Over de aanschafprijs van nieuwe personenauto's heft de Nederlandse overheid altijd btw (21 procent) en bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen; volgens meerdere tariefschijven, elektrische auto's tot 2025 uitgesloten). Als je als particulier een auto koopt, dan betaal je beide belastingen.
Btw bij tweedehands auto kopen
Koopt u een tweedehands auto van een andere particulier? Dan betaalt u geen btw. U betaalt als particulier alleen btw over een auto als u een auto koopt bij een autobedrijf. De btw is dan in de prijs inbegrepen.
Bij de aanschaf van een nieuwe auto betaal je altijd 21% BTW. Bovenop de BTW betaal je BMP (Belasting Personenauto's en Motrorrijwielen). De hoogte van deze belasting verschilt per auto en hangt voor personenauto's af van de CO2-uitstoot in gram per kilometer.
Les 1: De btw-auto wint het van de marge-auto
En omdat de btw al is voldaan, kun je die als ondernemer niet nogmaals terugkrijgen via de fiscus. Op de factuur staat dan ook: 0% btw. Een btw-auto is, je raadde het gezien de naam al, een occasion waarover nog nooit btw is betaald.
Voor goederen (auto's) die door de Belastingdienst als nieuw worden aangemerkt moet altijd de Nederlandse BTW worden voldaan. Voor auto's is dit 21% over de netto aanschafprijs. Dit betaal je ongeacht of je de 19% al in het buitenland hebt betaald.
Je hebt het standaard hoge tarief van 21%. Dit btw-tarief reken je voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn en niet onder het lage tarief van 9% of 0% vallen. Het lage tarief van 9% komt minder vaak voor en geldt vooral voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en kappersdiensten.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Bpm is de belasting van personenauto's en motorrijwielen. Koopt u in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of importeert u een personenauto, motor of bestelauto? Dan betaalt u onder andere bpm.
Een BTW auto verkopen is hetzelfde als een zakelijke auto verkopen, mits er BTW is betaald bij de aanschaf van de auto. Als dit zo is, mag de auto ook met BTW worden gefactureerd zodat de ondernemer de omzetbelasting later weer terug kan vragen.
Hebt u geen administratie waaruit het privégebruik van de auto blijkt? Dan stelt u de btw die u moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 2,7 geldt ook voor de auto die u gebruikt op basis van operational lease of financial lease.
Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
Tweedehands auto's worden soms contant betaald, maar ook via overschrijvingen. Doe overschrijvingen in principe nooit vooraf of zonder de auto te hebben gezien en een duidelijke afspraak met de verkoper te hebben gemaakt. Gebruik bij overschrijvingen alleen te volgen transfers met bijbehorende documentatie.
Immers, zo'n auto is btw-vrij. Het grootste voordeel is dat je minder diep in je buidel hoeft te tasten en als ondernemer hoef je de btw niet meer voor te schieten aan het autobedrijf.
Ook na de wijzigingen rond de BPM blijft gelden dat er geen BTW wordt geheven over de BPM wanneer de inschrijving in het kentekenregister (en dus de afdracht van de BPM) plaatsvindt op naam en voor rekening van de koper.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: 'Deze advertenties zijn gericht op particuliere kopers en dan is het wettelijk verplicht de prijzen inclusief BTW te vermelden. De enige reden voor de autobedrijven om te adverteren zonder BTW, is dat de advertentie gunstig naar boven komt in de zoekresultaten.
Plug-in hybride: belastingvoordeel
Een plug-in hybride auto heet ook wel een plug-in hybrid electric vehicle (PHEV). Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto's met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer.
Het rijksdeel van de MRB tarieven wordt gebruikelijk per 1 januari van een nieuw jaar verhoogd met de inflatiecorrectie. Voor 2022 bedraagt deze correctie 1,3%. Op 1 januari kunnen de provinciën ook de hoogte van de provinciale opcenten wijzigen. Deze vormen een onderdeel van de MRB tarieven.
Met het hulpmiddel Motorrijtuigenbelasting berekenen berekent u de motorrijtuigenbelasting die u per tijdvak van 3 maanden betaalt. De begindatum van een tijdvak hangt af van de datum dat het motorrijtuig voor het eerst is ingeschreven in het kentekenregister. Deze datum staat op uw kentekencard.
De belasting komt bovenop de verkoopprijs exclusief btw. Als er 21% bij een prijs van € 100 op komt, wordt de prijs inclusief btw: 100 × 1,21= € 121,00.
I.p.v. brutoprijs spreekt men eerder van de prijs inclusief BTW (dus met BTW), de nettoprijs noemt men doorgaans de prijs exclusief BTW (dus zonder BTW). Het is de brutoprijs die je als klant steeds moet betalen, voor de winkelier is de nettoprijs meer van belang (want hij kan die BTW natuurlijk niet zelf houden).
Een uitleg in woorden: U deelt het totale bedrag inclusief Btw door 100 en telt daar het Btw-percentage weer bij. Een Btw-percentage van 19% deelt u door 119, bij een Btw-percentage van 6% deelt u door 106 en bij een Btw-percentage van 21% deelt u door 121. De uitkomst hiervan vermenigvuldigt u met 19, 6 of 21.
De renovatiewerken moeten verstrekt en gefactureerd worden aan een eindgebruiker (bv. eigenaar, vruchtgebruiker of huurder van het gebouw) om te kunnen in aanmerking komen van het verlaagd btw-tarief van 6% en als aan alle andere voorwaarden werden voldaan.
Het algemene en meest voorkomende btw-tarief is 21%. Dit wordt ook wel het hoge btw-tarief genoemd. 9% is het lage btw-tarief en is op veel minder producten en diensten van toepassing. In het geval van het 0%-tarief wordt geen btw gerekend.
6% voor basisgoederen
In de voedingssector geldt dit voor de basisingrediënten: vlees en vis, zuivel, groenten en fruit, vetten en olie … Ook voor tijdschriften, geneesmiddelen, vervoer, hotels, cultuur, bloemen of fietsherstellingen reken je 6%.