Pijn kan betekenen dat iets in uw lichaam beschadigd is. Pijn is vervelend, maar meestal niet gevaarlijk. Heeft u veel pijn of maakt u zich zorgen, bel uw huisarts. Bewegen is meestal goed.
Je kunt somber, angstig of verdrietig worden van pijn. Hierdoor kun je nog meer pijn ervaren, met meer psychische klachten tot gevolg. Emoties en pijnklachten kunnen elkaar op deze manier steeds meer versterken. De pijn kan ook er toe leiden dat je je zorgen maakt over de vooruitzichten van je ziekte en gaat piekeren.
Pijn waarschuwt het lichaam voor gevaar (bijvoorbeeld pijnlijke hitte van vuur) of verdere beschadiging (bijvoorbeeld pijn bij steunen op een gekneusde of gebroken voet) in het lichaam. Pijn is niet alleen lichamelijk onplezierig, maar heeft ook invloed op hoe we ons voelen.
Het reageert gevoeliger op prikkels, zoals licht, geluid en pijn. Omdat u sneller last heeft van deze prikkels, heeft u vaak ook meer moeite met uw werk, relatie of hobby's. Door deze emotionele en sociale gevolgen kunnen de pijnklachten die u al heeft erger worden. Chronische pijn is dan ook een ziekte op zich.
Vroeger dachten we dat mensen met langdurige pijnklachten langzaam gingen wennen aan de pijn. Het idee was dat de pijngrens van deze mensen steeds hoger kon worden. Maar bij de meeste mensen is dit juist precies andersom. Als pijn langdurig is (>3 maanden), kan het pijnsysteem steeds gevoeliger worden.
Het belangrijkste advies: stop met vechten en omarm de pijn. “Accepteer dat pijn bij je leven hoort. Probeer zicht te krijgen op je klachten. Ga voor jezelf na wat je op een dag allemaal doet en wanneer je de meeste en de minste pijn ervaart.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
CRPS wordt ook wel de zelfmoordziekte genoemd
CRPS wordt ook weleens de zelfmoordziekte genoemd, het is de pijnlijkste aandoening die er bestaat.
Als je een pijnprikkel voelt, voel je deze met de sensorische zenuwen. Deze sturen dan een signalen door naar de hersenen. De hersenen sturen dan signalen terug naar de spieren om te bewegen (bijvoorbeeld je hand wegtrekken van een kokende waterketel). Pijn begint dus bij de zenuwen.
Vrijwel alle mensen met chronische pijn hebben ook vermoeidheidsklachten. Hoe komt dit? Pijn is een gewaarwording die erop gemaakt is je aandacht te vangen. Je onbewuste brein wil dat je iets aan de situatie doet om te pijn te doen ophouden.
Grofweg bestaan er drie verschillende soorten pijn: Acute pijn of nociceptieve pijn. Neuropathische pijn of zenuwpijn. Chronische pijn of sensitisatiepijn.
' en 'Dat doet zeer! ' zijn allebei juist, net als 'Je doet me pijn' en 'Je doet me zeer. ' In de woordenboeken zijn voorbeelden te vinden als 'pas op, je doet me pijn', 'dat doet zeer' en 'dat kan zo venijnig zeer doen', 'die klap deed zeer'.
Voor gezonde mensen is pijn een alarmsignaal. Pijn waarschuwt ons als er in ons lichaam iets fout loopt of als we ons bezeren. We spreken van chronische pijn als die langer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt. Chronische pijn is een altijd aanwezig, storend en zinloos gegeven geworden.
Wanneer het lichaam een schadelijke stimulus detecteert, signaleren de pijnreceptoren in de hersenen deze om de dreiging te beoordelen en een bijbehorende actie in te zetten. In deze vorm is pijn niet gerelateerd aan gevoelens of emoties; het is gewoon een lichamelijke functie.
Om pijn te voorkomen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Voldoende afleiding, beweging en ontspanning kunnen helpen om pijn te voorkomen. Ook gezonde voeding is belangrijk. Toch kan een gezonde leefstijl pijnklachten niet altijd voorkomen.
Zenuwpijn, een stekende en brandende pijn. Zenuwpijn wordt door dokters ook wel neuropathische pijn genoemd. Pijn die wordt veroorzaakt doordat de zenuwen niet meer goed functioneren. Deze zenuwpijn geeft je letterlijk de zenuwen.
Chronische pijn klachten
Dit bemoeilijkt de werk- en thuissituatie en kan leiden tot een burn-out of depressie. Ook de financiële en maatschappelijke impact van het chronische pijnsyndroom zijn niet te onderschatten. De klachten van chronische pijn zijn meestal niet te genezen.
Het belangrijkste om te weten is dat langdurige pijn vaak in stand wordt gehouden door diverse factoren. Dit kunnen fysieke aspecten zijn, zoals bijvoorbeeld verminderde kracht, verminderd uithoudingsvermogen en een verstoorde lichaamshouding. Maar ook factoren als angst, overbelasting of juist onderbelasting.
Symptomen van neuropathische pijn
Er is sprake van pijnlijke gewaarwordingen zonder dat er een duidelijke pijnprikkel is. Dit is spontane pijn of hyperpathie. Er wordt pijn gevoeld van een prikkel die normaal geen pijn doet, bijvoorbeeld aanraken van de huid, uitvoeren van een bepaalde beweging, of van koude of warmte.
De symptomen van chronische pijn lopen uiteen van enigszins onaangenaam tot volledig invaliderend. Mogelijk voelt u een scherpe of stekende pijn, een brandend gevoel of een doffe spierpijn. De aangetaste gebieden kunnen gevoelig of pijnlijk zijn bij aanraking en mogelijk wordt de pijn erger bij beweging.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Een pijnstoornis is een psychische aandoening waardoor je pijn ervaart zonder medische verklaring. Hier kunnen alle vormen van pijn onder vallen. Rugpijn, hoofdpijn en buikpijn worden het vaakst genoemd. Deze pijn kan jou in je dagelijks leven erg belemmeren.
Soms zit de pijn aan 1 kant van uw lichaam, dus links of rechts. Zenuwpijn gaat vaak samen met 'gewone' pijn. De pijn is heel vervelend, maar niet gevaarlijk.