Als de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes.
Veel mensen onderschatten de luchtvochtigheid, de meeste verf wordt gedroogd van uit zuurstof. Als er veel vocht in de lucht zit, is er automatisch minder zuurstof. Hierdoor zal de verf een stuk minder snel drogen. Denk dan bijvoorbeeld aan een mooie zomeravond, lekker warm weer nog net even die laatse laag aanbrengen.
Als de verf niet droogt kan dit komen doordat de temperatuur te laag is of de luchtvochtigheid te hoog. Een te lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid werken vertragend op de droogtijd van verf. Ook kan het te schilderen oppervlak te vochtig zijn geweest waardoor de verf niet droogt.
Als er geen verf aan het gereedschap blijft plakken, is de verf droog. Er zijn verschillende soorten droogtijden die van toepassing zijn op verf, namelijk stofdroog, kleefvrij, schuurbaar, overschilderbaar en volledig uitgehard.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Gemiddeld genomen kun je deze verf na 12 – 18 uur opnieuw overschilderen. Samenvattend, kijk altijd even op de verpakking welke droogtijd en overschilderbaarheid wordt aangegeven. Bij verf op terpentinebasis laat u de verf minimaal 18 uur drogen voor tweede laag.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Als je gaat schuren zonder te ontvetten bestaat de kans dat je vuil en vet juist de ondergrond in schuurt. Hierdoor zal de verf minder goed aanhechten. Bovendien gaat je schuurpapier langer mee als je de ondergrond eerst reinigt. Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Tip: de meeste solventgedragen verven hebben naast verluchting ook licht nodig om te drogen. Lampen aanlaten is de boodschap dus!
Schilderen doe je om te beginnen bij de juiste temperatuur: tussen 10 en 20 °C is ideaal. Temperaturen hoger dan 20°C doen de verf sneller drogen, wat tot strepen en lasvorming (duidelijk zichtbare overlappingen door het rollen van de verf) kan gaan leiden.
Je kunt eenvoudig controleren of de verf nog bruikbaar is door naar de kleur van het vel te kijken. Heeft het vel dezelfde kleur als de verf?Dan is de verf na verwijdering van het vel hoogstwaarschijnlijk nog bruikbaar.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
De beste periode voor buitenschilderwerk is vanaf eind maart tot medio september. Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Om te beginnen is de buitentemperatuur een belangrijke factor om in de gaten te houden. De perfecte schildertemperatuur is 19°C, maar je kunt prima schilderen wanneer het buiten tussen de 10°C en 25°C is. Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg en bestaat er een kans dat de lak slecht hecht.
De meeste kans op goede weersomstandigheden is tussen april en september. Houd daarnaast rekening met felle zon in de zomermaanden. Direct zonlicht kan het drogingsproces verstoren. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt voor de schilderklus.
Ga je eerst ontvetten en dan schuren of ga je eerst schuren en dan ontvetten? Het is een vraag die geregeld aan onze specialisten gesteld wordt. Het juiste antwoord is simpel: eerst ontvetten, dan schuren.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Zet dus onmiddellijk na het schilderen alle ramen en deuren open (met nadruk op NA en niet tijdens, anders droogt de verf te snel). Als je de ruimte goed lucht, zijn schadelijke stoffen uit de verflucht over het algemeen binnen 24 à 48 uur verdwenen.
De meeste schilders kunnen in één uur tijd 10 tot 15 vierkante meter schilderen. De snelheid van het schilderen hangt overigens van verschillende factoren af; van materiaal tot ondergrond en van ruimte tot kleur.
Je kunt als richtlijn nemen dat haarverf tussen 35 en 45 minuten de tijd nodig heeft om in te werken. Deze inwerktijd laat je ingaan vanaf het moment dat je alle haren bedekt hebt met haarverf. De maximale inwerktijd is 45 minuten.