Er bestaat geen wettelijke definitie van (de kennelijke staat van) dronkenschap. Het strafrecht stelt dat het om een situatie gaat waarbij een persoon onder invloed verkeert van een bedwelmende drank, meestal alcohol. De staat van dronkenschap wordt door de rechter beoordeeld aan de hand van uitwendige tekens.
Dronkenschap is een lichamelijke en psychische toestand waarbij sterke gedragsveranderingen optreden door een teveel aan alcohol in het bloed. Bij mensen treedt dit doorgaans op door het drinken van alcoholische drank, bij dieren door het eten van gistende vruchten.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Dronkenschap wordt in de verkeerswet beschreven als de toestand waarin iemand zo hard onder invloed van alcohol is dat die geen controle meer heeft over zijn daden. Een staat van dronkenschap wordt niet vastgesteld met een blaastest.
Ooit dronken of aangeschoten geweest
Doordat de hersenen van jongeren nog in ontwikkeling zijn, lopen de fases van dronkenschap (ontremd - aangeschoten - dronken - laveloos) anders bij hen dan bij volwassenen.
Na hoelang mag ik weer rijden? Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed.
Na ongeveer 10 minuten bereikt alcohol de hersenen via het bloed. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. Na ongeveer 20 minuten bereikt alcohol de lever, die met de verwerking begint.
Om vast te stellen of u al dan niet dronken bent, let de politie in de eerste plaats op een aantal uiterlijke tekenen, zoals bloeddoorlopen ogen, spraakproblemen en evenwichtsverlies. Dat u geïntoxiceerd bent, betekent dus niet noodzakelijk dat u dronken bent.
Je hebt minder controle over jezelf en over je emoties. Dit, in combinatie met het feit dat alcohol je beoordelingsvermogen en geheugenfuncties beïnvloedt, maakt dat je in een dronken bui ineens dingen kunt roepen waar je later spijt van hebt.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Als je 's avonds veel gedronken hebt is het dus mogelijk dat je de volgende ochtend nog alcohol in je lichaam hebt.
Laat een dronken slachtoffer zijn roes uitslapen, maar controleer regelmatig de ademhaling. Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op zijn zij (stabiele zijligging), omdat er kans is op braken. Waarschuw de politie als iemand die dronken is aan het verkeer wil deelnemen.
Er zijn geen goede manieren om snel nuchter te worden na alcohol of drugs. Drink voldoende water (geen energiedrankjes of koffie) en eet iets lichts. Ook frisse lucht en rustige beweging kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt.
Ja, door het drinken van alcohol kun je dingen vergeten. Alcohol is slecht voor je hersenen en kan je geheugen aantasten op verschillende manieren.
Dubbel en wazig zicht
Een persoon die veel alcohol gedronken heeft, ervaart een dubbel zicht en ziet wazig. Dit is het gevolg van de beperkte coördinatie van de spieren rond de ogen en van het effect van alcohol op de hersenen.
Drink je bijvoorbeeld te snel, dan kan je lichaam de alcohol niet snel genoeg afbreken en verwerken. Hierdoor kun je misselijk worden. Daarnaast is alcohol een irriterende stof voor je maag en dit kan er ook voor zorgen dat je misselijk wordt en, als je pech hebt, moet overgeven.
Welke straf riskeert u bij dronkenschap? Voor zover u wordt vervolgd en veroordeeld tot dronkenschap, dan riskeert u: een geldboete van 200 tot 2000 euro (x opdeciemen komt dit op 1600 tot 16.000 euro)
Het Wetboek van Strafrecht legt een aantal zaken met betrekking tot alcohol vast, namelijk: Openbare dronkenschap (strafbaar); Verkoop van drank of het toedienen ervan aan dronken personen (verbod); Dronken voeren van kinderen onder de 16 jaar (verbod);
Artikel 453: het is strafbaar om zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg te bevinden.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Herstel lichaam na stoppen met drinken
Je lichaam herstelt. Je wordt fitter, helderder en vrolijker. Vaak merk je al na enkele dagen een verschil. Minimaal vier tot zes weken stoppen geeft een heel duidelijk effect.
Voordelen van 2 weken geen alcohol
Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen. Je kunt makkelijker afvallen.
Wodka heeft geen rijpingsproces zoals de meeste andere gedistilleerde dranken, maar komt direct uit de distilleerketel in een fles in de handel. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol en water, en smaakt en ruikt daarom zeer neutraal vergeleken met andere alcoholische dranken.
Mensen vallen na een glas alcohol sneller in slaap. Vandaar dat mensen spreken over een 'slaapmutsje'. De slaap is echter onrustig en minder diep. Iemand die alcohol heeft gedronken en wel veel uren heeft geslapen, is minder uitgerust dan iemand die niet heeft gedronken en hetzelfde aantal uren geslapen heeft.
„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Volgens Noijen merken we dat onder andere aan de grootte van het glas waarin de drank in de horeca geserveerd wordt.