De dagkant van een kozijn wordt ook wel de dag of dagzijde van een kozijn genoemd. De afmeting van de ene dagkant naar de andere dagkant wordt de dagmaat genoemd. Deze dagmaat betreft de gemeten vrije doorgang tussen het raamkozijn of deurkozijn.
De dagmaat is de breedte en de hoogte van de opening van je raamkozijn of deurkozijn.
dagkant. De dagkant is een rechte, afgeschuinde of geprofileerde binnenkant van een venster, poort of boog, dwars of nagenoeg dwars op de muur staand. Tegenwoordig altijd loodrecht op de muur ("recht"). Algemeen: de binnenkant van een muuropening waarin de sponning is aangebracht.
De zijkant van een muuropening is de dagkant. Hierin is meestal een kozijn geplaatst, hetzij deur- of raamkozijn. Al eeuwen is de dagkant van de vensteropening bijna steeds loodrecht op het gevelvlak geplaatst.
Een dagkant betekent letterlijk een rechte, afgeschuinde of geprofileerde binnenkant van een venster dat loodrecht op de muur bevestigd wordt. In de volksmond de binnen afwerking van de zijkanten en bovenkant van een kozijn (de onderkant wordt meestal afgewerkt met een vensterbank).
De dagkant van een kozijn wordt ook wel de dag of dagzijde van een kozijn genoemd. De afmeting van de ene dagkant naar de andere dagkant wordt de dagmaat genoemd. Deze dagmaat betreft de gemeten vrije doorgang tussen het raamkozijn of deurkozijn.
Met de dagmaat bedoelen we de afstand tussen de twee zijkanten van een raam- of deuropening. Om de dagmaat goed op te meten is het belangrijk dat u - zowel in de hoogte als in de breedte - op verschillende plekken de maat neemt. Houd vervolgens altijd de kleinste maat aan.
Deze bewoordingen worden voornamelijk gebruikt als men zonwering, zoals rolgordijnen en jaloezieën, wil plaatsen over de opening van bijvoorbeeld een raam heen.
Dagbreedte van metselwerk tot metselwerk. A: Daghoogte van op de vloer. B: Daghoogte van op de vloer tot bovenkant arduin dorpel.
Een veelgebruikte optie voor de afwerking van ramen is het gebruik van een dagkant rond het raamkozijn. Hierdoor ontstaat een dunne schaduwlijn rond het kozijn. De lijn zorgt dat het kozijn van de muur aftekent. Dankanten zijn vaak gemaakt met behulp van gips, metalen of vinylplaten.
De negge is de zijkant (dagkant) van de muuropening aan de buitenzijde van een deur- of raamkozijn. Zie dagkant en eventueel afschuining. De negmaat of neggemaat is de afstand van voorkant kozijn tot voorkant gevel, dus de diepte van het kozijn ten opzichte van de gevel.
De kantelaaf is de dagzijde van het vooruitstekend gedeelte van het muurwerk aan een opening in een metselwerk (gezien vanaf de buitenzijde van het gebouw).
Horizontaal inmeten
Je meet bovenin, in het midden en aan de onderkant van het te vervangen kozijn. De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
De standaardmaten voor kozijnprofielen zijn 67 x 90 mm, 67 x 102 mm, 67 x 114 mm en 67 x 139 mm. Ook andere profielen zijn mogelijk. De profielmaten voor ramen zijn 54 x 67, 54 x 78 mm, 54 x 90 en 67 x 90 mm. Ook andere, doorgaans grotere, maten zijn mogelijk.
In geval van plaatsing "achter slag", zorg ervoor dat het raam niet tegen koud tegen de buitenmuur aan zit, maar zo'n 0.5 à 1 cm naar achteren (van binnen naar buiten gekeken) zo kan je later het raam makkelijk opkitten.
De breedte van de vrije doorgang van een toegang moet minimaal 0,85 m zijn. De vrije hoogte van de vrije doorgang moet minimaal 2,1 m zijn. Voor een woonfunctie (met uitzondering van een woonwagen) geldt een minimale vrije hoogte van 2,3 m.
De meest voorkomende deurmaten in de breedte zijn: 830/880/930 mm en in de hoogte: 2015/2115/2315 mm. Als je een deur van 930 x 2115 mm hebt, is je dagmaat uiteindelijk 930 – 30 = 900 mm en 2115 – 25 = 2090 mm. In de breedte valt de deur links en rechts 15mm in de sponning, dan heb je links en rechts 2mm speling.
Ieder huis heeft een negge. Het is de afstand van de voorkant van een kozijn tot de voorkant van de buitenwand. Het geeft aan hoe diep een kozijn in de gevel ligt. De grootte van de negge speelt een rol in het beeld van een woning.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Ramen (het lijstwerk) moeten op de juiste hoogte en loodrecht geplaatst worden. Tussen ruwbouw en lijstwerk mag er een beetje speling zijn. Het gaat om 2 mm per meter voor stijlen korter dan 2,50 meter of 3 mm per meter voor een deur.
Buitenwerkse maat kozijn
De buitenwerkse maat van een kozijn is de maat vanaf buitenkant linkerstijl tot buitenkant rechterstijl. Deze maat is de maat welke gebruikt wordt voor productie. De buitenwerkse maat is dus de maat hoe het kozijn gaat worden.
In Nederland zijn dit standaard maten voor buitendeuren: Breedte: 780, 830, 880 en 930 mm. Hoogte: 2015, 2115, 2315 en 2340 mm. Dikte: 38-40 mm of 54 mm.
Dagkantafwerkingen worden ook wel plafondplinten of hoeklatten genoemd. De houten dagkant profielen van Veteka zijn van hoge kwaliteit, al dan niet met het KOMO-certificaat, en leverbaar in verschillende duurzame houtsoorten (met FSC/PEFC).
Voor de kleine kieren of naden gebruik je siliconenkit
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen.