Zoals hierboven al genoemd zegt de algemene regel: de centrale C is de C die zich het dichtst bij het exacte midden van het klavier bevindt.
Deze toon wordt aangeduid als C4, vanwege zijn positie als de vierde C-toets op een piano met 88 toetsen. De noot heeft een frequentie van 261.6 Hz.
De toon C4 of c' wordt ook de centrale C genoemd.
De benaming hoge c is een relatieve aanduiding. Voor een tenor is de toon c'' van het tweegestreept octaaf een hoge c, voor een sopraan is c''' (driegestreept) pas een hoge c.
De C-sleutel is een teken aan het begin van de notenbalk dat de toonhoogte van de genoteerde noten bepaalt. De noot op de lijn die door het midden van de sleutel loopt is de toon c.
De c-sleutel, do-sleutel of utsleutel is minder bekend. De c-sleutel is een gestileerde letter C.Op de lijn die door het midden van deze sleutel loopt wordt de eengestreepte c (c´) of do genoteerd.
Wanneer we zeggen dat een nummer "in de toonsoort C" staat, bedoelen we dat de toonhoogte C klinkt als de meest stabiele "thuis noot" (of grondtoon). Ook gebruiken de meeste nummers noten vanuit een specifieke toonladder — een verzameling van noten in volgorde van laag naar hoog.
C, symbool voor coulomb, de SI-eenheid van elektrische lading. c, symbool voor het voorvoegsel centi (1/100) in de natuurwetenschappen. C, aanduiding voor de warmtecapaciteit van een voorwerp. c, aanduiding voor de soortelijke warmte van een stof.
De hoogst gezonden noot ooit staat op naam van Mariah Carey. Ze sloeg tijdens het zingen van het nummer “Emotions” de G7 aan. De hoogst gezongen noot door een mannelijke zanger staat op naam van de in 2016 overleden zanger Prince. In het nummer “God” haalde hij de hoge B6.
Frequentie wordt gedefinieerd als cycli per seconde, ofwel Hertz. Hertz is de juiste wijze om de frequentie of toonhoogte te beschrijven. De afkorting is Hz. De muzieknoot A (de eerste A boven de centrale C) heeft een frequentie van 440 Hz of trillingen per seconde wanneer de piano voor een concert wordt gestemd.
Het kan namelijk zijn dat de noot niet in het midden gespeeld dient te worden. Vandaar dat je ook wel eens C1 of bijvoorbeeld C3 tegenkomt. Dit geeft aan waar je de C op de piano moet spelen. C1 is de eerste C op het klavier en C3 is de derde.
Hoeveel verschillende octaven zijn er en wat zijn de namen? Men onderscheidt zeven verschillende octaven, die vervolgens bestaan uit zeven stamtonen. Ook deze octaven hebben opnieuw hun eigen naam. Daarnaast krijgt elke stamtoon in een octaaf dezelfde benaming als die van het octaaf.
Als je B verlaagt noem je het Bes (Bb). Echter beide tonen klinken hetzelfde als ze gespeeld worden op een een piano of gitaar. Dit komt omdat een piano en gitaar gelijkzwevend gestemd zijn. Er is dan geen verschil tussen deze Ais en Bes.
Het woord octaaf is afkomstig van het Griekse woord okta, dat acht betekent. De twee noten waartussen een octaaf klinkt hebben dezelfde naam; een octaaf klinkt bijvoorbeeld tussen een a en de eerstvolgende a daarboven of -onder.
Als we dan naar bovenstaande noten en rusten kijken, duurt een hele noot een hele maat (4 tellen), een halve noot duurt een halve maat (2 tellen), een kwart noot duurt een kwart maat (1 tel) en een achtste noot duurt een achtste maat (½ tel).
Een halve noot duurt in een 4/4 maat 2 tellen (volgens het onderste cijfer). Staat er een punt achter, dan komt de helft erbij. De helft van 2 is 1, dus duurt hij in totaal 3 tellen.
De sopraan Audrey Luna heeft in The Metropolitan Opera in New York voor de eerste keer in 137 jaar de hoge A laten klinken.
Koolstof (Latijn: carbonium) is een scheikundig element met symbool C en atoomnummer 6. Het is een niet-metaal dat in verschillende vormen, allotropen, voorkomt. In de natuur komen de allotropen diamant, grafiet, amorfe koolstof en het zeldzame lonsdaleïet voor. Fullerenen zijn synthetische vormen van koolstof.
Het copyright teken: ©
Het zegt zoveel als: hier rust een auteursrecht op. Dat auteursrecht heb je in Nederland bijna altijd (lage drempel) door het eenvoudigweg maken van je product. Een ander mag dit product dan (denk aan muziek, gedichten, foto's, uitwerkingen van presentaties etc.)
Bij welk cijfer er sprake is van een onvoldoende kan verschillen per staat. Meestal geldt de 'C' als gemiddeld en 'F' als onvoldoende. In sommige staten zakt de leerling echter ook met een 'D', dat doorgaans 'gemiddeld' betekent.