Deruimte tussen het wondbed en het verband wordt ook wel 'dode ruimte' 1,2 genoemd, maar is echter verre van 'dood'. Laten we eens kijken waarom dat zo is. Elke wond heeft een unieke, onregelmatige topografie of vorm. Sommige wonden hebben scherpe hoeken tussen de rand van de wond en het wondbed.
Granulatie of de granulatiefase is de tweede fase (zie wondfases) in de wondgenezing. Als de exsudatiefase is beeindigd vult de wond zich met nieuw, tijdelijk weefsel. Dit weefsel noemt men granulatieweefsel. Granulatieweefsel is goed doorbloed en ziet er daardoor vrij rood uit.
Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering.
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
Het nieuwe weefsel (granulatieweefsel) is vochtig, helderrood en korrelig. Het bevat macrofagen, zeer kleine bloedvaatjes, fibroblasten en collageen.
Een teveel aan granulatieweefsel dat boven het oppervlak van het wondbed uitkomt en daardoor de genezing belemmert. Chirurgisch kan men de hypergranulatie curetteren (wegschrapen) of aanstippen met zilvernitraat of met lokale corticosteroïden behandelen.
KENMERKEN VAN GRANULATIE- WEEFSEL De conditie van het granulatieweef- sel is een goede indicator voor de vordering van de genezing in een wond. Donkergekleurd granulatie- weefsel is gewoonlijk een teken dat de perfusie van de wond niet goed is.
Rode wond. Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Het trombine zorgt er uiteindelijk voor dat het inactieve, en oplosbare fibrinogeen omgezet wordt in het actieve fibrine. Fibrine is een draadvormig eiwit dat de wond dicht tegen bloedverlies doordat er bloedcellen achter blijven hangen en doordat fibrine de wond samentrekt.
Het betreft vooral medicatie die de vorming van een bloedprop of het functioneren van de plateletcellen beïnvloedt; vooral glucocorticoïde steroïden, non-steroïde anti-inflammatoire medicijnen en chemotherapeutische medicatie verstoren de normale wondgenezing.
Hoe herken je een ontstoken wonde? “Als de huid rondom de korst vuurrood is en warm aanvoelt, als het wondvocht vuil en troebel is, als er geel of zwart in de wonde zit, als je koorts hebt …
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Wat is een necrotische wond? Necrotisch weefsel is dood of gedevitaliseerd niet-levensvatbaar weefsel dat wondgenezing belemmert. De typische zwarte, droge en leerachtige bedekking over het wondbed, die door een gebrek aan bloedtoevoer verschoond is van zuurstof, staat bekend als Eschar.
Fibrine is een eiwit dat zorgt voor een korstje. Meestal kan dit geen kwaad, maar als de korst dieper in de huid ligt, raden we aan om even langs de huisarts te gaan. In het geval van gele necrose is er sprake van afgestorven weefsel.
Zo'n wond kan erg bloeden en pijn doen. U kunt een kloppend gevoel hebben in uw vinger. Dit komt doordat er in vingers veel bloedvaten en zenuwen zitten.
De bloedplaatjes maken eiwitten aan die een raster van draden crëeren waarmee de beschadiging wordt bedekt. Maar het korstje dat zo ontstaat, gaat na verloop van tijd jeuken. En dan ga je krabben en pulken en trek je dat harde laagje er mogelijk af. Die jeuk lijkt dus contraproductief voor de wondgenezing.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen. Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.
Een zwarte wond bevat necrotisch (dood) weefsel dat meestal verwijderd moet worden. Dit kan op verschillende manieren. Necrose belemmert de wondgenezing en dient daarom meestal te worden verwijderd (debridement). Als de wond droog is kan ervoor gekozen worden om deze droog te houden tot de korst loslaat.
Zink en ijzer heb je nodig om een wond te laten genezen. Zink speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing. IJzer zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof bij de wond kan komen. Zink zit bijvoorbeeld in vlees, kaas, graanproducten en noten.
Behandeling met zilvernitraat
Soms moet dit twee of drie keer gedaan worden. De behandeling doet geen pijn bij je kind. De buik rondom de navel wordt ingesmeerd met vaseline, om te voorkomen dat er bruine vlekjes op de huid ontstaan. Als deze vlekjes er toch zijn gekomen, dan kan dat geen kwaad.
Zilvernitraat stift mag maximaal 1 keer per dag gebruikt worden. Niet langer dan 2-3 weken gebruiken. Langer doorgaan is niet schadelijk of giftig maar als het binnen die periode niet het gewenste resultaat heeft moet men zich afvragen of het zin heeft om door te gaan.