken met daglicht en met de kleurcode 840 van TL-lampen. Deze lichtkleur wordt ook neutraal of natuurlijk wit genoemd. De lichtkleur 6500k is koud wit en te vergelijken met kleurcode 865 van TL-lampen.
0 °C (0 graden Celsius) is de temperatuur waarbij water bevriest bij een luchtdruk van 1 atmosfeer. 100 °C is de temperatuur waarbij water kookt bij een luchtdruk van 1 atmosfeer.
Het berekenen van de veerconstante bij een trekveer
De veerconstante is te berekenen door de maximale kracht van de trekveer (Fn) – de voorspanning (F0) te delen door de maximale veerweg (fn). Wanneer bovenstaande in een formule wordt uitgedrukt, dan is dit als volgt: C = (Fn-F0)/fn.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.