In principe valt kleding in het hoge btw-tarief, oftewel 21%. Maar let op: het repareren van kleding valt onder het laag btw-tarief van 9%.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Zoals we hierboven al aangeven zijn er in Nederland anno 2022 drie BTW-tarieven: het hoge BTW-tarief van 21% het lage tarief van 9% en het 0% btw tarief.
21% op de meeste producten
Op enkele producten en productgroepen na, die expliciet worden opgesomd in de wetgeving, geldt voor alle goederen het tarief van 21%. Dit reken je expliciet aan op de factuur. Hou goed bij hoeveel btw je ontvangt, maar ook hoeveel je zelf betaalt op je aankopen.
Verlaagd btw-tarief van 6% Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 0%-tarief. 9%-tarief. 21%-tarief.
Vrijgesteld van btw zijn onder meer de diensten van artsen, verpleegkundigen verzekeringsadviseurs en journalisten. Ook onderwijs gericht op de uitoefening van een beroep of functioneren in een werkkring, is vrijgesteld van btw. Vrijstelling houdt in dat over de vergoeding geen omzetbelasting verschuldigd is.
Het nultarief (0% btw) geldt voor handel met het buitenland. Dit tarief geldt meestal alleen voor de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie. In sommige gevallen geldt dit ook voor goederen en diensten die binnen de Europese Unie aan elkaar geleverd worden.
Onder het 21%-tarief vallen: losse verkoop van haarverzorgingsproducten.
U berekent btw over de vergoeding die u rekent voor uw leveringen of diensten. Vaak is deze vergoeding opgebouwd uit verschillende onderdelen: de prijs van de geleverde goederen of diensten en de bijkomende kosten. Over het totaal hiervan berekent u btw.
21% voor kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding; 21% voor alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die je in je zaak schenkt.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Laag BTW-tarief op voedingsmiddelen
Eet -en drinkwaren voor menselijke consumptie die aan de eisen van de Warenwetgeving voldoen, worden door de belastingdienst aangemerkt als voedingsmiddelen. Hier wordt 9% BTW over geheven.
Waarom is de naheffingsaanslag zo hoog? Als wij geen btw-aangifte van u krijgen, weten wij niet hoeveel facturen u hebt verstuurd of ontvangen. We weten dan ook niet hoeveel btw u hebt betaald en ontvangen. In dat geval maken wij een schatting van de btw die u moet betalen, aangevuld met boetes.
1 BTW over binnenlandse prestaties en privé-gebruik.
Het standaard btw-tarief is 21%. Het verlaagde btw-tarief van 9% geldt alleen in uitzonderlijke gevallen. De overheid wil dat bepaalde producten en diensten voor zo veel mogelijk mensen betaalbaar zijn, zoals eten en drinken.
Ze wijst er ook op dat voor andere producten, zoals scheermesjes en truffels, die worden gezien als essentiële goederen, een btw-tarief van 5 % geldt.
Dat is de datum waarop de woning voor de eerste maal bewoond werd. In principe is dit van dag tot dag te tellen, doch de fiscus is daar soepel in. Wanneer uw woning vóór 1 januari 2007 voor het eerst bewoond werd, wordt uw woning geacht meer dan 10 jaar oud te zijn in 2016.
De BTW op broedeieren bedraagt sinds 1 januari 2018 21 procent in plaats van 6 procent. Afnemers van broedeieren moeten sinds die datum dus meer betalen voor broedeieren.
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 6% BTW, met uitzondering van producten met alcohol, wenskaarten en de transport- en verpakkingskosten die onder 21% BTW vallen.
Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze kun je gebruiken als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro.
De formule voor omzet is bij producten: afzet x verkoopprijs exclusief btw. De omzetformule voor diensten is min of meer hetzelfde: daar tel je de factuurbedragen bij elkaar op, zonder btw.