Een kozijn bestaat niet alleen uit profielen, maar ook uit een onderdorpel en een bovendorpel. In principe zijn dit de horizontale stijlen van een kozijn. Een dorpel heeft verschillende functies: het tegenhouden van vocht, het verstevigen van de kozijnconstructie en het dichten van kieren.
Een kozijn bestaat uit een onderdorpel, een bovendorpel en twee of meer verticale stijlen. De functie van het kozijn is om een raamwerk, een deur of een luik op te bevestigen. Dit voor het maken van ingang of lichtopening.
De meest voorkomende houtsoorten voor houten kozijnen zijn Mahonie, Meranti, Accoya, Finti, Merbau, Sapupira en Afzelia. Bij de keuze voor een houten kozijn, is de houtsoort uiteraard van belang. Voor houten kozijnen heb je keuze uit hardhout en naaldhout.
Kaderprofielen, ook wel kaderafdichting genoemd, zijn speciale strips die je kunt toepassen rondom ramen om zo een betere afdichting tegen tocht te creëren. Een andere benaming voor kaderprofielen is kierafdichting, omdat je hiermee naden en kieren in een raamkozijn kunt verhelpen.
Het kozijn hoeft alleen aan de stijlen (staanders van het kozijn) geschroefd te worden. Plaats deze schroeven om de 400 mm. Tip: Gebruik hiervoor speciale 'kozijnschroeven' hiermee voorkomt u dat het kozijn aantrekt en de stijl eventueel krom komt te staan. Dit zijn schroeven waarbij de kop smaller is dan het draad.
Voor het bevestigen van het kozijn gebruikt u kozijnpluggen. Afhankelijk van de grootte van het kozijn boort u twee of drie gaten voor in de zijkanten, en één tot drie gaten in de boven- en onderzijde. Bij houten kozijnen gebruikt u een houtboor.
Bij kozijnen en raamwerken noemen we de bovenkant en de onderkant van de omranding een dorpel. De bovenste heet bovendorpel en de onderste noemen we de onderdorpel of gewoon dorpel.
In een kozijn
De linker- en rechterstijl sluiten aan de buitenkant op het gebouw aan en bieden aan de binnenkant de mogelijkheid voor het plaatsen van glas, een deur of raam in een sponning. Bij een deur wordt de stijl ook wel deurpost of kortweg post genoemd. De horizontale delen van een kozijn heten dorpels.
Horizontaal inmeten
De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
In de standaardtaal gebruiken we neef zowel voor 'de zoon van iemands oom of tante' als voor 'de zoon van iemands broer of zus'. In veel dialecten wordt voor 'de zoon van iemands oom of tante' kozijn gebruikt.
Een belangrijke factor is de dikte van de muur waarin het kozijn wordt geplaatst. Is de muur 7cm dik van gipsblokken of hout dan is de keuze een houten kozijn van 90mm diep of een metalen kozijn of renovatiekozijn van 70mm.
Wanneer je kiest voor raamdecoratie zoals jaloezieën, rolgordijnen, vouwgordijnen of horren is er de mogelijkheid deze op verschillende manieren te monteren. De variaties hierin noem je in de dag (in het kozijn) en op de dag (op het kozijn).
Stap 3: Meet de diepte van het kozijn Meet de diepte van het kozijn door de afstand te meten tussen de buitenkant van het kozijn en de binnenkant van de muur. Meet op drie verschillende punten (links, midden en rechts) en neem de kleinste maat als uitgangspunt.
Roedeverdeling: Bij een venster de verschillende kleine ruitjes die binnen 1 kozijn op hun plaats worden gehouden met behulp van een verdeling van horizontale en verticale houten latten of roeden.
Het verschil tussen een kozijn en een raam
Een kozijn is het frame waarin het raam wordt geplaatst. Het bewegende deel in dit kozijn wordt een raam genoemd. Uiteindelijk wordt in dit bewegende deel het glas geplaatst.
De borstwering van een kozijn of deur is het gedeelte dat dicht wordt gezet met stapeldorpels of een paneel. Het is de splits tussen twee gedeeltes.
Een dorpel is het horizontale element aan de onderkant van een kozijn, onder een deur. Dit element wordt daarom ook wel eens onderdorpel of drempel genoemd. Het wordt gebruikt als overgang tussen diverse ruimtes of als drempel om het hoogteverschil tussen de straat en een woning op te vangen.
De dagmaat is de maat welke aan de buitenzijde in het zicht komt.
Wat is een waterslag? Een waterslag is een “vensterbank” profiel voor buiten toepassing. Het zorgt voor het afwateren van regenwater. Het voorkomt waterschade aan het kozijn en de binnenmuur.
Een van de grootste risico's bij het boren in kunststof kozijnen is dat je kozijn niet meer lucht- en waterdicht is of de garantie vervalt. Veel fabrikanten geven garantie op de kwaliteit van hun producten, maar alleen wanneer ze op de juiste manier zijn geïnstalleerd.
Kleine naden kun je vullen met elastische siliconenkit. Voor naden die weinig uitzetten of krimpen kun je ook watervaste, overschilderbare acrylaatkit gebruiken. Grotere spleten kun je vullen met vezelmateriaal of compriband. Dit is een speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.